recensie

Boekrecensie: Milans Groote Oorlog, Patrick Lagrou

Boekrecensie: Milans Groote Oorlog, Patrick Lagrou In 2014 zal het 100 jaar geleden zijn dat Wereldoorlog I, de Groote Oorlog, begon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tal van boeken zijn geschreven in het kader van de herdenking van deze historische gebeurtenis. Ook Patrick Lagrou, een bekende jeugdschrijver, sprong op de kar. Hij schreef "Milans Groote Oorlog" in 2013. Het verhaal van een jongen die samen met zijn grootouders op zoek gaat naar het verhaal van hun voorouder Emile Bernaert en daardoor midden in Wereldoorlog I belandt.

Technische gegevens van "Milans Groote Oorlog"

 • Titel: Milans Groote Oorlog
 • Auteur: Patrick Lagrou
 • Jaar: 2013
 • Uitgeverij: Clavis Uitgeverij, Hasselt, Amsterdam, New York
 • Foto omslag: Shutterstock
 • Omslag ontwerp: Studio Clavis
 • Leesniveau: AVI 9
 • Leeftijd: vanaf 9 jaar
 • Categorie: oorlog
 • Taal: Nederlands
 • Met veel foto's, plannetjes en kaarten van de Westhoek
 • ISBN: 978-90-448-1861-1

Het verhaal

Milan mag met zijn grootouders een weekendje naar de Westhoek. Ze gaan er hun tijdens WO I overleden voorouder, Emile Benaerts, achterna. Opa Miel bezit zelfs een foto van hem en een brief geschreven door een zekere Arthur. Milan ziet er erg naar uit en denkt dat het best leuk zal worden. Aanvankelijk loopt het anders. Ze gaan van het ene museum naar het andere en wandelen van de ene saaie plek naar de andere. Het weer zit niet mee en telkens wanneer het spannend gaat worden, gooit zijn grootmoeder roet in het eten. Tot Milan op hun verblijfplaats, de oude kasteelhoeve Vicogne (nu de Viconiahoeve), een geheimzinnige gang ontdekt. Wanneer hij 's nachts op onderzoek uitgaat, belandt hij midden op het slagveld van Wereldoorlog I. Zal hij Emile ontmoeten? Zal hij Arthur ontmoeten? En wat is de rol geweest van Ivan, de kleine broer van Emile?

De auteur: Patrick Lagrou

De Vlaamse auteur Patrick Lagrou werd geboren in Brugge, op 1 oktober 1949. Reeds jong reisde hij rond in Amerika, Europa en Noord-Afrika. Hij verbleef zelfs twee jaar op de Bahama's. Later gaf hij hier film- en diavoorstellingen over. In de jaren tachtig begon hij jeugdboeken te schrijven. Zijn eerste jeugdboek was "Het Dolfijnenkind". Dit boek zou deel uitmaken van een eerste reeks. Daarna volgde nog een reeks griezelverhalen en een reeks over het klimaat. Nu is Patrick Lagrou gebeten door Wereldoorlog I en de Westhoek.

Het ontstaan van het verhaal

Het verhaal is een eerbetoon aan de twee grootvaders van de auteur, Jerome Lagrou en Alphonse Lagae. Beiden maakten Wereldoorlog I mee en vertelden er wel eens over. Patrick Lagrou gebruikt een aantal van hun verhalen in zijn boek. Soldaat Emile Benaerts heeft echt bestaan en ook zijn leven diende als rode draad.

Eigen mening

Zoals gezegd is het boek opgedeeld in twee delen. Het eerste deel waarin Milan met zijn grootouders de streek en de musea bezoekt is tamelijk saai en heel belerend. Mijn zoon van 12, die het boek voor school las, zei letterlijk "daar heb ik niets van begrepen". Het is erg geschiedkundig, met heel veel plaatsnamen, kaarten, technische gegevens over het leger en data. Het is wel nodig voor het vervolg van het verhaal, maar het is veel te droog en te moeilijk gebracht voor een kind van twaalf.

Het tweede deel, wanneer Milan zelf in de Groote Oorlog verzeild raakt, is wel goed en spannend geschreven. Hoe hij in 1914 geraakt, is misschien een beetje onrealistisch maar daar dienen boeken voor. In grote lijnen begrijp je dan ook wat er in het eerste deel met zoveel moeite werd uitgelegd. Toch ontgaan je nog vele details, of je zou constant op de kaarten moeten zitten kijken en de indeling van het leger er moeten bijnemen. En dat kan toch niet de bedoeling zijn wanneer je ontspannen een boek wil zitten lezen, zeker niet voor jonge kinderen. Het verhaal zelf is wel leuk gevonden, maar mijn inziens iets te technisch en te gedetailleerd gebracht.

De foto's van vroeger en nu zijn wel heel interessant. Je kan zo vergelijken wat de oorlog allemaal heeft stukgemaakt en hoe het nadien terug werd opgebouwd. Je ziet dat Patrick Lagrou echt gebeten is door het onderwerp en dat hij er veel over weet. Misschien denkt hij dat iedereen daarom alle details onmiddellijk kan onthouden en waarderen. Voor mensen uit de Westhoek zelf is het misschien evident, voor mensen van verder weg wat moeilijker. En al helemaal voor de doelgroep, kinderen rond de twaalf jaar.

Website, lezingen, wandelingen en geocaching

Naar aanleiding van het boek werd een website gemaakt door Patrick Lagrou. Een erg mooie website, met nog meer details, foto's en kaarten. Patrick Lagrou geeft met alle plezier lezingen in scholen of ter plaatse op aanvraag.

Op de website zie je ook dat er een aantal wandelingen zijn uitgewerkt met de weg die Emile en Milan hebben afgelegd. Heel leuk om eens met de klas of met de familie te doen. Zo begrijp je het boek nog beter, omdat je alles met je eigen ogen kan zien.

Voor de liefhebbers kan je er ook gaan geocachen. Zo krijg je groot en klein helemaal mee.

Ondertussen is er ook een boek uitgekomen met nog meer oude en vergelijkende foto's en uitleg over de streek. Het boek heet "Het ijzerfront: Van Diksmuide tot Nieuwpoort, vroeger en nu" en is uitgegeven bij De Lantaarn.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schampschot: de oorlog die Eijsden op een haar na misteSchampschot: de oorlog die Eijsden op een haar na misteAugustus 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog. Ons land bleef neutraal maar Duitse troepen lieten een spoor van do…
Nederland en haar oorlogenNederland en haar oorlogenHelaas komen oorlogen al sinds mensenheugenis voor. Nederland heeft hiermee al vaker te maken gehad. Dat begon al snel i…
Boekrecensie: De rode halsband van Jean-Christophe RufinrecensieBoekrecensie: De rode halsband van Jean-Christophe Rufin1919. In een verlaten kazerne in een klein dorpje in het Franse Berry zit een norse, zwijgzame man. Voor de deur, een ou…
Oorzaken en aanleiding Eerste WereldoorlogOorzaken en aanleiding Eerste WereldoorlogAls er in Nederland over 'de' oorlog wordt gesproken, gaat dit eigenlijk altijd over de Tweede Wereldoorlog. De Eerste W…

De Wadden van Toon Fey– een beeldend waddenboekrecensieDe Wadden van Toon Fey– een beeldend waddenboekNergens ter wereld, De Wadden; zo heet het fotoboek over het waddengebied van Toon Fey dat in juni 2014 uitkwam. Fey wil…
Recensie van J. Kessels: The Novel - P.F. ThoméserecensieRecensie van J. Kessels: The Novel - P.F. ThoméseIn maart 2009 publiceerde de schrijver P.F. Thomése een roman getiteld: 'J. Kessels: The Novel'. Het is een roadnovel vo…
Bronnen en referenties
 • www.milansgrooteoorlog.be
 • Wikipedia
 • www.patricklagrou.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.