recensie

Op Drift – romantische thriller van Thijs Visser

Op Drift – romantische thriller van Thijs Visser 'Op Drift' is het vierde boek van Thijs Visser. Het kwam in 2018 uit. Eerder verschenen ‘Terug naar de toren’, ‘De toren als getuige’ en ‘Als het torenlicht dooft’ van zijn hand. Hij schrijft in de traditie van zijn vader een spannend verhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van het eiland Ameland. Thijs Visser maakt er romantische thrillers van door er naast de romantische component spannende gebeurtenissen in te verwerken. De oud-communicatiedeskundige heeft met 'Op Drift' een kwartet compleet.

Romantische thrillers van Thijs Visser


Vuurtoren en reddingboot van Ameland

Het eerste dat je ziet als je een boek in de handen neemt is de omslag. Bij de boeken van Thijs Visser staat daar steevast de vuurtoren van Ameland op. De schrijver blijft trouw aan zijn omslagen, en geeft voor 'Op Drift' opnieuw het rood-witte baken een plekje op het kaft. Het is een schilderij van de vuurtoren, met op de voorgrond een zee met een reddingboot in actie. Het is een schilderij van de nacht, waarbij het licht van de vuurtoren op het water schijnt en de reddingboot uitlicht. De vuurtoren speelt in het verhaal een minder prominente rol dan in de vorige boeken van Visser, de toren-trilogie. In dit boek is de hoofdrol weggelegd voor de reddingboot. 'Op Drift' is 400 pagina’s dik, een lekkere pil om tijdens de vakantie te lezen.

Het verhaal van Op Drift

De ouders van Nico, een van de hoofdfiguren in 'Op Drift', hebben de B&B De Groenlandse Sloep aan hem en zijn vriendin Brechtje overgedaan. De ouders kennen we uit de vorige boeken. De hoofdrollen in dit boek zijn overgenomen door de volgende generatie. Nico is kunstenaar en hij schildert aan zijn meesterwerk. Brechtje doet voornamelijk de B&B en wordt vrijwilliger bij de KNRM reddingmaatschappij. Zij heeft een broer, Bram, die in de gevangenis zit. De verhouding van Brechtje tot Bram zorgt voor spanningen in de relatie tussen Nico en zijn vriendin.

Wadgids Harmen

Wadgids Harmen speelt een verzoenende rol in het boek. In het verhaal komt uitgebreid naar voren hoe hij met gasten van De Groenlandse Sloep het wad op gaat. Er worden heel wat sterke verhalen verteld en borreltjes gedronken in de juttershut van Harmen – de jutter schenkt er zelfs zijn eigengestookte juttersslokje – in De Groenlandse Sloep en in Herberg De Zwaan.

Anna Margaretha

Over de KNRM, de reddingboot en het Maritiem Museum worden spannende verhalen verteld en er komt een redding en een reddingsongeluk in voor. Het echte verhaal over de Cementina, die aan de grond liep en waarbij de bemanning van de reddingboot Anna Margaretha assistentie verleende, is verweven in dit boek. Die geschiedenis loopt dramatisch af, anders dan hoe het in werkelijkheid ging.

Criminele Bram

Bram en zijn criminele verleden is als een geheim door het verhaal geweven, dat aan het einde ontsponnen wordt. Spanningen lopen op en een ontlading volgt. Blijven Nico en Brechtje bij elkaar? Wie het boek tot de laatste bladzijde uitleest weet het, maar die spoiler zullen we hier niet plaatsen.

Bron: ArendsnestBron: Arendsnest
Bron: ArendsnestBron: Arendsnest
Bron: ArendsnestBron: Arendsnest
Bron: Op DriftBron: Op Drift

Feiten en fictie

Thijs Visser, Thijs Arend junior, heeft inmiddels meer boeken geschreven dan zijn vader. Die is nog altijd beroemd om zijn ‘Onder het torenlicht’. Dat boek werd door een Amelander familie verboden vanwege gevoelige inhoud. Het boek was fictie, met een vleugje op waarheid berust en in die traditie schrijft Thijs Arend junior ook. Hij maakt de sympathieke figuren herkenbaar en gebruikt zijn fantasie bij de minder aardige types. Die hult hij in eigenschappen die niet te herleiden zijn tot een hedendaagse eilander. Je zou kunnen zeggen dat hij hier en daar wat kenmerken en karaktereigenschappen verzamelde en die in één figuur stopte. De figuur van de criminele Bram is bijvoorbeeld niet te herleiden tot een echt persoon. Dat maakt meteen dat het boek goed ontvangen wordt en dat hij niet door een deel van de eilanders wordt aangeklaagd voor laster. Het eiland kan op die manier een inspirerend decor voor Visser blijven.

Bron: Thijs VisserBron: Thijs Visser

Thijs Visser

Thijs Visser heeft Amelander voorouders, maar werd zelf op het vasteland, in Apeldoorn, geboren. Na zijn middelbare school ging hij de reclame in en werkte hij bij verschillende bedrijven. In 2010 schreef hij zijn eerste boek ‘Terug naar de Toren’, dat op het eiland een bestseller werd. Hij had de smaak te pakken en genoot van de positieve commentaren. Er volgden nog twee boeken. Visser is nog niet uitgeschreven en publiceert in 2018 zijn vierde romantische thriller.

Spannend boek

Het is een spannend boek dat heerlijk wegleest op het strand of in de tuin, tijdens een vakantie op Ameland of op een rustige zondagmiddag. Het boek leent zich voor een spel om de locaties die worden beschreven op het eiland te vinden. De vuurtoren is snel gevonden, Herberg de Zwaan is ook een bekend pand in Hollum, maar waar staat De Groenlandse Sloep, de B&B van Nico en Brechtje? En waar woont Harmen de jutter, met zijn juttersmuseum en rooktonnen? Het is een extra aspect dat het lezen van de boeken van Thijs Visser zo geliefd maakt.

De criminele broer is een figuur die spanning in het verhaal moet brengen, maar dat onderdeel is er wat met de haren bijgesleept. Het is een boek over De Groenlandse Sloep met Nico en Brechtje in de hoofdrollen en met een keur aan bijrollen. De gasten van de B&B zijn van die bijfiguren en hier en daar komt dat wat krampachtig uit de verf en worden er teveel cliché's gebruikt. Harmen Visser, geïnspireerd op wadgids en jutter Harmen Wijnberg, speelt een belangrijke rol in het verhaal. Zonder deze bijfiguur zou er een heel dunne 'Op Drift' overblijven. Je zou kunnen zeggen dat Harmen een boek over hemzelf verdient, met figuren als Brechtje en Nico in de bijrol. Dat betekent dat het evenwicht in de personages in 'Op Drift' wat zoek is, al blijven de anekdotes rondom de jutter leuk om te lezen.

Wat ietwat storend is zijn de vele dialogen die het verhaal moeten dragen. De schrijver heeft ervoor gekozen een groot deel van het verhaal via dialogen te vertellen en dat leest op veel pagina’s geforceerd. Bovendien klinken lang niet alle dialogen natuurlijk. Met een bescheidener gebruik van pingpong-dialogen en meer afwisseling met omschrijvingen en observaties vanuit verschillende gezichtspunten, zou het boek prettiger lezen. Het is desondanks een aanwinst voor de boekenplank met boeken over Ameland.

Gegevens Op Drift

  • Titel: Op Drift
  • Auteur: Thijs Visser
  • Uitgever: Arendsnest
  • ISBN: 978-90-8153306-5
  • Prijs: € 19,90

Lees verder

© 2018 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Museumhaven Zeemanshoop in Ballumerbocht op AmelandMuseumhaven Zeemanshoop in Ballumerbocht op AmelandIn de Ballumerbocht, voormalige aanleghaven van de beurtschippers die tussen Ameland en Harlingen voeren, ligt niet alle…
Martine Kamphuis - Nacht over AmelandrecensieMartine Kamphuis - Nacht over AmelandPsychiater Martine Kamphuis schreef een boek dat zich voor het grootste deel afspeelt op Ameland in het begin van de 20s…
KNRM – langs de kust van Nederland en AmelandKNRM – langs de kust van Nederland en AmelandDe KNRM is de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, een stichting die kosteloos mensen te hulp schiet die op het…
Gestrand, gered, geborgen van Thijs Gras (boekbespreking)Gestrand, gered, geborgen van Thijs Gras (boekbespreking)Historicus Thijs Gras onderzocht de strandingen van het Zweedse schip de Malmö en de Noorse Tartar, vlak na elkaar in 19…

Het geheime leven van Henri Pick, roman van David FoenkinosrecensieHet geheime leven van Henri Pick, roman van David FoenkinosEen bibliothecaris in het Bretoense stadje Crozon verzamelt een collectie van door uitgevers afgewezen boeken. Na zijn d…
Richard Bachman (Stephen King) – The Long Walk (De Marathon)Richard Bachman (Stephen King) – The Long Walk (De Marathon)In 1979 kwam het boek The Long Walk door schrijver Richard Bachman uit. Jaren later werd duidelijk dat Richard Bachman e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Op Drift
  • https://www.arendsnest.org/product/op-drift/
  • Op Drift – Thijs Visser
  • Afbeelding bron 1: Arendsnest
  • Afbeelding bron 2: Arendsnest
  • Afbeelding bron 3: Arendsnest
  • Afbeelding bron 4: Op Drift
  • Afbeelding bron 5: Thijs Visser
Piejet (1.232 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.