Dixit: met recht een gezelschapsspel!

Dixit: met recht een gezelschapsspel! Dixit is een gezelschapsspel uit 2008 dat is bedacht door Jean-Louis Roubira en wordt uitgegeven door Asmodee. Het spel is geschikt voor drie tot zes spelers. De spelregels van het spel zijn erg eenvoudig en dat gecombineerd met het creatieve aspect, de sociale interactie en de vaak vermakelijke illustraties maakt dit spel bij uitstek geschikt voor een gezellige tijd met vrienden en familie.

Inhoud van de doos

  • 84 geïllustreerde kaarten,
  • 6 speler pionnen in verschillende kleuren,
  • 6 zetjes stemtegels met de getallen 1 t/m 6 in de spelerskleuren,
  • de spelregels.

Spelverloop

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers zes kaarten. Iedere ronde is er één verteller. Deze verteller kiest één van zijn kaarten uit en bedenkt een hint voor die kaart. De hint mag van alles zijn. Een woord, een zin, een liedje, een geluid, een gebaar; wat dan ook. Deze hint wordt aan de andere spelers verteld. Vervolgens kiezen alle andere spelers een kaart uit hun eigen hand die volgens hen het beste bij de hint past en geven deze kaart aan de verteller. De verteller schudt al deze kaarten, inclusief zijn eigen kaart en legt dan alle kaarten open op tafel in een rij van links naar rechts. Dan is het aan de andere spelers om te kiezen welke kaart zij denken dat de kaart van de verteller is. In het geheim nemen alle spelers een tegel met daarop het nummer van positie van de kaart in de rij op tafel. Als alle spelers gekozen hebben, worden de tegels omgedraaid om te bepalen wie het goed heeft geraden. De verteller geeft aan welke kaart van hem was. Na het toekennen van de punten, ontvangt elke speler weer een nieuwe kaart en is de volgende speler de nieuwe verteller.

Punten

Nadat alle spelers hun stem hebben uitgebracht, worden de punten op de volgende wijze toegekend:
Wanneer iedereen het goed heeft geraden, was de hint te gemakkelijk en krijgt iedereen, behalve de verteller, twee punten. Wanneer iedereen het fout heeft geraden, was de hint te moeilijk en krijgt iedereen, behalve de verteller, twee punten.
In alle andere gevallen krijgt de verteller drie punten, alsook een ieder die het goed heeft geraden. Daarnaast krijgen de andere spelers nog een punt voor elke stem die op hun kaart is uitgebracht, als beloning voor het van de wijs brengen van andere spelers. De punten worden bijgehouden door de spelerspionnen op het scorespoor in de doos te plaatsen. De speler die het eerst dertig punten heeft behaald, is de winnaar van het spel.

Drie spelers

Met drie spelers veranderen de spelregels op de volgende manier: iedere speler krijgt zeven in plaats van zes kaarten. In plaats van één kaart uit hun hand te moeten zoeken die bij de hint van de verteller past, moeten de spelers er nu twee afgeven. Dit zorgt ervoor dat er bij het kiezen van de kaart van de verteller wat meer kaarten liggen waaruit gekozen moet worden. Daarnaast is het een idee om ook telkens één ongeziene kaart van de stapel kaarten toe te voegen, om nog wat meer keuzemogelijkheden te creëren. Ook bij vier of vijf spelers kan er desgewenst een extra ongeziene kaart worden toegevoegd.

Dixit Odyssey

Dixit Odyssey is in feite hetzelfde spel als Dixit, met als verschil dat het spel geschikt is voor drie tot twaalf personen. De 8484 unieke geïllustreerde kaarten in deze versie zijn anders, dus kan het spel ook als uitbreiding voor het basisspel gebruikt worden. Het spelverloop is verder hetzelfde als hierboven uitgelegd, met als enige verschil dat bij meer dan zes spelers de spelers twee stemmen mogen uitbrengen. Brengt een speler maar één stem uit, dan worden er vier punten verdiend als de goede kaart is geraden. Verder is er materiaal aanwezig om met twaalf mensen te kunnen spelen, zoals twaalf stembordjes en 24 pionnen. Het scorespoor is een uitklapbaar bord dat midden op de tafel moet liggen. Langs de zijkanten staan genummerde posities (1 t/m 12), waar de kaarten gelegd kunnen worden tijdens het raden.

Uitbreidingen

Er zijn een viertal uitbreidingen verschenen: Dixit 2, Dixit 3, Dixit 4 en Dixit: Daydreams. Al deze uitbreidingen bestaan uit 84 kaarten met nieuwe illustraties. In sommige landen is Dixit 3 onder naam Dixit Journey als volledig spel verschenen. Zo wordt Dixit 4 ook wel Dixit Origins genoemd.

Illustraties

Wat Dixit het meest op doet vallen zijn de prachtig geïllustreerde kaarten. De illustraties zijn uitgevoerd door Marie Cardouat. Alle kaarten zijn uniek maar ook prachtige kunstwerkjes, die op zichzelf al de moeite waard zijn. De kaarten zijn van een groot formaat (8x12 cm), waardoor de details beter uitkomen. Het zijn vaak deze details die geschikt zijn om door de verteller in de hint te gebruiken.


Dixit, Dixit 2 en Dixit Odyssey zijn geïllustreerd door Marie Cardouat. Dixit 3 en 4 zijn respectievelijk door Xavier Collette en Clément Lefevre geïllustreerd. De afbeeldingen van Dixit Daydreams zijn door illustrator Franck Dion gemaakt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Renaissancecomponist Hans Leo HasslerRenaissancecomponist Hans Leo HasslerHans Leo Hassler was een componist, die in de late renaissance leefde en werkte. Zijn werk verbond de Duitse en Italiaan…
Lijst van stijlfiguren in de Latijnse literatuurStijlfiguren of stijlmiddelen komen we heel veel tegen in de Latijnse literatuur bij redenaars, geschiedschrijvers, dich…
Wijnruit, wonderlijke plantDe wijnruit, Ruta graveolens L., is de meest bekende plant van het geslacht Ruta. Er zijn wel 60 soorten die vooral thui…
Aardappel als geneeskruidAardappel als geneeskruidNachtschaden of Solanacaea. Een intrigerende naam voor een plantenfamilie. En dat is niet toevallig, want tot deze famil…

Quiz: spreekwoorden raden van foto'sQuiz: spreekwoorden raden van foto'sEen quiz waarin de deelnemers spreekwoorden moeten raden aan de hand van foto's. Voor kinderen, voor volwassenen, voor t…
Activiteit voor de jeugd: het jaar rond in één dagActiviteit voor de jeugd: het jaar rond in één dagJe leidt een jeugdkamp of een scoutsgroep. Je moet een dagactiviteit voor een grote groep kinderen van zes tot twaalf ja…
Bronnen en referenties
  • http://boardgamegeek.com/boardgameexpansion/156189/dixit-daydreams
  • http://boardgamegeek.com/boardgame/39856/dixit
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.