recensie

Boekrecensie: Verlicht in 1 seconde

Boekrecensie: Verlicht in 1 seconde Dit aardige boek van journalist Mabel van den Dungen, met als subtitel ‘Wie gaat mediteren, is meteen een Boeddha’, levert op aardse wijze een kijkje in de wereld van verlicht zijn, mediteren, de stilte opzoeken en eigenlijk daarmee op zoek zijn naar jezelf. Mediteren blijkt een vak op zich te zijn en er zijn tal van mensen die zich er in bekwaamd hebben.

Het boek

Op zoek…

Niet zelden worden mensen die mediteren en op zoek zijn naar zichzelf betiteld als ‘wazig’ en ‘weinig aards’. Strikt genomen is dat wellicht ook zo, maar dat neemt niet weg dat het meer zegt over de degene die het uitspreekt dan over de man of vrouw die bezig is met de reis naar zichzelf en het stilte moment tijdens de meditatie.
Het past niet in het beeld van de hectische westerse cultuur en dat is nu net wat journalist Van den Dungen probeert aan te geven. Het is een struggle for life om in het drukke westerse bestaan momenten voor jezelf in te passen, pas op de plaats te maken middels mediteren als je jezelf weer voorbij rent en zonder er iets voor terug te moeten krijgen iets voor een ander doen. Dit alles moet je vervolgens dichter naar jezelf en je levenswaarde brengen.

Handvatten

Aangezien het haar struggle for life is, een die wel herkenbaar is, is het wel zo handig om er ook wat oefeningen – na ieder hoofdstuk – in terug te vinden. Handvatten om die stap te zetten zoals Van den Dungen deze in haar eigen leven gezet heeft of waarvan ze nu de kennis heeft. Handvatten die praktisch zijn en door iedereen die er serieus mee omgaat, ingevuld kunnen worden.

Verlicht?

Ook na 20 jaar van mediteren en zich verdiepend in spiritualiteit, is ook Van den Dungen nog steeds niet verlicht, zo zegt ze zelf. Maar ze zegt er wel steeds dichterbij te komen en dit in combinatie met de westerse cultuur. Geen monnik dus met kaal hoofd! Het is zo simpel en kan dus in 1 seconde… maar dat maakt het meteen ook wel erg moeilijk.

De recensie

De uitgeverij

Het boekje is uitgegeven in 2007 door Andromeda en bevat tevens een CD onder ISBN 9789055992249. Er zijn inmiddels meerdere drukken in omloop.

De schrijver en haar relaas

Mabel van den Dungen heeft een prettige en makkelijk leesbare schrijfstijl. De grapjes zijn soms voor de handliggend, maar passen wel in de context van het boekje. Haar ‘iets belangeloos terug doen’ vervult ze met de opbrengst voor dit boekje te schenken aan De stichting Verlicht in 1 seconde. Haar zoektocht naar het verlicht raken, is een traject wat voor veel mensen herkenbaar is, immers het moet wel passen in het drukke schema van een westerse vrouw die er gezin en carrière op na houdt. Een die gaandeweg ondervindt wat goed voor haar is en hoe ze het vorm weet te geven in haar aardse leven.

Het is soms wat gemakkelijk hoe ze plots haar carrière weer gestalte geeft of hoe ze van aardse zaken plots over haar altaar spreekt. Maar het ‘go with the flow’ principe volgt ze wel en hoewel ze haar doelen in beeld heeft, is ze niet krampachtig bezig en die boodschap komt wel over vanuit dit boekje. Menig carrièretijger zou zich verrijken met het lezen en vooral begrijpen van dit aardige boekje. Het zal een groep geïnteresseerde zeker aan het denken zetten.

Het vermakelijke boekje met een aardige boodschap is voor degene die op een aardse wijze een stukje verdieping zoeken, zeker een aanrader.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Iedereen kan mediterenIedereen kan mediterenWat ik meteen aan de koptekst toe moet voegen, is dat niet iedereen er al aan toe is. Wat weer wil zeggen dat de kans op…
Maaskantje; het dorp van New KidsMaaskantje; het dorp van New KidsTot voor kort had nooit iemand van Maaskantje gehoord. In het Brabantse dorpje ging het leven rustig zijn gangetje. Dit…

Maartje de suikerheldin: kinderboek over Diabetes MellitusrecensieMaartje de suikerheldin: kinderboek over Diabetes MellitusMaartje de suikerheldin is een therapeutisch verhaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd die suikerziekte hebben. He…
Kinderboek over echtscheiding: Van alles tweerecensieKinderboek over echtscheiding: Van alles tweeVan alles twee is een therapeutisch kinderboek, het verhaal is bedoeld voor jonge kinderen, van ongeveer drie tot zeven…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.