InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van Eeden
recensie

Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van Eeden

In oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Brusselmans en waarom?' Dit boek werd samengesteld door Ed van Eeden. In deze bundel staan bijdragen van Tom Lanoye, Ronald Giphart, Herman Koch, Manon Uphoff, Hec Leemans, Gummbah, Paul Mennes, Erik Meynen en Jerry Goossens over Brusselmans.

Scriptie

Het boek bevat ook een zeer lang interview van Ed van Eeden met de jarige Oppergod van de Vlaamse Letteren. Hierin vertelt Brusselmans onder meer over het moment waarop hij besefte dat hij schrijver wilde worden. Dat was pas aan het einde van zijn studie Germaanse Filologie. Hij moest toen een scriptie schrijven. Het onderwerp van die scriptie was de schrijver Jan Emiel Daele. 'Terwijl ik daar acht tot twaalf uur per dag aan werkte, ontdekte ik een aspect van schrijven dat ik nog niet kende: schrijven is leuk, en hard werken aan teksten is nog leuker. Dat wilde ik wel de rest van mijn leven doen. Ook al omdat ik die oneliner van Vestdijk wel goed vond: schrijven is misschien hard werken, maar je kunt erbij blijven zitten.'

Doorbraak

Na zijn studie vond Brusselmans werk als bibliothecaris. Ondertussen wierp hij zich in zijn vrije tijd fanatiek op zijn schrijverschap. Hij debuteerde in 1982 met de verhalenbundel 'Het zinneloze zeilen'. Vervolgens publiceerde hij de romans ‘Prachtige ogen’, ‘De man die werk vond’ en ‘Heden ben ik nuchter’. Deze boeken hadden zoveel succes dat Herman Brusselmans besloot om per 1 januari 1987 zijn baan bij de bibliotheek op te geven en zich fulltime op het schrijverschap te richten.

Oordeel

'Wie is Herman Brusselmans en waarom?' is een zeer leuk en informatief boek over de ‘langharigste schrijver ter wereld’. Dit boek is dan ook absoluut een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het fascinerende literaire fenomeen Herman Brusselmans.

Auteur

De auteur van dit boek, Ed van Eeden, publiceerde verschillende romans, non-fictie boeken, kinderboeken en detectives. In 2001 publiceerde hij het boek ‘De vanger gevangen’ over J.D. Salinger. Deze Amerikaanse auteur is één van de literaire helden van Brusselmans. Met name Brusselmans' roman 'Prachtige Ogen' is zeer sterk door Salinger beïnvloed. In ‘De Vanger Gevangen’ staat ook een interview met Herman Brusselmans. ‘De Vanger Gevangen’ is beslist een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de legendarische schrijver en kluizenaar J.D. Salinger.

Gegevens

  • Titel: Wie is Herman Brusselmans en waarom?
  • Samensteller: Ed van Eeden
  • Pagina’s: 127
  • Uitgeverij: Prometheus

Lees verder

© 2011 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansIn 1995 publiceerde Herman Brusselmans de roman ‘Vrouwen met een iq’. Dit is één van de beste boeken van Brusselmans.
recensieBoekrecensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. In deze roman wil Brusselmans een kap…
Waarvoor staat Herman Brusselmans?Je draagt hem op handen of je kotst van hem, maar één ding is zeker: Herman Brusselmans (°1957), bij zijn debuut de ‘Opp…
Vriendschapskoek HermanDe basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op…
De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…
Bronnen en referenties
  • Wie is Herman Brusselmans en waarom? - Ed van Eeden e.a. - Uitgeverij Prometheus
  • De Vanger Gevangen - Ed van Eeden - Uitgeverij de Bezige Bij

Reageer op het artikel "Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van Eeden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-01-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Herman Brusselmans
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!