recensie

Recensie van J. Kessels: The Novel - P.F. Thomése

Recensie van J. Kessels: The Novel - P.F. Thomése In maart 2009 publiceerde de schrijver P.F. Thomése een roman getiteld: 'J. Kessels: The Novel'. Het is een roadnovel vol melige humor. Dit boek speelt zich onder meer af in Tilburg, Breda en de Hamburgse wijk Sankt-Pauli. Het personage J. Kessels komt ook voor in diverse andere boeken van P.F. Thomése.

Op avontuur in een 'Toyota Kamikaze'

De hoofdpersoon van dit boek (die net als de auteur P.F. Thomése heet), gaat samen met zijn beste vriend J. Kessels en een kennis genaamd Bertje naar Sankt-Pauli, de rosse buurt van Hamburg. Deze tocht ondernemen ze in een 'Toyota Kamikaze'. Kessels en Thomése zijn door Bertje ingehuurd om hem te helpen bij de zoektocht naar diens zwager, die waarschijnlijk in Sankt-Pauli verblijft. Die zwager wordt gevonden en gaat met grote tegenzin uiteindelijk mee terug naar Nederland.

Tijdens die terugtocht loopt de spanning tussen de personages hoog op, nadat J. Kessels en P.F. Thomése er tot hun verbijstering achter zijn gekomen, dat er in de achterbak van de Toyota ineens een lijk ligt. Het is het lijk van een persoon waarmee Kessels en Thomése in de Hamburgse rosse buurt een conflict hebben gehad. Door wie is die man vermoord? En hoe kan dat lijk ineens in de achterbak liggen?

Sfeer

Het is een boek vol met de geur van frituurvet en sigarettenrook, het rode licht van de Hamburgse rosse buurt, de smerigheid van een verwaarloosde hotelkamer en de klank van countrymuziek.

Locaties

De belangrijkste plaatsen waarin dit boek zich afspeelt zijn Tilburg (de plaats die heilig is voor J. Kessels), Breda (de stad die gehaat wordt door J. Kessels) en de Hamburgse wijk Sankt-Pauli. Een belangrijke rol speelt het stadion van FC St. Pauli. Deze voetbalclub heeft in Duitsland een ware cultstatus en wordt omarmd door zowel de krakers in de wijk Sankt Pauli als door veel prostituees die in de straten rond de beroemde en beruchte Reeperbahn werken.

Personages

J. Kessels is een grote countryfan en kettingroker, maar ook een groot kenner van het Duitse voetbal. Zijn beste vriend is het personage P.F. Thomése. In dat personage portretteert de schrijver natuurlijk deels zichzelf, maar dit personage is ook voor een buitengewoon groot deel fictie. Andere belangrijke personages zijn Bertje, de zus van Bertje (waar het personage P.F. Thomése vroeger dolverliefd op was) en haar echtgenoot (die een grote fan is van de voetbalclubs NAC Breda en Sankt-Pauli).

Genre

‘J. Kessels: The Novel’ is te beschouwen als een reisroman (road novel), maar zeker ook als schelmenroman.

Amusant, maar niet buitengewoon geslaagd

‘J. Kessels: The Novel’ is enerzijds best amusant leesvoer, maar anderzijds toch geen buitengewoon geslaagde roman. Het boek lijkt qua stijl en inhoud een parodie op Amerikaanse 'road novels' en 'hardboiled novels', maar de humor is vaak niet scherp genoeg (maar eerder übermelig en voorspelbaar) om van een geslaagde parodie te kunnen spreken. ‘ J. Kessels: The Novel’ lijkt eerder een hobbyistisch project van een doorgaans keurige studeerkamergeleerde, die eens een schunnig boek à la Charles Bukowski, Jack Kerouac, Herman Brusselmans of Hunter S. Thompson wil proberen te schrijven, maar in de praktijk elke levenservaring lijkt te missen om bijvoorbeeld de wereld van de zelfkant in de hoerenbuurt van Hamburg op papier tot leven te kunnen wekken.

Biografie: de schrijver P.F. Thomése

Pieter Frans Thomése werd op 23 januari 1958 geboren in Doetinchem. Van 1979 tot en met 1984 werkte hij als journalist bij het Eindhovens Dagblad. In 1986 debuteerde hij als literair auteur met een verhaal in De Revisor. In 1990 verscheen zijn eerste boek: de verhalenbundel Zuidland. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een zeer befaamde en vaak bejubelde schrijver. Tot zijn bekendste boeken behoren Schaduwkind (2003), Vladiwostok! (2007) en De weldoener (2010).

Andere J. Kessels-boeken

Het personage J. Kessels komt voor in meer boeken van P.F. Thomése, zoals: Greatest Hits (2001), Het bamischandaal (2012) en Ik, J. Kessels (2018).

Algemene informatie

  • Titel: J. Kessels: the novel
  • Auteur: P.F. Thomése
  • Uitgeverij: Balans
  • Pagina's: 220
© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Mijn haar is lang - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. Deze roman verscheen in 2009 bij uitg…
Moord op Marietje Kessels: Tilburgs mysterie uit 1900Moord op Marietje Kessels: Tilburgs mysterie uit 1900Het is 1900, katholiek Tilburg is in shock. De elfjarige Marietje Kessels wordt vermist en later dood gevonden in de Hei…
Recensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansIn 1995 publiceerde Herman Brusselmans de roman ‘Vrouwen met een iq’. Dit boek behoort tot de bekendste en beste romans…
Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenrecensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…

Boekrecensie: Milans Groote Oorlog, Patrick LagrourecensieBoekrecensie: Milans Groote Oorlog, Patrick LagrouIn 2014 zal het 100 jaar geleden zijn dat Wereldoorlog I, de Groote Oorlog, begon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat…
Boekrecensie: Van jezelf houdenrecensieBoekrecensie: Van jezelf houdenVan jezelf houden lijkt makkelijk als alles goed gaat in het leven. Echter, de realiteit is dat het leven niet altijd ov…
Bronnen en referenties
  • http://www.jkesselsthenovel.nl
  • http://nl.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.