recensie

Ameland in 2010 - Jaar van Penny's Shadow

Ameland in 2010 - Jaar van Penny's Shadow Na ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander uitgeverij zet de serie consequent door en de eilanders en gasten kunnen genieten van weer een mooi boek. Het jaar 2010 is voor Ameland het jaar van Penny's Shadow, de film die op het waddeneiland werd opgenomen. Het eiland wordt in de film prachtig in beeld gebracht en de film is een leuke familiefilm geworden voor iedereen die gek is op paarden, de paardenreddingboot en het eiland.

Raadsverkiezingen

Burgemeester Albert de Hoop schrijft in de inleiding: “2010 is het jaar dat er weer gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Dat biedt mij de gelegenheid om terug te kijken op de afgelopen vier jaar en de balans van dit college op te maken. Het huidige college had beslist een moeilijke start. Financieel stond Ameland er vier jaar geleden niet goed voor, en vanwege meerdere jaren begrotingstekorten dreigde de provincie met ondertoezichtstelling. Tegelijkertijd speelde in die jaren de discussie over de zelfstandigheid van kleine gemeenten en dus ook van de Waddeneilanden. Sanering van de financiën was daarbij een hoofdtaak en ook moesten we laten zien dat een gemeente als Ameland wel degelijk in staat is om zelfstandig de benodigde kwaliteit te leveren.
Onder deze vlag moest de tering naar de nering worden gezet en dat betekent gewoon dat er even geen geld is voor te grote ambities en projecten. Eerst het huishoudboekje op orde was het devies.”


Genoeg

Gebeurt er wel genoeg op het eiland om een boek met een jaaroverzicht te vullen, kun je je afvragen. De eerste twee nummers uit de serie ‘Ameland in…’ bewijzen dat er het jaar rond van alles gebeurt dat noemenswaard is. Editie 2010 laat dat ook weer zien. Niet alleen spoelen er soms leuke attributen aan op het strand, maar er gebeurt ook het een en ander in de eilander politiek, het verenigingsleven en met de Amelanders. Er is zoveel te schrijven en te fotograferen en er is zoveel interessants te ontdekken dat Ameland voorlopig niet uit het nieuws verdwenen zal zijn.

Penny’s Shadow

Het jaar van Ameland in 2008 werd het Jaar van het Trotseerloodje. Het jaar 2009 ging als het Jaar van de Bultrug de geschiedenis in. Het jaar 2010 gaat de boeken in als het Jaar van Penny’s Shadow. Weken was het eiland in de greep van filmopnames.

Bron: Ameland Pers UitgeverijBron: Ameland Pers Uitgeverij

Gedenkwaardig

We sommen nog enkele andere nieuwsfeiten op die 2010 tot een gedenkwaardig jaar hebben gemaakt.
 • Castingdag in manege De Seelón
 • Sneeuwpret
 • Arrensleewedstrijd
 • Het putincident
 • Bevrijdingsfeest
 • De nieuwe gemeenteraad
 • De blootgelegde bunker

Fotoprijsvraag

Het is slechts een greep uit de vele nieuwsonderwerpen die worden teruggehaald en hier en daar droogkomisch door de Amelander zussen Antje & Betje worden becommentarieerd. Vele eilanders en eilandliefhebbers werkten mee aan deze uitgave door hun foto beschikbaar te stellen. Eén gepubliceerde foto is het resultaat van een fotoprijsvraag. Hiekje Bruin uit Hollum zette de mooiste decembersfeer op de foto. Haar foto van de postbesteller in de sneeuw staat in het boek en op de omslag. ‘Ameland in 2010’ laat ons in vogelvlucht bladeren door een jaar dat voorbij is.

Ameland in 2010

 • Titel: ‘Ameland in 2010, het eiland twaalf maanden in het nieuws’
 • Samenstelling: Persbureau Ameland
 • Vormgeving en Druk: Grafische Industrie De Marne, Leens
 • Uitgeverij: Ameland pers uitgeverij
 • ISBN: 978-90-79945-05-4
 • NUR: 699
 • Prijs: € 25,--

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Amelander première van de film Penny’s ShadowAmelander première van de film Penny’s ShadowPenny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kem…
De Verdronken paarden Ameland in stripalbumDe Verdronken paarden Ameland in stripalbumHet verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film d…
De stal van Penny's Shadow - filmset op AmelandDe stal van Penny's Shadow - filmset op AmelandAmeland was maandenlang in de ban van Penny's Shadow. De familiefilm van regisseur Steven de Jong werd in de zomer van 2…

Recensie: "De avonturen van Pinkeltje" van Dick LaanrecensieRecensie: "De avonturen van Pinkeltje" van Dick LaanPinkeltje is een figuur uit de bekende, gelijknamige, kinderboekenreeks van Dick Laan. Al in 1939 werd het eerste boek u…
Boekrecensie: Kind, wat heb ik je aangedaanrecensieBoekrecensie: Kind, wat heb ik je aangedaanDit boek vertelt het waargebeurde verhaal van een adoptie waarbij de biologische moeder haar kind zonder het te weten ui…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ameland Pers Uitgeverij
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Ameland Pers Uitgeverij
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.