recensie

Kinderboek over echtscheiding: Van alles twee

Kinderboek over echtscheiding: Van alles twee Van alles twee is een therapeutisch kinderboek, het verhaal is bedoeld voor jonge kinderen, van ongeveer drie tot zeven jaar, die een echtscheiding van hun ouders meemaken. Het boek kan ook als voorlichtingsboek worden gebruikt om kinderen duidelijk te maken wat een scheiding inhoudt voor hun leeftijdsgenoten. De uitgave van het boek is gestimuleerd door Mia Meijers en Ger Hageman, coördinatoren bij BOR Maastricht. BOR staat voor begeleide omgangsregeling, een initiatief van de Raad voor de Kinderbescherming, vestiging Maastricht. Het heeft tot doel praktische hulp te verlenen aan ouders en kinderen tot twaalf jaar bij een omgangsregeling.

Gegevens van het boek

  • Titel: Van alles twee
  • Tekst: Martine Delfos
  • Illustraties: Sjeng Schupp
  • Uitgeverij: Trude van Waarden Produkties
  • Jaar: 2001 (tweede druk)
  • Pagina’s: 35
  • ISBN: 90 75564 40 6
  • Genre: kinderboek, prentenboek, therapeutisch boek
  • Prijs: rond de 12 euro

BOR

De uitgave van het boek is gestimuleerd door Mia Meijers en Ger Hageman, coördinatoren bij BOR Maastricht. BOR staat voor begeleide omgangsregeling, een initiatief van de Raad voor de Kinderbescherming, vestiging Maastricht. Het heeft tot doel praktische hulp te verlenen aan ouders en kinderen tot twaalf jaar bij een omgangsregeling.

Over de schrijver, Martine Delfos

Ze heeft psychologie gestudeerd en Franse taal en letterkunde. Martine is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker en sinds 1975 werkt ze in de praktijk. Ze heeft langdurige ervaring opgedaan in het diagnosticeren en behandelen van kinderen, jeugdigen en volwassenen. De schrijfster heeft veel kennis over relatietherapie, eetstoornissen en autisme. Om haar researchwerk vorm te geven heeft ze in 1997 het PICOWO opgericht, dit is het Psychologisch Instituut voor Consultatie, Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek. Martine Delfos is schrijver, docent,therapeut en wetenschappelijk onderzoeker. Voor de eerste therapeutische kinderboeken ontving Martine de Wilhelminaprijs.

Titelverklaring van Van alles twee

De vader en moeder van Jordi en Sterre wonen niet meer bij elkaar. Een van de meest ingrijpende dingen voor kinderen is dat ze twee huizen hebben, maar ook twee bedden, twee tandenborstels en nog veel meer. De kinderen moeten zich in twee huizen thuis gaan voelen en dat is niet gemakkelijk, daar hebben ze tijd voor nodig.

De inhoud van het boek

Ten Geleide

Korte uitleg over het boek aan volwassenen. Dat kinderen die meemaken dat hun ouders scheiden er vaak van zijn overtuigd dat zij schuldig zijn aan de ruzies en de scheiding. Vooral in de eerste twee jaar na de scheiding hebben veel kinderen het erg moeilijk maar weten ze dit vaak verborgen te houden. Het boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen, kinderen krijgen de ruimte om hun gevoelens te bespreken. Bij iedere bladzijde met tekst vind je een blokje tekst voor ouders. Deze tekst hangt samen met de tekst en de tekeningen voor de kinderen.

Het verhaal

De papa en mama van Sterre en Jordi (vier jaar en zes jaar) wonen niet meer bij elkaar, omdat ze heel vaak ruzie hadden. De kinderen zijn samen met hun mama in hun oude huis blijven wonen, de papa woont in een ander huis. Eerst had de papa nog geen huis en toen hebben Jordi en Sterre hem heel lang niet gezien. Toen hij een huis had, zijn er spulletjes van het oude huis naar toe gebracht en ook allemaal nieuwe dingen.

Soms denkt Sterre dat het allemaal haar schuld is, ze weet niet of Jordi ook zo denkt. Alles is anders in huis, de televisie staat op een andere plek, de spulletjes van papa zijn weg. En de mama van Jordi en Sterre zit vaak stil op de bank. Jordi mist zijn papa maar durft dat niet tegen zijn mama te zeggen omdat zij nog heel boos is op papa. Mama houdt heel veel van Sterre en Jordi, maar soms is ze kattig maar dat meent ze niet. Papa houdt ook van hen ook al woont hij ergens anders.

De papa en mama van Sterre en Jordi vinden het nog moeilijk om elkaar te zien. Ze vertellen lelijke dingen over elkaar en alles klinkt of het waar is. Maar dat kan niet kloppen, Jordi begrijpt het wel, Sterre en hij jokken ook wel eens. Jordi doet altijd heel druk als hij bij papa is geweest en dan maakt hij ook wel ruzie met mama en Sterre. Sterre heeft vaak buikpijn als ze bij papa is geweest.

Op een dag moet Sterre huilen, ze is bang dat haar papa niet op haar verjaardag zal komen. Haar mama vindt het moeilijk om de verjaardag samen te vieren maar ze stelt voor dat Sterre haar verjaardag en bij papa en bij mama kan vieren. Dan krijgt ze ook nog eens twee keer cadeautjes. Sterre is blij dat mama niet boos wordt door over papa te praten.

Blokjes tekst voor ouders

In deze blokjes tekst worden een aantal problemen van kinderen duidelijk gemaakt. Dat een van de meest ingrijpende dingen voor kinderen is dat ze plotseling twee huizen hebben en dat ze zich in beide huizen thuis moeten gaan voelen. Het is belangrijk voor kinderen om spulletjes te herkennen in beide huizen. Vertel de kinderen in grote lijnen waarom je uit elkaar gaat zonder elkaar zwart te maken. Kinderen denken vaak dat een scheiding hun schuld is. Het is belangrijk om uit te leggen dat dit niet zo is. Kinderen kunnen lastiger zijn, dreinen, in bed plassen. Geef een kind de tijd om te wennen aan een nieuwe situatie, ze moeten ook boos en verdrietig kunnen zijn over de scheiding. Probeer je vervelende gevoelens niet op een kind af te reageren, speel een kind niet uit tegen de andere ouder. Dat zou je zelf ook niet fijn vinden. Vaders doen andere dingen met kinderen dan moeders. Probeer niet tegen elkaar op te boksen, de liefde van een kind krijg je toch wel. Jongens reageren spanning vaak af door lastig gedrag te vertonen, meisjes door psychosomatische klachten. Dat betekent niet dat het kind het bezoek niet wil, maar de spanning is het kind nog te veel. Als het kind het gevoel heeft dat het van beide ouders mag houden en dat beide ouders nog van hem of haar houden is de belangrijkste spanning weg.

Tips voor ouders

Op de laatste pagina van het boek vind je twaalf tips. Over het voorkomen van stress bij kinderen, accepteren dat ze stress hebben. Dat een kind recht heeft op een relatie met beide ouders. Maak goede afspraken over het contact, de bezoekregeling. Houd je strikt aan de afspraken, doe moeite om de relatie met de andere ouder in stand te houden, je wordt ervoor beloond met de gezondheid (lichamelijk en geestelijk) van je kind en de wijze waarop het kind later relaties aan zal gaan. Vermijd geweld en bedreiging, probeer niet je gelijk te halen. Schakel hulp in als de tips niet haalbaar zijn in jouw situatie.

De tekst en de illustraties

Op de voorkant van het boekje staan Jordi, Sterre en hun mama afgebeeld. Ze zitten op een bank bij elkaar met de hond ernaast. In een gedachtenwolkje boven de hoofden van Jordi en Sterre zie je dat ze denken aan hun vader en moeder die wel van elkaar houden en elkaar vasthouden. Beide kinderen kijken niet vrolijk. Samen met de titel is het duidelijk waar het verhaal over zal gaan. Op iedere rechterpagina staat de tekst, tussen de twee en de twaalf zinnen. Het zijn korte zinnen die goed te begrijpen zijn door kinderen. Op ieder linkerpagina vind je een zwart-wit illustratie die hoort bij de tekst op de rechterpagina. De tekeningen geven een goed beeld wat de kinderen meemaken en hoe ze zich voelen.

Drie fragmenten

Fragment 1

De papa en mama van Sterre en Jordi hadden ruzie met elkaar. Heel veel. En ze moesten ook huilen. En toen konden ze niet meer in hetzelfde huis wonen.

Fragment 2

Jordi mist papa heel erg, maar hij denkt dat mama dat niet leuk vindt. Mama is heel boos op papa. Jordi wil mama niet verdrietig maken, dus houdt hij zijn mond. Als mama vraagt of papa mist, zegt hij gewoon nee. Sterre ook. Ze vinden het fijn om bij mama te wonen, maar ze zijn bang dat papa dat vervelend vindt, dus zeggen ze niets.

Fragment 3

Sterre en Jordi gaan soms op bezoek bij papa in zijn nieuwe huis. Dan gaan ze lekker op de grond zitten. Ze eten patat. En papa zet een kinderfilm aan. Jordi en Sterre vinden het heel gezellig bij papa. Hij doet allemaal leuke dingen met ze. Maar soms zit hij gewoon in zijn stoel en zegt niets. Net als mama. Misschien denkt hij ook aan mama.

Voor welke leeftijd?

Het is een voorleesverhaal voor kinderen van drie tot ongeveer zeven jaar. Een ouder kind zou het zelf kunnen lezen.

Praktische hulp verlenen aan ouders en kinderen tot twaalf jaar bij een omgangsregeling

Het is een zeer indrukwekkend boek, het kan kinderen steun en helderheid geven en ouders ook om hun kind te begrijpen. De blokjes tekst voor ouders geven heel veel nuttige informatie.

Dezelfde serie

In dezelfde serie verschenen boeken over onderwerpen als: adoptie, opgroeien met verslaafde ouders, seksueel misbruik, mishandeling, negatief zelfbeeld, opgroeien met psychiatrisch gestoorde ouders, ADHD. Het kan heel moeilijk zijn om in gesprek te raken met een kind over deze zeer ingewikkelde zaken, een boek kan dan zeker helpen.
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dood is niet gewoon: over de dood van een ouder (recensie)recensieDood is niet gewoon: over de dood van een ouder (recensie)Nagenoeg ieder kind krijgt te maken met een overlijden in zijn of haar omgeving. Dood is niet gewoon is een therapeutisc…
Boekrecensie: Merel is bang: over angst (Martine Delfos)recensieBoekrecensie: Merel is bang: over angst (Martine Delfos)Merel is bang, is een therapeutisch verhaal voor kinderen vanaf zes jaar tot een jaar of tien over angst. Het is bedoeld…
PDD-NOS Boeken voor ouders, leerkrachten en hulpverlenersPDD-NOS Boeken voor ouders, leerkrachten en hulpverlenersPDD-NOS is een autistische stoornis, hierover zijn enkele boeken geschreven. In deze lijst worden ook een aantal boeken…
Maartje de suikerheldin: kinderboek over Diabetes MellitusrecensieMaartje de suikerheldin: kinderboek over Diabetes MellitusMaartje de suikerheldin is een therapeutisch verhaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd die suikerziekte hebben. He…

Boekrecensie: Verlicht in 1 seconderecensieBoekrecensie: Verlicht in 1 secondeDit aardige boek van journalist Mabel van den Dungen, met als subtitel ‘Wie gaat mediteren, is meteen een Boeddha’, leve…
Boekrecensie: Ik, ZlatanrecensieBoekrecensie: Ik, ZlatanZlatan Ibrahimović, waarschijnlijk de meest succesvolle, anders wel bekendste, Zweedse voetballer tot op heden. Een…
Bronnen en referenties
  • Van alles twee (ISBN 90 75564 40 6)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.