recensie

Boekrecensie: Ik, Zlatan

Boekrecensie: Ik, Zlatan Zlatan Ibrahimović, waarschijnlijk de meest succesvolle, anders wel bekendste, Zweedse voetballer tot op heden. Een biografie die geschreven is door Zlatan zelf in samenwerking met David Lagercrantz. Hij neemt je mee door zijn leven. Vanaf hoe het begon tot zijn Milan periode, waar hij speelde op het moment van uitbrengen van het boek.

Van Rosengård naar San Siro

Ibra leidt zijn verhaal in met de ruzie tussen hem en Pep Guardiola, waarna hij verteld hoe het voor hem begonnen is. Hoe hij is opgegroeid in de straten van Rosengård, een immigrantenwijk in de stad Malmö. Van de pollepels van zijn moeder tot het voetballen op de pleintjes, alles komt voorbij. Hij vertelt hoe hij van club naar club ging en uiteindelijk bij Malmö FF uitkwam en hoe hij uiteindelijk daar tot zijn doorbraak is gekomen.
Later verteld hij over zijn tijd bij Ajax en welke problemen hij daar heeft gekend, om daarna door te gaan naar zijn tijd bij Juventus. Hij verteld hoe hij bij Juve werd omgebouwd tot een 'killer', een echte afmaker voor het doel. Hij verteld over de trainer Capello en over de voorzitter Moggi die uiteindelijk is opgepakt vanwege het omkoopschandaal waarbij Juventus werd teruggezet naar de Serie B. Hierna volgt hoe de overgang naar Inter tot stand is gekomen en hoe hij uiteindelijk zijn tijd bij Inter beleefd heeft. De band die hij had met Mourinho komt hierin veel voorbij, hoe hij Mourinho probeerde te imponeren, maar hierin altijd weer faalde.
Na Inter komt zijn tijd bij Barça aan de orde, hoe hij hier eerst met veel plezier binnenkwam als 'de droom', maar steeds meer van zichzelf kwam te staan tot de bekende ruzies met Guardiola. Hierna vervolgt hij zijn verhaal met de tijd bij Milan en hoe hij voor zijn gevoel weer terug was en weer de oude Ibra werd.

De taal van de straat

In het boek verteld Ibrahimović veel over zijn mentaliteit en waarom hij sommige dingen doet die voor de buitenwereld compleet absurd lijken. Het boek leest dan ook weg alsof het een verhaal is dat Ibra je, je recht in je gezicht verteld zonder woorden weg te laten. Als de eerste woorden gelezen zijn is het moeilijk om het boek weer weg te leggen en het leest zo weg, een fantastisch geschreven stuk dus. In het verhaal verteld hij met het hart op de tong en laat geen dingen achterwegen of veranderd ze, hij zegt letterlijk wat hij denkt.

Mino Raiola en Helena

Mino Raiola, de zaakwaarnemer van Zlatan is iemand die het hele boek weer terugkomt vanaf zijn Ajax-tijd. Hier kwam hij voor het eerst in contact mee tijdens zijn tijd bij Ajax. Mino Raiola is de zoon van Italiaanse ouders die een pizzarestaurant hebben geopend in Nederland. Inmiddels is Raiola meer dan zijn zaakwaarnemer, hij doet alles voor hem en kan worden beschouwd als een goede vriend. Helena en zijn kinderen komen ook veelvuldig terug. Hoe hij Helena voor het eerst zag en overtuigd was dat hij in contact moest komen met haar. Hoe het uiteindelijk lukte en hoe ze een stel werden. Ook de geboortes van zijn kinderen komen terug en hoe hij veranderde hierdoor.
Naast zijn vrouw, kinderen en zaakwaarnemer komen ook zijn ouders, broertje en zus veelvuldig langs.

Achtergrondinformatie

  • Auteur: Zlatan Ibrahimović met David Lagercrantz
  • Titel: Ik, Zlatan
  • Oorspronkelijke titel: Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia
  • Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers
  • Oorspronkelijke uitgever: Albert Bonniers Förlag, Stockholm, Zweden
  • Jaar: 2012

Eindoordeel

In zijn geheel is het een boek dat erg lekker wegleest en voor iedere liefhebber van het voetbal een echte aanrader is. Het boek is geschreven met het hart op de tong en dat maakt het boek erg prettig te lezen. David Lagercrantz heeft in 2015 verteld dat enkele quotes door hem zijn bedacht om het boek extra kracht te geven. Het is onbekend om welke quotes het gaat.
© 2012 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 best betaalde voetballers ter wereld (2020)Top 10 best betaalde voetballers ter wereld (2020)De top tien best betaalde voetballers hebben vooral veel te danken aan megacontracten met sponsors als Nike, Puma en Adi…
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
Ajax 2001-2002: Net geen finale tussen Ajax 1 en 2Ajax 2001-2002: Net geen finale tussen Ajax 1 en 2In het seizoen 2001-2002 zorgde Jong Ajax voor een sensatie in het KNVB-bekertoernooi door de halve finale te halen. Teg…
Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal?Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal?Nagenoeg elke profvoetballer wordt bijgestaan door een zaakwaarnemer. Deze regelt diverse financiële en commerciële zake…

Kinderboek over echtscheiding: Van alles tweerecensieKinderboek over echtscheiding: Van alles tweeVan alles twee is een therapeutisch kinderboek, het verhaal is bedoeld voor jonge kinderen, van ongeveer drie tot zeven…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bol.com,
  • Ik, Zlatan. Zlatan Ibrahimović met David Lagercrantz. 2012.
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 25-03-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.