recensie

Martine Kamphuis - Nacht over Ameland

Martine Kamphuis - Nacht over Ameland Psychiater Martine Kamphuis schreef een boek dat zich voor het grootste deel afspeelt op Ameland in het begin van de 20ste eeuw. Het is een kinderboek dat voor 10 plussers zelf is te lezen en dat zich heel mooi voor laat lezen aan kinderen van 8 jaar en ouder. Het is een spannend boek, tot de laatste letter en het heet 'Nacht over Ameland'. Kamhuis schrijft boeken voor jeugd en voor volwassenen. Het boek werd uitgegeven door Vuurtorenboox, de uitgeverij van de schrijfster zelf.

Kinderboek dat speelt op Ameland


Nacht over Ameland

Het boek 'Nacht over Ameland' gaat over een jongen van een jaar of 11 die Daf heet, Daf de Vries en hij heeft een link met Ameland, al weet hij dat eerst zelf nog niet. Zijn vader, die ook Daf heet, werd op het eiland geboren en zijn oom, de broer van zijn vader, woont er nog steeds, met zijn vrouw en hun zoon. Daf’s ouders zijn er niet meer en hij zit al jaren in het weeshuis. Daar heeft hij een vriend en vriendin, Ernst en Annabel en een lieve ‘binnenvader’ en ‘binnenmoeder’ die voor hem zorgen.

Brief

En dan komt er een brief en wordt Daf op Ameland verwacht. Zijn oma is overleden en oom Gerben en tante Jacoba nodigen hem uit. Daf reist met zijn surrogaatmoeder naar Leeuwarden, gaat daarna alleen door naar Holwerd. Hij gaat met de trein, die in het begin van de twintigste eeuw nog van Leeuwarden naar het noorden reed, het Dokkumer lokaaltje.

Op het eiland wachten allerlei verrassingen, zoals een neef die ongeveer zo oud is als Daf, maar die helemaal niet op een maatje zit te wachten.

Als Daf eenmaal in huis is bij oom en tante komt de aap uit de mouw. De jongen is erfgenaam en hij moet afstand doen van de erfenis die oma heeft nagelaten. De knaap is zo bijdehand dat hij eerst de papieren wil lezen en niet direct tekent. Hij wantrouwt zijn familie en als hij later een schriftje van zijn opa vindt wordt hem het een en ander duidelijk.

Weglopen

Daf loopt weg, maar op een eiland kun je niet zo ver weglopen. Je komt altijd bij zee terecht en de reis via de veerboot is een makkelijk te controleren route. Hij denkt erover om over het wad naar de andere kant te lopen, maar dat wordt hem toch ten zeerste afgeraden door een van de eilanders. Wie niet bekend is met het wad begint aan een levensgevaarlijke tocht. Het komt er dan ook niet van. Gelukkig.

Het boek leest heerlijk en blijft tot de laatste letter spannend.

Beetje geschiedenis - dam naar Ameland

Aan het einde van het boek, als het verhaal uit is, zijn er een paar alinea’s toegevoegd met wat achtergrondinformatie over de weeshuizen aan het begin van de twintigste eeuw, de dam naar Ameland, het dichtgevroren wad, de eenden en eendenkooien, mevrouw Tromp, de vuurtoren en aardgas.Onduidelijkheden

Er zitten wat onduidelijkheden, foutjes en missers in het boek. Wat is er met de ouders van Daf gebeurd? Het wordt niet duidelijk. Ook staan er hier en daar woorden in een zin die er niet in thuishoren en die een zin onbegrijpelijk maken. In elk zichzelf respecterend boek zit minstens één foutje en het is aan de lezer om die te ontdekken.

Aardgas onder het eiland

Een beetje ongeloofwaardig is de bijdehandheid van opa die een list bedacht om zijn beide zoons, de vader van Daf en oom Gerben, op het eiland te houden. Er zou gas onder het land zitten en dat zou een fortuin opleveren. Dat een boer op het eiland voor de Tweede Wereldoorlog zo’n streek bedenkt is wat ongeloofwaardig. Van een gasbel onder Groningen hadden de mensen toen nog niet gehoord en ook niet van gas onder de Waddeneilanden. De geschiedenis van het Nederlandse gas begint na de Tweede Wereldoorlog. De opa van Daf was dus een opa met wel een zeer vooruitziende blik. Het maakt dat in het boek de tijden wat door elkaar gaan lopen.

Enorme golven

Daf ziet enorme golven op de Noordzeekust van het eiland stukslaan en tegelijkertijd een zandbank met zeehonden. Die twee gaan niet zo goed samen. De zandbanken met zeehonden liggen aan de wadkant en daar zijn de golven niet zo hoog. En golven die met verpletterend kabaal stuk slaan op de kust? Dat klinkt meer als Ierland dan als Ameland.

Eekhoorntje

Halverwege het boek klimt een eekhoorntje met roodbruine staart in een boom. Het diertje wordt vaker opgevoerd in kinderboeken die op Ameland spelen. Het is natuurlijk ook een beestje dat tot de verbeelding spreekt, maar het is een misser, want eekhoorntjes komen op Ameland niet voor.

Streep aan de horizon

Aan het einde van het boek verlaat Daf het eiland met de veerboot. Ameland wordt langzaam een stip aan de horizon. Daar slaat de schrijfster de plank mis. Ameland wordt nooit een stip aan de horizon als je naar Holwerd vaart. Daarvoor is de afstand tussen eiland en vasteland te klein. Het wordt hooguit een streep aan de horizon.

In de herdruk van 2020 heeft de schrijfsters onderwerpen die niet kloppen aangepast. Op één onderwerp na: de naam van de vuurtoren. De vuurtoren van Ameland wordt in het naschrift een naam toegedicht. Dit is echter een hardnekkig misverstand: de vuurtoren van Ameland heet gewoon 'vuurtoren van Ameland'.

Boekhandel in Nes op Ameland / Bron: Persbureau AmelandBoekhandel in Nes op Ameland / Bron: Persbureau Ameland

Martine Kamphuis

Martine Kamphuis is in 1963 geboren. Ze studeerde geneeskunde en werkt als psychiater. Ze droomde als kind er al van om boeken te schrijven en begon op 8-jarige leeftijd met haar eerste verhaal. Dat werden een paar bladzijden en verder kwam ze toen niet. In 2000 pakte ze de pen weer op en begon ze serieus te schrijven. Haar eerste boek was een psychologische thriller met de titel ‘Vrij’. Het kwam uit bij de Arbeiderspers. Daarna volgen diverse boeken. In 2012 kwam ‘Mist’ uit een spannend boek voor volwassenen dat grotendeels op Ameland speelt.

De schrijfster heeft drie zoons die meehelpen met de research voor haar kinderboeken en die de manuscripten proeflezen.

Conclusie
Nacht over Ameland is een verrukkelijk verhaal dat ik met erg veel plezier gelezen heb, ondanks die enkele foutjes en missertjes. Het is een boek dat kinderen en ook volwassenen leesplezier geeft.

Het kost € 13,95 en is uitgegeven door Vuurtorenboox, de uitgeverij van de schrijfster zelf.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud dat blinkt - Martine KamphuisrecensieGoud dat blinkt - Martine KamphuisGoud dat blinkt is een kinderboek geschreven door Martine Kamphuis. Het verhaal speelt zich af op de Waddeneilanden Vlie…
Waddeneiland Ameland is de maatWaddeneiland Ameland is de maatAmeland is de maat der dingen, althans, zo lijkt het soms. Het eiland wordt regelmatig aangehaald als referentie voor ie…
Vriendschapsband tussen Kleef en AmelandVriendschapsband tussen Kleef en AmelandDe Duitse stad Kleef en het Nederlandse Waddeneiland Ameland hebben een vriendschapsband. De connectie tussen eiland en…
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjerecensieAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…

Als dit een mens is: het debuut van Primo LevirecensieAls dit een mens is: het debuut van Primo LeviDe debuutroman van Primo Levi "Als dit een mens is" is een indringend verslag van de gebeurtenissen in Nazi concentratie…
Boekrecensie: De bouwvakkerrecensieBoekrecensie: De bouwvakkerLiesbet Slegers heeft al meer dan vijftien kinderboeken en prentenboeken gemaakt over beroepen zoals: archeoloog, bakker…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover boek
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Martine_Kamphuis geraadpleegd op 10 mei 2015
  • Nacht over Ameland – Martine Kamphuis
  • Nacht over Ameland - herdruk 2020
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
Reactie

Christine Berendsen, 11-05-2015
Is dit boek online te bestellen?

Vr. Gr. Christine Berendsen Reactie infoteur, 12-05-2015
Dag Christine Berendsen,
Zeker, het is via Boekhandel van de Brink in Nes op Ameland te bestellen via deze link: http://warenhuisvandenbrink.nl/?p=107

Veel leesplezier,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.