recensie

Recensie: Vrouwen met een iq - Herman Brusselmans

Recensie: Vrouwen met een iq - Herman Brusselmans In 1995 publiceerde Herman Brusselmans de roman ‘Vrouwen met een iq’. Dit boek behoort tot de bekendste en beste romans van de veelschrijver Herman Brusselmans. De hoofdpersoon van 'Vrouwen met een iq' is een geniale drummer genaamd Herman. De succesvolle band waarin hij speelt heeft de fascinerende naam 'Foaming Vomit'.

Nihilisme

De hoofdpersoon lijkt zich totaal niet thuis te voelen in de popmuziekwereld. Zijn levensvisie is nihilistisch: hij lijkt ervan overtuigd te zijn dat het gehele bestaan zinloos is. Herman heeft een vriendin genaamd Eva, maar dat weerhoudt hem er niet van om talloze affaires met andere vrouwen te hebben.

Hobby

De hoofdpersoon van dit boek heeft een opvallende hobby: hij spaart het as van sigaretten. Hij bewaart zijn verzameling in zijn diepvriezer. Een groot deel van die verzameling bestaat uit het as van zijn eigen sigaretten, maar hij vraagt bijvoorbeeld ook weleens aan een ober, of hij al het as uit de asbakken van het restaurant mag hebben.

Dialogen

In dit boek leefde Brusselmans weer eens zijn enorme talent als schrijver van dialogen uit. Een aantal gesprekken in dit boek behoren tot de meest hilarische gesprekken uit de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis en hebben een grote cultstatus gekregen. Daartoe behoort de befaamde opmerking 'Egypte is een eiland'.

Beste satire over de wereld van de popmuziek

'Vrouwen met een iq' is één van de allerbeste satires over de wereld van de popmuziek, die ik ooit heb gelezen. Op sublieme wijze maakt Brusselmans de vele poseurs belachelijk die deze lege glamourwereld bewonen. Daarnaast is het boek stilistisch gezien ook verschrikkelijk goed geschreven, waardoor het leest als een sneltrein. De kwaliteit van dit boek plus de opvallende titel, hebben ervoor gezorgd dat dit één van de best verkochte romans van Herman Brusselmans is.

Aanrader: Brusselmans voor beginners

‘Vrouwen met een iq’ is zeker een aanrader voor iedereen die nog nooit een boek van Brusselmans heeft gelezen en graag kennis wil maken met het werk van deze Vlaamse literaire held.

Schrijver: Herman Brusselmans

Herman Brusselmans werd op 9 oktober 1957 geboren in Hamme. Midden jaren tachtig brak hij door als schrijver. Brusselmans en zijn generatiegenoot Tom Lanoye presenteerden zich in die tijd als de mooie jonge oppergoden van de Vlaamse Letteren. Veel boeken van Brusselmans gaan over dezelfde onderwerpen als ‘Vrouwen met een iq’: verveling, seks en de zinloosheid van het bestaan. Deze roman behoort, samen met diverse andere boeken van hem uit de jaren tachtig, wel tot de hoogtepunten uit zijn oeuvre. De latere boeken van Brusselmans (circa vanaf de eeuwwisseling) lijken vaker op routine te zijn geschreven.

Gegevens

 • Titel: Vrouwen met een iq
 • Auteur: Herman Brusselmans
 • Uitgeverij: Prometheus
 • Pagina’s: 192 pagina’s

Bundel

Twee jaar na de eerste druk van ‘Vrouwen met een iq’ verscheen het boek ‘Ook eenzamen mensen vervelen zich’. In dit boek zijn twee meesterwerken van Brusselmans gebundeld: ‘Vrouwen met een iq’ en ‘Het oude nieuws van deze tijden’.

Gegevens

 • Titel: Ook eenzame mensen vervelen zich
 • Bevat: ‘Het oude nieuws van deze tijden’ en ‘Vrouwen met een iq’.
 • Auteur: Herman Brusselmans
 • Uitgeverij: Prometheus
 • Pagina’s: 361
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenrecensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…
Recensie: Mijn haar is lang - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. Deze roman verscheen in 2009 bij uitg…
Waarvoor staat Herman Brusselmans?Je draagt hem op handen of je kotst van hem, maar één ding is zeker: Herman Brusselmans (°1957), bij zijn debuut de ‘Opp…
De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…

Recensie: Doping – Jean NelissenrecensieRecensie: Doping – Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
Boekrecensie: Daar is mama!recensieBoekrecensie: Daar is mama!Lotje is boos omdat ze haar nieuwe laarsjes niet aan mag en daarom loopt ze weg van huis. Op een leuke manier wordt vert…
Bronnen en referenties
 • Wie is Herman Brusselmans en waarom - Ed van Eeden e.a. - Prometheus
 • Vrouwen met een iq - Herman Brusselmans - Prometheus
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.