recensie

Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit

Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit Als de lente komt, dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam. Veel mensen denken dat de tulp bij Nederland hoort, maar er zijn niet altijd tulpen in Nederland geweest. De tulp is een uitheemse bloem en is ooit vanuit Turkije naar ons land gebracht. In de Kop van Noord-Holland worden op honderden hectares land bloembollen geteeld, de vader van de schrijfster van het boekje is bloembollenkweker. Hier haalt zij haar inspiratie vandaan: tulpen.

Inhoud artikel


Over de schrijfster, Mip

Op de achterkant van het boekje staat informatie over de schrijfster, maar ik heb ook op haar website gekeken. Mip heet eigenlijk Mirjam Venneker-van Lierop en is geboren en opgegroeid tussen de bloembollen in Anna Paulowna, haar vader is bollenkweker. Als kunstenares wordt ze geïnspireerd door Hollands Glorie: koeien en tulpen. Afgelopen week bezocht ik een bloemententoonstelling en zag daar een standaard met prachtige ansichtkaarten gemaakt door Mip. Het ging om vrolijke dierenfiguren die zij Mippets noemt. In de kinderhoek hingen afbeeldingen die ik ook in het boekje heb gezien.

Gegevens van het boek

 • Titel: Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit
 • Auteur: Mip
 • Uitgeverij: Mip
 • Gepubliceerd: 2007
 • Genre: kinderboek, educatief boek
 • Aantal pagina’s: 34
 • ISBN: 978 90 811617 1 8
 • Geschikt voor: kinderen tussen de twee en de acht jaar (voorleesboek, leesboek)

Het verhaal Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit

Als het herfst wordt, plant Koe een bloembol met de naam Tulpie. Koe graaft een gat in de grond en Tulpie gaat erin liggen, daarna wordt hij afgedekt met zand. In de herfst heeft Koe last van wind en regen, Tulpie merkt hier niets van, hij ligt lekker warm in zijn holletje. In de wintermaanden lijkt Koe Tulpie vergeten te zijn, ze geniet van de sneeuw. Tulpie valt in een diepe winterslaap en droomt over het voorjaar.

Als de eerste zonnestralen doorbreken vindt Koe dat heerlijk, bij Tulpie gaat het wat kriebelen op zijn bolletje. Als Koe een klein groen sprietje uit de aarde ziet steken gaat ze meteen een gieter halen om Tulpie water te geven. Tulpie groeit en Koe is erg trots. Dan verschijnt er iets tussen de bladeren van Tulpie: een prachtige bloem. Koe plukt Tulpie voor de allerliefste.

De tekst en de illustraties

Linker- en rechterpagina horen telkens bij elkaar, op de ene bladzijde staat een tekening, op de andere pagina de tekst. De tekst is gedrukt in een goed leesbaar lettertype, Mip gebruikt korte zinnen en geen moeilijke woorden. Wel past ze soms woorden aan, tulp wordt tulpie, wauw wordt wauwie. De tekst is gecentreerd, dit staat speels. De tekeningen zijn lijnschilderingen, ingevuld met frisse kleuren. Koe valt op door het rode hart op haar lijf, dit maakt haar nog liever.

Een fragment

Na zoveel slapen heeft Tulpie nogal dorst gekregen.
Hij heeft wortels onderaan zijn bolletje.
En die gebruikt hij om water op te drinken.
Dat smaakt hem best.

Mijn mening over het boek

Ik vind het een schattig en leerzaam boekje. Op de site van Mip las ik dat scholen een lespakket bij haar kunnen bestellen, het gaat dan om het boekje, een bollenpakket en allerlei lesmateriaal. Kinderen kunnen dan net als Koe, bolletjes in de grond doen, het hele proces meemaken en aan het einde genieten van de mooie bloemen. De tekeningen stralen een frisheid uit, door de eenvoud maar ook door de kleuren. Mijn zoontje vond het erg grappig dat je het hart van koe zag zitten (zie mijn foto). Je kunt het boekje kopen bij winkels in de buurt van Schagen (adressen staan op de website van Mip) maar je kunt het ook bestellen door een mailtje te sturen aan Mip. Ik meen dat ik 8 euro heb betaald voor het boekje, het staat helaas niet vermeld op de site. Een aanrader!

Lees verder

© 2010 - 2020 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Tulpen, hoe blijven tulpen langer mooi, slaphangen tegengaanTulpen, hoe blijven tulpen langer mooi, slaphangen tegengaanDe tulp is éénzaadlobbige plant uit de Leliefamilie en draagt bij aan het ultieme lentegevoel en de tulp is dan ook voor…
Hoe onderhouden we voorjaarsbloemen in potjes?Hoe onderhouden we voorjaarsbloemen in potjes?Willen we in het voorjaar met volle teugen kunnen genieten van een kleurrijke bloemenpracht in onze tuin, dan moesten de…
Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Heerlijk is dat toch dat we zelf het voorjaar in huis kunnen halen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen. Allemaal worde…

Betty Sluyzer: Drie haasjes op de wc (over zindelijk worden)recensieBetty Sluyzer: Drie haasjes op de wc (over zindelijk worden)Een vrolijk steuntje in de rug voor peuters en kleuters die bezig zijn met zindelijk te worden. Elke peuter/kleuter pakt…
Voorgoed anders, over een onvermijdelijk afscheidrecensieVoorgoed anders, over een onvermijdelijk afscheidVoorgoed anders is het persoonlijke verhaal van Gerarda Mak over het afscheid van haar man Ron. Ze beschrijft wat ze sam…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit (ISBN 978 90 811617 1 8)
 • www.koeentulpie.nl

Reageer op het artikel "Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 08-04-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Tuinieren
Bronnen en referenties: 3
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!