recensieEen en al Boerderij - boek van dokter Straatsma
Oense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cultuurhistorische Stichting De Ouwe Pôlle Ameland en kwam in november 2010 uit. Het beschrijft de verschillende types boerderijen die in de loop der eeuwen op het Waddeneiland zijn gebouwd, van stoere bouwwerken van strandhout tot nieuwe uitgekiende bouwwerken.
Dokter Straatsma
Straatsma, op het eiland nog immer bekend als dokter Straatsma, maakte tientallen jaren een uitgebreide studie over de landbouw, de boerderijen en het boerenleven op Ameland. In 1996 gaf hij daarover een lezing voor De Ouwe Pôlle. Veertien jaar later is daar een boek uit voortgekomen. Oense Straatsma is gepensioneerd huisarts. Hij kwam door zijn werk veel bij mensen thuis en was beroepsmatig en persoonlijk geïnteresseerd in hun verhalen.
Agrarische bouwwerken
“De agrarische sector is belangrijk voor Ameland, vroeger en nu nog” meent de schrijver. Vanuit dat belang voor het eiland inventariseerde hij de agrarische bouwwerken. Van de 270 Amelander boerderijen staan er een dikke honderd in het boek genoemd en beschreven. Hij begon in Hollum en breidde zijn onderzoek uit naar Ballum. Een enkele boerderij van Nes en Buren nam hij mee in zijn onderzoek. De beschrijving van de boerderijen uit deze twee dorpen moet hij nog afmaken.
Met plattegronden van de boerderijen /
Bron: Persbreau AmelandDe Kuul
Straatsma gaat na deze uitgave door met zijn werk. Vooral in Nes en Buren staan veel boerderijen waar hij nog een beschrijving van moet maken. Met Hollum en Ballum is hij wel zo ongeveer klaar, zegt de schrijver. Op de voorkant van het boek prijkt een schilderij van
Germ de Jong uit 1949. Het is een alleenstaande boerderij midden in een land vol stuken (stuiken). Het is De Kuul, een boerderij aan de Oranjeweg in Hollum.
Plezier
Het eerste exemplaar wordt op 29 november 2010 in de raadszaal van het Amelander gemeentehuis overhandigd aan burgemeester
Albert de Hoop.
“Ik heb er heel veel plezier aan beleefd,” zegt de oud-huisarts bij die gelegenheid over het inventariseren, de gesprekken met de boeren, het typen, overtypen en nog eens overtypen. Het 314 pagina’s tellende boek is rijk geïllustreerd en voor € 42,50 te koop in de Amelander musea.
Oense Straatsma (rechts) overhandigt eerste exemplaar aan burgemeester Albert de Hoop /
Bron: Gemeente AmelandOuwe Pôlle
Oense Straatsma is al jarenlang bestuurslid van de cultuurhistorische Stichting De Ouwe Pôlle.
De ouwe pôlle is een koosnaam voor het eiland Ameland. De Ouwe Pôlle zette de Ameland Oudheidkamer op. Inmiddels is die oudheidkamer opgegaan in het cultuurhistorisch museum Sorgdrager in Hollum en is een van de
musea van het eiland. Stichting De Ouwe Pôlle organiseert jaarlijks lezingen op cultuurhistorisch gebied. De lezing van Straatsma in 1996 over de boerderijen op Ameland was georganiseerd onder de paraplu van de stichting. Straatsma schreef meer boeken behorende bij exposities. In 1986 verscheen 'Visserij op Ameland,' in 1997 schreef hij 'Ameland in een wisselend getij' en in 2015 'Ameland'.
Lees verder