recensie

Martine Kamphuis – Drie is te veel

Martine Kamphuis – Drie is te veel Martine Kamphuis houdt van de Waddeneilanden en dat komt in haar boeken naar voren. Ze schreef al eens een geschiedenis die op Vlieland en Terschelling speelt en twee boeken die zich op Ameland afspelen. Ze schrijft boeken voor volwassenen en spannende verhalen voor kinderen. In haar derde jeugdboek speelt Ameland een hoofdrol. Het heet 'Drie is te veel' en is een spannend verhaal van drie kinderen die vriendschap sluiten op het eiland en een avontuur van jewelste beleven. Drie lijkt in het begin van het verhaal te veel, maar blijkt gaandeweg helemaal niet te veel te zijn.

Drie dat helemaal niet te veel bleek


Martine Kamphuis

Martine Kamphuis (1963) is een Nederlandse auteur die schrijft voor een volwassen en een jeugdig publiek. Ze is naast schrijfster - ze maakte haar schrijversdebuut in 2006 met de thriller 'Vrij' - ook psychiater die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van gedragsgestoorde mensen. Als schrijfster is ze bekend van thrillers en misdaadverhalen, de serie met Wynona Post in de hoofdrol (WP-serie) en van spannende jeugdboeken. 'Drie is te veel' hoort thuis in de laatste categorie.

Als kind verslond ze boeken en droomde ervan ooit zelf schrijfster te worden. Dat werd ze pas nadat ze haar studie had afgerond, psychiater was geworden en zelf kinderen kreeg. Toen kwam de droom van vroeger weer bovendrijven. Martine heeft drie zoons en aan hen las ze verhalen voor. De jongens werden haar proeflezers en bedachten mooie titels voor haar boeken. Het bleef niet bij kinderboeken. Martine Kamphuis heeft inmiddels een hele serie kinder-, jeugd- en volwassenenboeken op haar naam staan.

Drie is te veel

In 2019 komt 'Drie is te veel' uit, een jeugdboek dat op Ameland speelt. Het eiland blijkt een perfecte locatie voor een spannende geschiedenis te zijn. In het zomerseizoen lopen er heel veel mensen rond waar zij die het niet zo goed met de waarheid en eerlijkheid menen, zich goed tussen kunnen verschuilen. Door de drukte van het toeristenseizoen kunnen ze heel lang onder de radar blijven, totdat drie vrienden, twee meisjes en een jongen, vakantiewerk maken van het uitpluizen van iets waarvan ze denken dat het niet deugt.

Olivier

De lezer maakt kennis met Olivier als hij op de veerboot zit en naar Ameland reist. Daar loopt hij Maddie tegen het lijf en die ontmoeting is niet bepaald vriendelijk. En Olivier had toch al geen zin om naar het eiland te gaan. Hij gaat logeren bij zijn oom en tante en kent er verder niemand.

Klaas en Maddie

De vakantie pakt beter uit dan Olivier ooit had kunnen dromen. Hij sluit vriendschap met Klaas, de vriendin van Maddie, en uiteindelijk ook met Maddie zelf. Wat ‘drie is te veel’ leek, wordt een trio dat via omwegen naar de boshut sluipt en daar plannen beraamt. De moeder van Klaas heeft een winkel en op onverklaarbare wijze gaat het niet goed en worden er steeds artikelen vernield en beschadigd. Klaas’ moeder heeft er grote zorgen om en ze voelt de dreiging van het moeten verkopen van de zaak groter worden. Klaas, Maddie en Olivier ontdekken hoe het komt dat het niet goed gaat met de winkel en ze ontdekken ook waarom dat zo is. Om stukjes van die puzzel te verzamelen maken ze lange tochten van Nes naar Hollum en terug, achtervolgen ze een mysterieuze man en gaan ze als echte speurneuzen te werk.

Bron: Ploegsma uitgeverijBron: Ploegsma uitgeverij

Plannen voor de zomer

Hoe dat allemaal precies zit verklappen we niet, maar het is in ieder geval geen saai begin van de zomervakantie. Aan het slot van het boek komen de drie weer samen in de boshut. Daar hebben ze een boekje waar ze de plannen voor de zomer op wilden schrijven en na de spannende geschiedenis staat daar nog helemaal niks. Ze hebben avonturen beleefd, maar nog geen pannen gemaakt. ‘Heeft iemand enig idee wat we de komende weken kunnen doen?’ vraagt Klaas dan. Er is een hechte vriendschap tussen de drie ontstaan en op het eiland is genoeg te doen. Die vakantie wordt wel gevuld, al is het om te beginnen met napraten over het grote avontuur dat ze net beleefd hebben.

Martine Kamphuis en Ameland

Ameland is een mooi toneel voor een spannend kinderverhaal. Het bos, het strand, de drukte, de vuurtoren, vakantie; het zijn allemaal elementen die fraai zijn verweven in het verhaal.

Martine Kamphuis kent het eiland als Amelandganger en komt er regelmatig. Ze kwam er als kind met haar ouders, zusje en nichtje en ze stak ook met haar eigen gezin regelmatig de Waddenzee over. De schrijfster geniet van het eiland en de eilanders en het afwisselende landschap prikkelt haar fantasie. Ze houdt van Ameland en de andere Waddeneilanden en is gek op zwemmen in de zee, beklimmen van de vuurtoren en vliegeren.

Eiland als inspiratie

Martine verbleef regelmatig in een huisje bij de vuurtoren. Het inspireerde haar tot de thriller voor jongvolwassenen 'Mist', over een groepje studenten dat op het eiland verblijft. De schrijfster kwam in contact met boekhandelaar Jikke Klaassen van Boekhandel Van den Brink uit Nes en zo kwam het gesprek op een jeugdboek dat speelt op Ameland. Of ze dat niet kon gaan schrijven. Dat werd 'Nacht over Ameland', dat Martine in eigen beheer uitgaf. Daarna gaf ze zelf nog twee boeken uit. Voor 'Drie is te veel' vond ze Uitgeverij Ploegsma bereid het uit te geven in de sectie kinder- & jeugdboeken. Ze hield diverse gesprekken met eilanders ter voorbereiding op het verhaal.

De uitgave

Het boek 'Drie is te veel' is fraai uitgegeven, met een hard kaft en een mooie omslag met beelden uit de zee, een vlieger en de vuurtoren. Zandgeel en zeeblauw zijn de hoofdkleuren en met de figuren van kwallen, zeesterren, flessenpost, zeilbootje en zeemeeuw word je zo het verhaal ingetrokken.

Aanrader

Het is een aanrader voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Het staat als jeugdboek in het schap, maar ook volwassenen kunnen plezier beleven aan het meeslepende verhaal. Het is vlot geschreven, maar Martine gaat niet op de hurken en schrijft alles behalve kinderachtig. Tussen de spannende fragmenten door leer je als lezer ook nog wat over het eiland. Er staan een paar zetfoutjes in (dubbel woordje 'dat' en 'ze' moet 'zich' zijn in de zin 'Maddie wrijft ze over haar buik.’). Daar heeft de eindredacteur van Ploegsma kennelijk overheen gelezen. Voor de lezer is het de sport om dat ene missertje (of die twee zetfoutjes) er uit te pikken. Het doet niets aan het verhaal af. 'Drie is te veel' is een lekker boek om mee te nemen naar het strand of om thuis te lezen als het even geen stranddag is.

Het boek

Drie is te veel
Uitgeverij Ploegsma
ISBN 978 90 216 7957 0
€ 13,99 (2019)

Het is ook als e-book verkrijgbaar
978-90-216-7958-7
€ 7,99 (2019)

Lees verder

© 2019 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Ameland in 2011 - Jaar van de lustrums en jubilearecensieAmeland in 2011 - Jaar van de lustrums en jubileaDe uitgeverij op Ameland, Ameland Pers uitgeverij, geeft sinds 2009 jaarboeken van Ameland uit. De vierde in die serie i…
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjerecensieAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…

Walvissen groot en vet - Hans Beelen en Ingrid BiesheuvelrecensieWalvissen groot en vet - Hans Beelen en Ingrid Biesheuvel'Walvissen groot en vet' is de hoofdtitel van een bloemlezing van teksten over de Nederlandse walvisvaart. De ondertitel…
1793, debuutroman van Niklas Natt Och Dagrecensie1793, debuutroman van Niklas Natt Och DagStockholm was in 1793 geen idyllische vakantiebestemming. Tot deze conclusie kun je komen na het lezen van het debuut va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ploegsma
  • http://crimecompagnie.nl/nieuw/auteurs/martine-kamphuis/ geraadpleegd op 23 juli 2019
  • https://www.hebban.nl/auteurs/martine-kamphuis geraadpleegd op 23 juli 2019
  • https://www.ploegsma.nl/auteur/martine-kamphuis/ geraadpleegd op 23 juli 2019
  • Afbeelding bron 1: Ploegsma uitgeverij
Piejet (1.232 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.