recensieDe toren als getuige – romantische thriller van Thijs Visser
'De toren als getuige' is een romantische thriller die zich afspeelt op het Waddeneiland Ameland. Het is het vervolg op de eerste roman van schrijver Thijs Visser, 'Terug naar de Toren.' Visser is de zoon van Thijs Visser die het op Ameland beroemde boek 'Onder het Torenlicht' schreef. De zoon schrijft in die traditie voort en levert een spannend boek af dat ook nog veel informatie over Ameland biedt. Het is een deel van een kleine serie.
Vuurtoren
Op de omslag staat groot de rood-wit gestreepte vuurtoren van Ameland, met daarachter twee onheilspellende ogen. Daarmee laat de intrigerende omslag zien waar het verhaal zich afspeelt en dat het om een spannend verhaal gaat. Een romantische thriller van meer dan 400 pagina’s dik.
Herinnering
‘Avonturen heb ik hier volop beleefd. Dat maakt mijn herinnering aan Ameland ook zo dierbaar.' Dit citaat is uit het boek
De toren als getuige. Thijs Visser heeft met het boek 'De toren als getuige' Ameland als eiland gekozen waar de geschiedenis zich ontvouwt. Niet zomaar, want het citaat van het personage uit het boek geldt voor de schrijver zelf.
Bron: Cover boek Het verhaal van De toren als getuige
In het kort komt het verhaal op het volgende neer:
Folkert de Vries keert terug naar Ameland, het eiland waaraan hij fijne herinneringen heeft. Op de veerboot komt hij de roodharige Ira, die hotel De Zwaan runt, tegen en ze krijgen een verhouding. Ira is weduwe; haar man pleegde zelfmoord door van de vuurtoren te springen. Folkert gaat met haar samenwonen. Het stel wordt bedreigd en samen met zijn vriend Jacob ontdekt Folkert dat het verleden van de horrordominee nog steeds een stempel op het dorp drukt. Ook de kinderen van Ira worden meegezogen in de narigheid. Het spannende slot laat een stapeling van dramatische ontwikkelingen zien. Er volgt een brand en een van de personages uit het verhaal wordt geboeid door de politie afgevoerd.
Arendsnest
Thijs Visser is een kind van Thijs Arend Visser die op Ameland in een boerderijtje aan de Schoolstraat in Hollum woonde. Tegenwoordig is in dat pand een pizzeria gevestigd, maar het oude huisje is nog herkenbaar. Opa Arend en Janke Visser woonden er met hun acht kinderen, waarvan Thijs Arend (1910-1975), de vader van schrijver Thijs Arend Visser, de oudste was. Thijs senior vertrok naar de vaste wal. Ameland bood voor hem in die tijd geen toekomst. In het begin van de twintigste eeuw was de welstand laag op het eiland. Het huisje aan de Schoolstraat werd Arendsnest genoemd, naar de naam Arend die veelvuldig in de familie voorkomt. Schrijver van 'De toren als getuige' gebruikt de naam voor zijn website.
Onder het Torenlicht van Thijs Visser sr
Vader Thijs Visser schreef in 1946 een roman die hij 'Onder het torenlicht' noemde. Het verhaal vertelt de wederwaardigheden van enkele families in Hollum op Ameland. Niet tot plezier van die families, trouwens. Na verschijning ontstond er een rel en de families die zich door de geschiedenissen die in het boek verhaald worden voelden aangesproken, bedongen een verbod. Het maakte van het boek een collectorsitem, die de prijs van tweedehands exemplaren opstuwde tot wel over de honderd euro. Inmiddels is het verbod verjaard en is het boek succesvol herdrukt.
Thijs Visser /
Bron: Thijs VisserJunior
Thijs Arend junior stapte in de voetsporen van zijn vader en schreef eerst 'Terug naar de toren' en daarna 'De toren is getuige.'
Hij logeerde vrijwel elke schoolvakantie bij oma op Ameland. Zijn liefde voor het eiland stamt uit die tijd en vanwege de herinneringen aan zijn familie en het eiland gebruikt hij Ameland als decor voor zijn boeken.
Thijs Visser junior is geboren en opgegroeid in Apeldoorn. Daar volgde hij de HBS en ging na zijn examen het reclamevak in. Na een carrière in de reclamebranche werkte hij nog een aantal jaren als communicatie consultant voor uiteenlopende bedrijven. Daarnaast pakte hij een grote wens op: het schrijven van een boek. 'Terug naar de toren' verscheen in 2010. In 2013 verscheen het tweede boek 'De toren als getuige.'
Superspannend
Het boek is superspannend en sleept je mee van begin tot eind. De details die over Ameland gaan stroken niet altijd met de werkelijkheid. De dichterlijke vrijheid kan wat irritatie opwekken bij de Ameland-kenner, maar doet aan het verhaal niets af. Hetzelfde geldt voor de mengeling van begin twintigste eeuwse sfeer met die van de eenentwintigste eeuw. De Bijbelse citaten dissoneren met het eigentijdse verhaal. Terloops wordt er toeristische informatie doorgespeeld naar de lezer, die soms niet klopt. Visser schat het aantal generaties Nobel die het Nobeltje brouwen niet goed in. Het is de vierde generatie, de overgrootvader van Barend Willem Nobel, die het beroemde drankje voor het eerst mengde en niet de betovergrootvader. Maar dat terzijde.
Gegevens de Toren als getuige
- Titel: De toren als getuige
- Auteur: Thijs Visser
- Uitgever: Arendsnest
- ISBN: 978-90-815330-0-3
- Prijs: € 19,90
Lees verder