recensieRecensie: Kikker in de Kou
Het is winter. Er ligt sneeuw en ijs. Alle dieren houden van de frisse kou. Eendje in haar verenpak, Varkentje met haar speklaagje en Haas in zijn bontvacht. Alleen Kikker, die heeft helemaal niets, hij vriest bijna dood. Gelukkig komen zijn vriendjes hem helpen…
- Titel: Kikker in de kou
- Schrijver: Max Velthuijs
- Illustrator: Max Velthuijs
- Uitgever: Leopold, Amsterdam
- Jaar van Uitgave: 2003
- Druk: 12e druk
- Bekroning: Zilveren Griffel
Achtergrondinformatie
Max Velthuijs schreef voor het eerst een boek met de figuur van Kikker in 1983. De titel van dit boek was ‘Klein-Mannetje heeft geen huis’. In dit boek kwam de figuur van Kikker enkel voor als ‘bijfiguur’. In 1989 verschijnt het eerste boek met Kikker als hoofdpersoon in het boek ‘Kikker is verliefd’. Dit is het begin van een twaalfdelige serie over Kikker.
Kikker heeft een groot aantal vrienden: Eend, Haas, Varkentje, Rat en Beertje. In de wereld van Kikker is iedereen gelijk, niemand is beter dan een ander. Elke vriend van Kikker heeft een eigen karakter en vaardigheden. Kikker en zijn vrienden genieten van het leven en zijn gelukkig met weinig. In de boeken van Kikker komen ook onderwerpen aan de orde zoals verdriet, angst, dood. In elk boek van Max Velthuijs zit een boodschap, welke hij brengt als een algemene waarheid. Elk boek eindigt met een positieve oplossing voor de problemen van Kikker en zijn vrienden.
Beoordeling aan de hand van de criteria voor jeugdliteratuur
Max Velthuijs gebruikt in zijn boek pittige woorden. Voorbeelden hiervan zijn: oever, schaatsen onderbinden, naakt en moed inspreken. Zijn taalgebruik is helder en duidelijk, alleen niet altijd aansluitend bij de leeftijdscategorie waarvoor het boek geschreven is, namelijk 4/5 jaar. Natuurlijk vind ik dat er nieuwe woorden in een boek mogen worden gebruikt voor kinderen, maar het moeten niet teveel ‘nieuwe’ woorden zijn, waardoor ze het verhaal niet meer zouden snappen.
Het boek brengt een zeker spanning met zich mee. Het is niet zo dat je zit te griezelen van het boek. Maar wel weet je niet van te voren hoe het verhaal zal gaan.
Max Velthuijs schrijft in korte en begrijpelijk zinnen. Kleine details vergroot hij uit, zodat de betekenis daarvan duidelijk naar voren komt. Hij pakt een aansprekend onderwerp en maakt van een hoofdkenmerken van de winter een geweldig boek.
In het boek zit een geweldig goede moraal. Namelijk het helpen van je vrienden. De vrienden van Kikker brengen hem naar huis als hij bijna doodgevroren is, verzorgen hem dan en zorgen dat hij weer naar buiten kan zonder het ijskoud te hebben.
Is het boek geschikt voor het Basisonderwijs?
Mijns inziens is het boek, op grond van bovenstaande beoordeling, geschikt voor het basisonderwijs. Wel denk ik dat het boek beter in groep 3 / 4 gelezen kan worden. Daar zullen de leerlingen de woorden beter begrijpen, waardoor de boodschap, moraal van het verhaal duidelijker overkomt. Daar kan dan ook verder over doorgepraat worden.
Het boek kan ook gebruikt worden bij de kleuters, wel denk ik dan bij een aantal woorden uitleg zal moeten geven. Niet alle woorden, de andere woorden kunnen de leerlingen opmaken uit de context. De plaatjes zullen wel goed aanspreken bij de leerlingen.