recensie

Recensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans

Recensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans ‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. Deze roman verscheen in 2009 bij uitgeverij Prometheus. In deze roman wil het hoofdpersonage, dat niet geheel toevallig de naam Herman Brusselmans draagt, een kapper bezoeken, om de dode punten van z’n haren te laten knippen.

Absurde avonturen

Telkens wanneer hij in een kapsalon op z’n beurt zit te wachten, gebeurt er echter iets, waardoor hij niet aan de beurt zal komen.
In de eerste kapsalon krijgt de kapper een hartstilstand. Bij een andere kapsalon breekt een grote vechtpartij uit. In weer een volgende kapsalon is de kapster hoogzwanger en breekt haar water, waardoor ze met spoed naar het ziekenhuis moet worden gebracht.

‘Mijn haar is lang’ is weer een typische Brusselmans-roman, waarin de hoofdpersoon absurde avonturen beleeft en tussendoor allerlei bizarre gesprekken voert met de personen die hij tegenkomt. Zoals vaak in de boeken van de veelschrijver uit Gent, spelen ook in deze roman een aantal bekende Vlamingen en Nederlanders een kleine bijrol. Ditmaal zijn dat onder meer Ann van Elsen en Matthijs van Nieuwkerk.

Goede vakman

Brusselmans is als schrijver een zeer goede vakman. Dat vakmanschap is in deze roman onder meer te merken aan zijn soepele schrijfstijl en de opbouw van een groot aantal grappen. ‘Mijn haar is lang’ is daardoor een vlot leesbare, amusante roman geworden.

Toch vind ik dit boek, net als de meeste romans die Brusselmans in de 21e eeuw heeft gepubliceerd, zwakker dan het merendeel van de boeken die hij in de jaren tachtig en negentig schreef. Het lijkt erop dat hij de laatste jaren tijdens het schrijfproces vooral rekent op zijn routine en vakmanschap, terwijl hij vroeger meer inspiratie en gedrevenheid had. Voorheen leek het schrijven voor hem zijn roeping en zijn passie te zijn, circa sinds de eeuwwissling lijkt het voor hem 'slechts' zijn baan te zijn.

Biografie: de schrijver Herman Brusselmans

Herman Brusselmans werd geboren op 9 oktober 1957 in Hamme. Hij studeerde Germaanse filologie in Gent. Die studie rondde hij af met een thesis over de Vlaamse schrijver Jean Emiel Daele.

Debuut

In 1982 debuteerde Brusselmans als schrijver met de verhalenbundel Het Zinneloze Zeilen. Twee jaar later verscheen zijn debuutroman: Prachtige Ogen. In de loop der jaren groeide hij uit tot een veelschrijver. Gemiddeld publiceert hij twee romans per jaar en schrijft daarnaast elke week een groot aantal columns/

Louis Paul Boon en Gerard Reve

Tot zijn grote literaire voorbeelden behoren Louis Paul Boon en Gerard Reve. Met name de invloed van Reve is zeer duidelijk merkbaar in de boeken van Brusselmans. Zijn roman 'De Man Die Werk Vond' is weleens 'De Avonden Van de Jaren Tachtig' genoemd

Satires

Brusselmans is een meester in het schrijven van satires. Zijn roman ‘De Terugkeer Van Bonanza’ is bijvoorbeeld een geweldige satire waarin Brusselmans de tv-wereld op de hak neemt. ‘Vrouwen Met Een IQ’ is een sublieme satire die zich afspeelt in de wereld van de popmuziek.

Gegevens

  • Titel: Mijn haar is lang
  • Auteur: Herman Brusselmans
  • Uitgeverij: Prometheus
  • Pagina's: 181
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenrecensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…
Recensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansIn 1995 publiceerde Herman Brusselmans de roman ‘Vrouwen met een iq’. Dit boek behoort tot de bekendste en beste romans…
Waarvoor staat Herman Brusselmans?Je draagt hem op handen of je kotst van hem, maar één ding is zeker: Herman Brusselmans (°1957), bij zijn debuut de ‘Opp…
Herman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman doet denken aan een kettingbrief. Het gaat echter niet om een brief maar om een portie deeg die je krijgt van een…
Bronnen en referenties
  • Mijn haar is lang - Herman Brusselmans - Uitgeverij Prometheus
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.