recensie

Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit

Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit Als de lente komt, dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam. Veel mensen denken dat de tulp bij Nederland hoort, maar er zijn niet altijd tulpen in Nederland geweest. De tulp is een uitheemse bloem en is ooit vanuit Turkije naar ons land gebracht. In de Kop van Noord-Holland worden op honderden hectares land bloembollen geteeld, de vader van de schrijfster van het boekje is bloembollenkweker. Uit het werk van haar vader haalt zij haar inspiratie vandaan: tulpen.

Inhoud artikel


Over de schrijfster, Mip

Mip heet eigenlijk Mirjam Venneker-van Lierop en is geboren en opgegroeid tussen de bloembollen in Anna Paulowna, haar vader is bollenkweker. Als kunstenares wordt ze geïnspireerd door Hollands Glorie: koeien en tulpen.

Gegevens van het boek

 • Titel: Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit
 • Auteur: Mip
 • Uitgeverij: Mip
 • Gepubliceerd: 2007
 • Genre: kinderboek, educatief boek
 • Aantal pagina’s: 34
 • ISBN: 978 90 811617 1 8
 • Geschikt voor: kinderen tussen de twee en de acht jaar (voorleesboek, leesboek)

Het verhaal Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit

Als het herfst wordt, plant Koe een bloembol met de naam Tulpie. Koe graaft een gat in de grond en Tulpie gaat erin liggen, daarna wordt hij afgedekt met zand. In de herfst heeft Koe last van wind en regen, Tulpie merkt hier niets van, hij ligt lekker warm in zijn holletje. In de wintermaanden lijkt Koe Tulpie vergeten te zijn, ze geniet van de sneeuw. Tulpie valt in een diepe winterslaap en droomt over het voorjaar.

Als de eerste zonnestralen doorbreken vindt Koe dat heerlijk, bij Tulpie gaat het wat kriebelen op zijn bolletje. Als Koe een klein groen sprietje uit de aarde ziet steken gaat ze meteen een gieter halen om Tulpie water te geven. Tulpie groeit en Koe is erg trots. Dan verschijnt er iets tussen de bladeren van Tulpie: een prachtige bloem. Koe plukt Tulpie voor de allerliefste.

De tekst en de illustraties

Linker- en rechterpagina horen telkens bij elkaar, op de ene bladzijde staat een tekening, op de andere pagina de tekst. De tekst is gedrukt in een goed leesbaar lettertype, Mip gebruikt korte zinnen en geen moeilijke woorden. Wel past ze soms woorden aan, tulp wordt tulpie, wauw wordt wauwie. De tekst is gecentreerd, dit staat speels. De tekeningen zijn lijnschilderingen, ingevuld met frisse kleuren. Koe valt op door het rode hart op haar lijf, dit maakt haar nog liever.

Een fragment

Na zoveel slapen heeft Tulpie nogal dorst gekregen.
Hij heeft wortels onderaan zijn bolletje.
En die gebruikt hij om water op te drinken.
Dat smaakt hem best.

Het groeiproces van bol tot tulp

Het is een leerzaam boek. Op de site van Mip kun je vinden dat scholen een lespakket bij haar kunnen bestellen, het gaat dan om het boekje, een bollenpakket en allerlei lesmateriaal. Kinderen kunnen dan net als Koe, bolletjes in de grond doen, het hele proces meemaken en aan het einde genieten van de mooie bloemen. De tekeningen stralen een frisheid uit, door de eenvoud maar ook door de kleuren. Je kunt het boekje bestellen door een mailtje te sturen aan Mip.
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tulpen, hoe blijven tulpen langer mooi, slaphangen tegengaanTulpen, hoe blijven tulpen langer mooi, slaphangen tegengaanDe tulp is éénzaadlobbige plant uit de Leliefamilie en draagt bij aan het ultieme lentegevoel en de tulp is dan ook voor…
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
De tulp: al eeuwen in Nederland maar nog geen zwarte tulpDe tulp: al eeuwen in Nederland maar nog geen zwarte tulpTulpen zijn erg geliefd door de vele soorten en prachtige kleuren. Ze worden al eeuwen gekweekt nadat de eerste bollen v…
Tulpen: De geschiedenis van de tulp en bekende soortenTulpen: De geschiedenis van de tulp en bekende soortenTulpen zijn bloemen met een lange steel en hebben meestal een felle kleur. Zij komen in allerlei maten en vormen voor. D…

Betty Sluyzer: Drie haasjes op de wc (over zindelijk worden)recensieBetty Sluyzer: Drie haasjes op de wc (over zindelijk worden)Een vrolijk steuntje in de rug voor peuters en kleuters die bezig zijn met zindelijk te worden. Elke peuter/kleuter pakt…
Voorgoed anders, over een onvermijdelijk afscheidrecensieVoorgoed anders, over een onvermijdelijk afscheidVoorgoed anders is het persoonlijke verhaal van Gerarda Mak over het afscheid van haar man Ron. Ze beschrijft wat ze sam…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit (ISBN 978 90 811617 1 8)
 • www.koeentulpie.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.