recensie

Ameland in 2008 - Jaar van het Trotseerloodje

Ameland in 2008 - Jaar van het Trotseerloodje Ameland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in 2008, het eiland twaalf maanden in het nieuws,’ is de titel. Twaalf maanden lang haalde het eiland vele malen het nieuws en dat werd gebundeld in een jaarboek. Het jaar 2008 was voor Ameland het jaar van het 'trotseerloodje.' Trotseerloodje? Ja, trotseerloodje. Het is een bouwmateriaal dat bij de gewone man onbekend is, maar bij de liefhebbers van kerken en oude bouwmaterialen wél een bel doet rinkelen. In 2008 duikt dit stukje lood toevallig meermalen op.

2008 als jaar van het trotseerloodje


Nieuwjaarsrede van burgemeester Albert de Hoop

In het boek is de nieuwjaarsrede van burgemeester Albert de Hoop opgenomen. “2007 was een roerig jaar voor Ameland,” blikt burgemeester Albert de Hoop terug tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 3 januari 2008 in het gemeentehuis. “We begonnen het jaar stormachtig en met veel ambitie. Op Ameland tiert het ondernemerschap welig en ook de gemeente wil daar haar steentje aan bijdragen. Immers, Ameland is een autonome zelfstandige gemeente waar duurzaamheid in het vaandel staat, waar uit extern onderzoek keer op keer aangetoond is dat er een goed ondernemersklimaat heerst en waar we met behoud van natuurlijke waarden en de identiteit van het eiland jaarlijks een kleine 600.000 toeristen mogen begroeten.”

Nieuws op Ameland

Twaalf maanden lang haalde het eiland vele malen het nieuws. Het Waddeneiland is een klein eiland met een grote nieuwswaarde, blijkt uit het jaaroverzicht. Wie op Ameland woont of wie er voor werk of vakantie naartoe reist, wil weten wat er gebeurt. De ene keer is het klein nieuws van een kleine gemeente, dan weer is Ameland wereldnieuws waar zowel de filmende als de schrijvende en fotograferende pers op af komt.

Offraod triatlon

Het Europees kampioenschap offroad triatlon stond wat dat betreft in 2008 aan de top. Sport, cultuur, natuur, mensen en ondernemers: ze vinden allemaal een plekje in het boek en de winnaar staat op de voorkant.

Genummerde editie

In 2008 was dat overwegend leuk en aardig nieuws met een enkele treurige noot ertussen. ‘Ameland in 2008’ laat veel positieve ontwikkelingen zien, kunnen we constateren terwijl we het boek doorbladeren. De oplage is klein, 500 exemplaren. De uitgever nummerde van die oplage de helft, speciaal voor verzamelaars van Ameland boeken.

Collector's item

Het is een aardige bijzonderheid en het maakt de eerste 250 nummers tot een collector's item.

Jaar van het Trotseerloodje

Het jaar 2008 is door de uitgever uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Trotseerloodje.’ Het thema kwam bovendrijven, omdat in 2008 toevalligerwijs enkele trotseerloodjes in het nieuws kwamen. Een trotseerloodje is een oud stukje bouwmateriaal, waar bijna niemand ooit van had gehoord en dat dit jaar diverse keren in het nieuws kwam.

Foto's en Antje & Betje

Vele eilanders en eilandliefhebbers werkten mee aan deze uitgave door hun foto beschikbaar te stellen. Het jaar opent en sluit met vreugdevuren en op het moment dat dit boek het licht ziet is de uitgever alweer bezig met de volgende uit de serie. In 2008 beginnen de zussen Antje & Betje aan hun commentaar op de Amelander gebeurtenissen.

Kijkboek

De stripjes, getekend door Sietske van der Meij, staan tussen de foto’s en nieuwsfeiten in het boek. ‘Ameland in 2008’ is een heerlijk kijkboek, dat in geen enkel Amelander (vakantie) huis mag ontbreken.

Nieuwsfeiten van het Waddeneiland

Bron: Ameland Pers UitgeverijBron: Ameland Pers Uitgeverij
Een greep uit de vele nieuwsfeiten van 2008
 • Kunstmaand Natuurlijk November
 • Scoren voor Gezondheid met FC Groningen
 • Het Groene Licht
 • Tijgerspin
 • Welriekende nachtorchis
 • Ameland in Second Life
 • Bezoek van staatssecretarissen
 • Offroad Triatlon
 • Rôggefeest
 • Onweer
 • Maansverduistering
 • zonsverduistering
 • Rondje Ameland
 • Buckfastbij
 • Strandvondsten

Jaarboek

Ameland in 2008

 • Titel: ‘Ameland in 2008, het eiland twaalf maanden in het nieuws’
 • Samenstelling: Persbureau Ameland
 • Vormgeving en Druk: Grafische Industrie De Marne, Leens
 • Uitgeverij: Ameland pers uitgeverij
 • ISBN: 978-90-79945-02-3
 • NUR: 699
 • Prijs: € 19,95

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Vriendschapsband tussen Kleef en AmelandVriendschapsband tussen Kleef en AmelandDe Duitse stad Kleef en het Nederlandse Waddeneiland Ameland hebben een vriendschapsband. De connectie tussen eiland en…
Oud-burgemeester van Ameland: Albert de HoopOud-burgemeester van Ameland: Albert de HoopAlbert de Hoop (1959) treedt in 2006 aan als burgemeester van Ameland. Hij is getrouwd met Ingrid Magré. Samen hebben ze…
Amelander première van de film Penny’s ShadowAmelander première van de film Penny’s ShadowPenny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kem…

Recensie: "De avonturen van Pinkeltje" van Dick LaanrecensieRecensie: "De avonturen van Pinkeltje" van Dick LaanPinkeltje is een figuur uit de bekende, gelijknamige, kinderboekenreeks van Dick Laan. Al in 1939 werd het eerste boek u…
Boekrecensie: Kind, wat heb ik je aangedaanrecensieBoekrecensie: Kind, wat heb ik je aangedaanDit boek vertelt het waargebeurde verhaal van een adoptie waarbij de biologische moeder haar kind zonder het te weten ui…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ameland Pers Uitgeverij
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Ameland Pers Uitgeverij
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.