InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Vrouwen met een iq - Herman Brusselmans
recensie

Recensie: Vrouwen met een iq - Herman Brusselmans

In 1995 publiceerde Herman Brusselmans de roman ‘Vrouwen met een iq’. Dit is één van de beste boeken van Brusselmans. De hoofdpersoon van 'Vrouwen met een iq' is een drummer genaamd Herman. De succesvolle band waarin hij speelt heeft de fascinerende naam 'Foaming Vomit'. Herman lijkt zich totaal niet thuis te voelen in de popmuziekwereld. Zijn levensvisie is nihilistisch: hij lijkt ervan overtuigd te zijn dat het gehele bestaan zinloos is. Herman heeft een vriendin genaamd Eva, maar dat weerhoudt hem er niet van om talloze affaires met andere vrouwen te hebben.

Hobby

De hoofdpersoon van dit boek heeft een opvallende hobby: hij spaart het as van sigaretten. Hij bewaart zijn verzameling in zijn diepvriezer. Een groot deel van die verzameling bestaat uit het as van zijn eigen sigaretten, maar hij vraagt bijvoorbeeld ook weleens aan een ober, of hij al het as uit de asbakken van het restaurant mag hebben.

Dialogen

In dit boek leefde Brusselmans weer eens zijn enorme talent als schrijver van dialogen uit. Een aantal gesprekken in dit boek behoren tot de meest hilarische gesprekken uit de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis.

Oordeel

'Vrouwen met een iq' is één van de allerbeste satires over de wereld van de popmuziek, die ik ooit heb gelezen. Op sublieme wijze maakt Brusselmans de vele poseurs belachelijk die deze lege glamourwereld bewonen. Daarnaast is het boek stilistisch gezien ook verschrikkelijk goed geschreven, waardoor het leest als een sneltrein. De kwaliteit van dit boek plus de opvallende titel, hebben ervoor gezorgd dat dit één van de best verkochte romans van Herman Brusselmans is.

Aanrader

‘Vrouwen met een iq’ is zeker een aanrader voor iedereen die nog nooit een boek van Brusselmans heeft gelezen en graag kennis wil maken met het werk van deze Vlaamse literaire held.

Schrijver

Herman Brusselmans werd op 9 oktober 1957 geboren in Hamme. Midden jaren tachtig brak hij door als schrijver. Brusselmans en zijn generatiegenoot Tom Lanoye presenteerden zich in die tijd als de mooie jonge oppergoden van de Vlaamse Letteren. Veel boeken van Brusselmans gaan over dezelfde onderwerpen als ‘Vrouwen met een iq’: verveling, seks en de zinloosheid van het bestaan.

Gegevens

 • Titel: Vrouwen met een iq
 • Auteur: Herman Brusselmans
 • Uitgeverij: Prometheus
 • Pagina’s: 192 pagina’s

Bundel

Twee jaar na de eerste druk van ‘Vrouwen met een iq’ verscheen het boek ‘Ook eenzamen mensen vervelen zich’. In dit boek zijn twee meesterwerken van Brusselmans gebundeld: ‘Vrouwen met een iq’ en ‘Het oude nieuws van deze tijden’.

Gegevens

 • Titel: Ook eenzame mensen vervelen zich
 • Bevat: ‘Het oude nieuws van deze tijden’ en ‘Vrouwen met een iq’.
 • Auteur: Herman Brusselmans
 • Uitgeverij: Prometheus
 • Pagina’s: 361

Lees verder

© 2011 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…
recensieBoekrecensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. In deze roman wil Brusselmans een kap…
Waarvoor staat Herman Brusselmans?Je draagt hem op handen of je kotst van hem, maar één ding is zeker: Herman Brusselmans (°1957), bij zijn debuut de ‘Opp…
Vriendschapskoek HermanDe basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op…
De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…
Bronnen en referenties
 • Wie is Herman Brusselmans en waarom - Ed van Eeden e.a. - Prometheus
 • Vrouwen met een iq - Herman Brusselmans - Prometheus

Reageer op het artikel "Recensie: Vrouwen met een iq - Herman Brusselmans"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-01-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Herman Brusselmans
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!