recensie

Kikker en de horizon (kinderboek over heimwee)

Kikker en de horizon (kinderboek over heimwee) Rat voelt zich onrustig, hij wil de wereld in en dingen ontdekken. Kikker wil graag met hem mee. In het begin heeft Kikker het naar zijn zin, maar al snel is hij nieuwsgierig hoe het met zijn vrienden thuis zal gaan. Hij kan niet meer genieten van alle dingen om hem heen, hij wil naar huis. Kikker heeft last van heimwee. Gelukkig weet Rat raad.

Gegevens van het boek Kikker en de horizon

  • Tekst: Max Velthuijs
  • Illustraties: Max Velthuijs
  • Uitgeverij: Leopold
  • Gepubliceerd: 1998
  • Genre: kinderboek, prentenboek
  • Aantal pagina’s: 32
  • ISBN: 978 90 27 60 1865
  • Geschikt voor: leeftijd vanaf vier jaar

Over de schrijver en illustrator, Max Velthuijs

Max Velthuijs is beroemd geworden over de hele wereld met zijn boeken over Kikker. Nagenoeg ieder kind zal wel eens een boekje hebben gezien over Kikker en zijn vrienden. Max gaf enkele jaren les aan de kunstacademie in Den Haag om op die manier alles wat hij wist over illustreren over te dragen op anderen. Max Velthuijs heeft veel prijzen ontvangen voor zijn boeken: Kikker in de kou werd in 1993 bekroond met een Gouden Penseel, Kikker is kikker met een Gouden Penseel in 1997, Kikker en het vogeltje een Zilveren Penseel en een Gouden Griffel voor de tekst (1992). Zowel Kikker is verliefd als Kikker in de kou werden bekroond met een Zilveren Griffel (1990 en 1993). In 1994 ontving Max voor zijn hele oeuvre de Hans Christian Andersenprijs. In 2005 is Max Velthuijs overleden.
.

Het verhaal

Rat heeft een onrustig gevoel in zijn benen, het is tijd om op reis te gaan. De volgende dag pakt hij zijn rugzak in en gaat op pad. Kikker ziet hem gaan en het lijkt hem leuk om Rat te vergezellen. Eigenlijk vindt Rat hem nog te jong, maar uiteindelijk zwicht hij toch. Zo trekken Rat en Kikker de horizon tegemoet.

Kikker heeft al snel honger en ze eten een broodje. Ze zijn nog niet ver van huis als Kikker denkt dat ze er al zijn. Als de zon bijna ondergaat is Kikker moe en wil naar huis. Maar dat gaat niet, ze gaan slapen op een rustig plekje. Kikker valt pas tegen de ochtend in slaap.

Kikker denkt aan al zijn vrienden thuis. Wat zou Varkentje nu doen en hoe zou het gaan met Eend en Haas. Rat geniet van wat hij ziet, maar Kikker niet. Als Kikker uitglijdt, zijn pootje bezeert en ook nog slecht slaapt, voelt hij zich ziek. Rat zegt dat hij nog te klein is voor een reis om de wereld. Kikker is niet ziek, maar heeft heimwee. Als Rat en Kikker weer terug naar huis gaan en Kikker zijn vriendjes ziet, is hij weer helemaal blij.

De tekst en de illustraties

Dit prentenboek bevat allemaal kleurige illustraties, op nagenoeg iedere tekening komen Rat en Kikker voor. De tekeningen zijn omgeven door een soort lijst, hierdoor lijken het wel schilderijen. Kikker en Rat hebben kleding aan in felle kleuren, voor de omgeving heeft Max Velthuijs veel blauw, groen en bruin gebruikt. Bij iedere tekening vind je een paar regels tekst. Het zijn korte zinnen die prettig zijn om voor te lezen. Aan het einde van het boek een illustratie waarop Rat en Kikker genieten van een stuk taart met al hun vriendjes.

Drie fragmenten uit het boek

Fragment 1

Rat stond op de heuvel en keek over het land naar de horizon.
Wat is de wereld toch mooi, dacht hij, en hij kreeg een vreemd
gevoel in zijn benen. Het wordt tijd dat ik weer eens op reis ga.


Fragment 2

‘Zo komen we nooit verder,’ mopperde Rat. ‘Vooruit ik zal je dragen.”
Hij tilde Kikker op zijn rug en zette de tocht voort.
‘Misschien is Varkentje wel een taart aan het bakken,’ zei Kikker.
‘En wat zou Haas aan het doen zijn? ’t Is altijd zo gezellig met z’n allen, thuis.’


Fragment 3

Terwijl ze van de taart genoten, vertelde Kikker over alles wat ze gezien hadden,
en de avonturen die ze hadden beleefd. ‘Maar het is nergens zo fijn als thuis,’ zei hij
en hij dacht tevreden aan zijn eigen fijne, warme bedje.

Kinderboek over heimwee

Als je last hebt van heimwee is dat vaak moeilijk onder woorden te brengen. Kikker vraagt zelf aan Rat of hij mee mag de wijde wereld in, maar al snel is het toch anders dan hij had verwacht. Eerst vindt hij alles wat nieuw is heel mooi, maar dat verandert al spoedig. Hij vraagt telkens aan Rat wanneer ze er al zijn en slapen op een andere plek dan zijn eigen bedje vindt hij ook niet fijn. Na een valpartij en een slechte nachtrust voelt Kikker zich ziek. Rat weet gelukkig wat er aan de hand is: Kikker is niet ziek, hij heeft last van heimwee. Gelukkig is daar een oplossing voor. Ze gaan weer naar huis en als ze met al hun vriendjes gezellig taart zitten te eten, voelt Kikker zich weer goed.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kikker, de beroemde prentenboekheld van Max VelthuijsKikker, de beroemde prentenboekheld van Max Velthuijs“Is het leven niet prachtig! “ Zo stond Max Velthuijs in het leven. Als illustrator had hij al heel veel kinderboeken ge…
Recensie: Kikker in de KourecensieRecensie: Kikker in de KouHet is winter. Er ligt sneeuw en ijs. Alle dieren houden van de frisse kou. Eendje in haar verenpak, Varkentje met haar…
De mooiste prentenboeken voor baby's en kleine kinderen'Rupsje Nooitgenoeg', 'Kikker is Verliefd' en 'Gonnie en haar vriendjes'. Zomaar een aantal titels van boeken die geschi…
Heimwee (kinderboek door Marja Baeten)recensieHeimwee (kinderboek door Marja Baeten)Ook al heb je het prima naar je zin op bij opa en oma of op sportkamp, je kunt last hebben van heimwee. Wat is het preci…

Boekrecensie: De Autisme SurvivalgidsrecensieBoekrecensie: De Autisme SurvivalgidsBij autisme loopt de bedrading in de hersenen niet zoals bij andere kinderen het geval is. Zo valt te lezen in het voorw…
Kinderboekrecensie: De prinses die droomde van aardbeienrecensieKinderboekrecensie: De prinses die droomde van aardbeienHet boek 'De prinses die droomde van aardbeien' behoort tot de Hoe vertel ik het-reeks en gaat over een scheiding. Dit i…
Bronnen en referenties
  • Kikker en de horizon (ISBN 978 90 27 60 1865)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.