recensie

Boekrecensie: Van jezelf houden

Boekrecensie: Van jezelf houden Van jezelf houden lijkt makkelijk als alles goed gaat in het leven. Echter, de realiteit is dat het leven niet altijd over rozen gaat. Daarbij creëren mensen vaak negatieve denkpatronen, of verergeren ze. Schrijfster Sabine Standenat wil dat verhelpen door inzicht te geven in zelfliefde. Iedereen heeft het recht gelukkig te zijn, dus jij ook!

Inhoudsopgave


Gegevens van het boek

  • Titel: Van jezelf houden.
  • Subtitel: Maak komaf met negatieve denkpatronen en ontdek je innerlijke kracht om gelukkig te zijn.
  • Auteur: Sabine Standenat
  • Binding: paperback
  • Jaar: 2009
  • Uitgeverij: Zuidnederlandse Uitgeverij N.V., Aartselaar, België
  • ISBN: D-MMIX-0001-380
  • Aantal pagina's: 190
  • Prijs: € 5,99

Inhoud van het boek

De auteur

Mag. Sabine Standenat is psychologe en beschrijft wat haar zelf en vele anderen geholpen heeft: liefde voor jezelf, spiritualiteit, humor en het besef dat je het recht hebt om gelukkig te zijn. In het voorwoord beschrijft ze kort haar eigen struikelblokken in het leven, maar zegt er meteen eerlijk bij dat ze ze nog steeds meemaakt. Het grote verschil tussen haar verleden en heden, is dat ze beter kan omgaan met alles wat er dwars kan zitten in het leven.

'Van jezelf houden', wat is dat?

Er zijn vele manieren om erachter te komen wat het betekent om van jezelf te houden in de juiste mate. Het begint met de vraag of jij jezelf liefde gunt. Denkpatronen zijn daarin een van de vele factoren. Als je steeds negatief over jezelf denkt, zul je bijvoorbeeld minder aandacht besteden aan je lichaam en heb je vaker een rothumeur. Door oude patronen te onderzoeken en jezelf opnieuw te leren 'denken' benut je de kracht van de gedachte.

Het onderdrukken van gevoelens en vergeving

Veel mensen drukken emoties weg. Meestal is dat woede, verdriet, jaloezie, afgunst of haat. Vergeving lijkt na het ervaren van deze gevoelens soms onmogelijk, maar kan het daarna gemakkelijker maken om in de toekomst met die gevoelens om te gaan. Door ruimte te maken voor je emoties, kun je beter van jezelf houden. Wie zich namelijk uit, is gelukkiger.

Oude patronen

Mensen bestaan uit energie en willen dat constant aanvullen. Dat gebeurt helaas vaak op de verkeerde, negatieve manier. Zo worden er vier typen onderscheiden; mengvormen en extreme of afgezwakte vormen zijn ook mogelijk.

De 'bullebak' wil graag het centrum van ieders aandacht zijn en zorgt er met fysieke dreigementen en woedeaanvallen voor dat dat zo blijft. De 'arme ik' zwelgt in zelfmedelijden, vindt dat de hele wereld tegen hem is en maakt zichzelf tot slachtoffer in de hoop te kunnen profiteren van andermans behulpzaamheid, in de breedste zin van het woord.

De 'ondervrager' is manipulatief en kritisch. Hij of zij zoekt graag 'fouten' in anderen en maakt destructieve opmerkingen. De 'ongenaakbare' houdt het liefst alles en iedereen op afstand. Vluchtgedrag op diverse manieren verhindert deze persoon om zich op een dieper niveau met anderen te verbinden.

Door je eigen persoonlijkheid onder de loep te nemen en je patroon aan te passen, toon je meer liefde voor jezelf, maar indirect ook voor anderen.

Geloven

Hoe iemand tegenover spiritualiteit en de dood staat kan al een verschuiving in de houding tegenover het leven teweeg brengen. Zelfs als iemand niet in 'iets anders / hogers / universeels' gelooft, is het het toch waard om erover na te denken.

Het lichaam

Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor allerlei prikkels, maar ook minder gevoelige mensen zouden aandacht moeten besteden aan hun lichaam. Ziektes kunnen een signaal zijn dat er meer aan de hand is. Vaak zit de oorzaak in de psyche. Van jezelf houden betekent in dit geval dat je pijn niet moet negeren.

Relaties

Doordat mensen nog 'vastgeroest' zitten in negatieve denkpatronen trekken ze vaak de 'verkeerde' partners aan. Sommige mensen hebben geen realistisch beeld van de liefde en hebben een romantisch ideaal opgebouwd in hun hoofd, anderen zijn juist bang voor intimiteit. Bewust je goede punten in jezelf benadrukken en goed communiceren met je partner zijn sleutelwoorden in een relatie.

Fragmenten

Wat kan een spiegel in ons leven zijn?
Personen. Alles – wat dan ook – wat je niet aan anderen bevalt, je opwindt of ergert, is een eigenschap bij jezelf, die je echter niet wilt toegeven. Veroordeel daarom 'menselijke spiegelbeelden' niet, maar begrijp de boodschap die erin verscholen gaat.

Beproevingen. Op een of ander niveau heb ik deze situatie zelf geschapen om te zien op welke gebieden ik nog te weinig liefde voor mezelf voel. Heb ik mijn eigen behoeften volkomen verwaarloosd, mijn persoonlijke levenstempo minacht, mijn innerlijke stem genegeerd?

Op een bepaald moment heeft iemand je ertoe aangezet liefdeloos te denken over jezelf, de wereld, vrouwen, mannen, succes, geluk of gezondheid. En precies deze instellingen zie je nu in de spiegel van je leven. Een spiegel is echter slechts één van je gedachten die zichtbaar is geworden.


Bomen, weilanden, een sterrenhemel – ontdek de schoonheid van de natuur
Wandel met open ogen door de wereld. De natuur houdt altijd verrassingen voor je in petto die je kunt aanraken. En bedenk: uit een schijnbaar 'dode' boom in de winter ontspruit in het voorjaar weer nieuw leven...


Mijn mening

De schrijfster stelt veel vragen, maar geeft ook antwoorden. In stappen, die in overzichtelijke kaders zijn weergegeven, beschrijft ze hoe je je problemen aan zou kunnen pakken. Zonder met een beschuldigende vinger te wijzen legt ze denkpatronen uit en spoort ze de lezer aan om dieper te graven in zichzelf.

Op een gegeven moment praat ze over relaties, waarbij de focus meer op vrouwen dan op mannen komt te liggen. Daardoor kreeg ik de indruk dat ze vooral vrouwen als doelgroep heeft gekozen voor haar boek. Ze bespreekt namelijk de voordelen van het uitstralen van vrouwelijkheid, maar ook onderwerpen als relatiebreuken en het verbreken van afhankelijkheden. Het is wel realistisch, want innerlijke blokkades kunnen mensen ervan weerhouden de ware liefde te vinden.

Het gedeelte waarin de auteur schrijft over depressies, eetstoornissen en paniekaanvallen doet ondanks de zwaarte van het onderwerp toch zo neutraal mogelijk aan. In elk geval is het merkbaar dat ze het een en ander zelf heeft meegemaakt en ze geeft aan wat je in elke situatie zou kunnen doen.

Ze benadrukt dat professionele hulp nooit moet worden uitgesloten, ook al biedt ze ook een kort inkijkje in andere denkwijzen zoals astrologie en tarot. Hoewel ik me zeer goed kan voorstellen dat mensen open staan voor andere middelen, vond ik dat hoofdstuk toch een beetje storend. Het stond zo in schril contrast met de pragmatische aanpak die ze in de rest van haar boek gebruikt. Echter, er wordt niet lang over uitgeweid, dus kun je die paar bladzijdes ook negeren.

Aan het einde van het boek staan concrete tips om meer van jezelf te houden, een compacte samenvatting. Simpelweg goed zijn voor jezelf, beginnen met rommel op te ruimen die je niet meer nodig hebt, sporten, genieten van je hobby's en de natuur zijn enkele mogelijkheden.

De auteur geeft soms een anekdote van haar eigen leven of dat van anderen. Verder spreekt ze de lezer tijdens haar vragen en stappenplannen rechtstreeks aan, waardoor het gehele boek persoonlijk overkomt.
© 2014 - 2025 Starryheart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Codependentie en narcismeCodependentie en narcismeHet komt vaak voor dat een narcist een relatie krijgt met een codependent. Dit komt omdat beide partijen elkaar feilloos…
Codependentie en zelfliefdeCodependentie en zelfliefdeCodependentie is een psychische aandoening gekenmerkt door een gebrek aan zelfliefde. Het hoofdkenmerk van codependentie…
Re-integratie na langdurige klachtenAls je doet wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg! Veel langdurige klachten zijn te wijten aan hoe mensen met hun lic…

Recensie van J. Kessels: The Novel - P.F. ThoméserecensieRecensie van J. Kessels: The Novel - P.F. ThoméseIn maart 2009 publiceerde de schrijver P.F. Thomése een roman getiteld: 'J. Kessels: The Novel'. Het is een roadnovel vo…
Boekrecensie: De bibliothecaresse van AuschwitzrecensieBoekrecensie: De bibliothecaresse van AuschwitzOver Auschwitz zijn al heel wat boeken geschreven. Je zou dus kunnen denken dat "De bibliothecaresse van Auschwitz" van…
Bronnen en referenties
  • Het boek Van jezelf houden, geschreven door Sabine Standenat
Starryheart (9 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.