recensie

Lucas en de slaapdokter: een kinderboek over anesthesie

Lucas en de slaapdokter: een kinderboek over anesthesie Dit boek met als onderwerp anesthesie wil ouders en kinderen vertrouwd maken met anesthesie. Lucas krijgt buisjes in zijn oren. Achterin het boek vind je nuttige informatie voor ouders en een paar vragen voor kinderen (met de antwoorden). Auteurs: Stefan Boonen en Birgitte Vangehuchten, de illustraties zijn van Pauline Oud.

Inhoud artikel


Over de auteurs, Stefan Boonen en Birgitte Vangehuchten

 • Stefan Boonen werkte voorheen als opvoeder in de jeugdzorg, maar is nu al weer wat jaren fulltime schrijver. Hij schrijft kinder- en jeugdboeken, verder ook scenario’s en theater.
 • Birgitte Vangehuchten is anesthesiste in AZ Sint-Lucas-AZ Volkskliniek. Birgitte is ervan overtuigd dat je met goede informatie op maat van het kind de angst kan reduceren.

Over de illustrator, Pauline Oud

Pauline (1963) is afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht in 1985. Ze heeft als beeldend kunstenaar gewerkt en als docente tekenen en schilderen. Sinds 1994 werkt ze als illustrator. Ze heeft een serie peuterboeken over Fien (konijntje) en Milo (muisje) geschreven en geïllustreerd voor uitgeverij Clavis. Verder heeft ze een aantal babyboeken geïllustreerd en met Betty Sluyzer heeft ze boekjes gemaakt over Tijn en over drie haasjes.

Gegevens van het boek

 • Titel: Lucas en de slaapdokter
 • Tekst: Stefan Boonen en Birgitte Vangehuchten
 • Illustraties: Pauline Oud
 • Uitgeverij: Clavis
 • Gepubliceerd: 2004 (tweede druk, eerste druk 2003)
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Aantal pagina’s: 32
 • ISBN: 90 6822 968 0
 • Geschikt voor: kinderen vanaf vier/vijf jaar

Het verhaal Lucas en de slaapdokter

Lucas vertelt zijn zusje dat hij naar het ziekenhuis gaat omdat de dokter zijn oortjes gaat genezen. Hij vertelt over de dokters en de grote bedden en dat hij de nacht en ochtend voor de operatie niet mag eten of drinken. Lucas pakt zijn koffertje in, zijn knuffel Laps gaat ook mee.

Samen met zijn moeder gaat Lucas naar het ziekenhuis, het gebouw is groter dan hij had verwacht, grote mensen, grote deuren en liften. Een verpleegster wijst ze de kamer waar Lucas zijn bedje staat. Het is een soort ledikant met wieltjes eronder. Lucas krijgt een armbandje om met zijn naam erop, Lucas wordt gewogen en zijn lengte wordt opgemeten. Verder krijgt hij een thermometer onder zijn oksel.

Dan gaan ze naar de operatiekamer, de moeder van Lucas mag ook mee. In de operatiekamer ontmoeten ze de oordokter, een slaapdokter en twee verpleegsters. Lucas krijgt een slaapmasker op met een ballon eraan. Hij ruikt snoepjes en dan valt hij in slaap. Zijn moeder verlaat nu de operatiekamer.

Na de operatie wordt Lucas wakker, hij schrikt even omdat hij de kamer niet herkent. Het is de ontwaakkamer. Hij ontdekt een verrassing onder zijn kussen: een doktersmuts. Lucas wordt later naar zijn kamer gereden en daar is zijn moeder ook. Een verpleegster geeft een glas water en een ijsje aan Lucas. ’s Avonds zijn Lucas en zijn moeder weer thuis, ze eten pannenkoeken en Lucas draagt de doktersmuts.

De tekst en de illustraties

 • Op de voorkaft zie je Lucas samen met zijn knuffel. Lucas heeft een koffer in zijn hand, op de achtergrond zie je een wit vlak met een rood kruis. De titel staat in grote zwarte letters gedrukt: Lucas en de slaapdokter. Op de achterkant kun je lezen waar het boek over gaat, verder drie kleine afbeeldingen die terugkomen in het boek. De schutbladen hebben een frisse rode kleur. De illustraties in het boek zijn verschillend van formaat, een dubbele pagina, een enkele pagina, ook tekeningen die driekwart van een dubbele pagina beslaan, maar ook meerdere kleine illustraties op een pagina. De illustrator heeft alle figuren en voorwerpen omlijnd met een zwarte rand en ingekleurd met frisse kleuren. Op de tekeningen kan een kind goed zien wat het kan verwachten in een ziekenhuis. Je ziet de balie, de kamer, het ledikant, het armbandje wat Lucas moet dragen, de kleding waarin de verschillende medewerkers lopen.
 • Bij iedere tekening hoort tekst, ongeveer drie tot acht regels per keer. Het zijn korte zinnen. Er staan maar twee moeilijke woorden in dit boek: genezen en ontwaakkamer. In plaats van genezen zegt mijn kleuter beter maken, voor ontwaakkamer zou ik zelf liever uitslaapkamer gebruiken. De tekst staat buiten de tekeningen in een wit vlak, onder de tekening of naast de tekening.

Een fragment uit het boek

Even later is Lucas de Leeuw terug bij
zijn mama. Hij krijgt een dikke kus en
een nog dikkere knuffel.
‘Je bent héél flink geweest,’zegt mama.
‘Is je buik ook al wakker, Lucas?’ komt
een verpleegster vragen.
‘Ik denk het wel.’
‘Goed zo.’ De verpleegster geeft Lucas
eerst een glas water
en even later een lekker ijsje.
Laps mag van allebei proeven.

Extra informatie achterin het boek/bijsluiter

Na het verhaal om voor te lezen volgen er vijf pagina’s antwoorden voor ouders en een paar vragen voor kinderen.

De onderwerpen die aan bod komen met antwoorden voor ouders:

 • Het boek is slechts een hulpmiddel om een kind voor te bereiden, vraag de behandelend arts of ander medisch personeel om informatie.
 • Een aantal kleine medische ingrepen: buisjes in de oren, verwijderen van amandelen, corrigeren van flaporen.
 • Lucas wordt in slaap gebracht met een maskertje met ballon, bij oudere kinderen gebeurt het meestal met een prikje.
 • Je kunt een paar dagen voor de opname een bezoek brengen aan het ziekenhuis.

Vragen die je aan een kind kunt stellen:

 • Waarom krijgt Lucas voor de operatie een armbandje om?
 • Mag Lucas tijdens de operatie zijn gewone kleren aanhouden?
 • Waar zorgt de slaapdokter voor?
 • De plakkers op Lucas zijn borst, waarom moet dat?
 • Wie is er bij Lucas als hij wakker wordt na de operatie?
 • Wat mag Lucas drinken na de operatie?
 • Welke knuffel neemt Lucas mee naar het ziekenhuis?
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buisjes in de oren laten plaatsen, ja of nee?Buisjes in de oren laten plaatsen, ja of nee?Buisjes in de oren, ook wel genoemd oordrains, worden (meestal bij kinderen) geplaatst als er sprake is van terugkerend…
Kind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvliesKind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvliesOorinfecties bij kinderen komen frequent voor. Wanneer een kind echter langdurige of terugkerende oorinfecties heeft en/…
Beroep onder de loep: verpleegsterBeroep onder de loep: verpleegsterVerplegend personeel heeft het soms zwaar, maar het werk geeft veel voldoening. De functies zijn zeer uiteenlopend maar…
Uit narcose, wakker worden tijdens de operatie!Uit narcose, wakker worden tijdens de operatie!We vertrouwen erop dat tijdens een operatie alles goed gaat, omdat we ons lichaam in handen van een chirurg geven. Vaak…

recensieBoekrecensie "Alleen op de wereld", Hector MalotAlleen op de wereld, geschreven door Hector Malot, het is een oud maar nog steeds populair boek. Een echt boek met diepe…
recensieDe Ander, in Kafka's, De gedaanteverwisselingIn het werk: De gedaanteverwisseling van Kafka vindt niet alleen de gedaanteverwisseling van een mens naar een kakkerlak…
Bronnen en referenties
 • Lucas en de slaapdokter (ISBN 90 6822 968 0)
Reactie

A. de Graaf, 05-05-2013
Wie o wie heeft dit boekje? Hij is overal uitverkocht, maar ik zou hem graag willen hebben. Reactie infoteur, 06-05-2013
Ik heb helaas geen exemplaar, zelf heb ik het boek geleend bij de bibliotheek. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.