Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?
Je maakt graag kaartjes, maar je weet niet voor wie of waarvoor. Je hebt geen grote familie en je vrienden appreciëren je creativiteit niet erg. En dus blijven de kaarten in een doos liggen en worden het er steeds maar meer. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om er mensen blij mee te maken. Zo is er bijvoorbeeld postcrossing, ATC-ruilbeurzen en postpals. Of je kan er een centje mee bijverdienen door de wenskaarten te verkopen op markten of via een (web)winkel. Een andere mogelijkheid is om de kaartjes te verkopen voor een goed doel. Zo maak je er anderen gelukkig mee.
Postcrossing
Hoe werkt Postcrossing?
Het principe van
Postcrossing is eenvoudig. Je krijgt naam, adres en profiel toegestuurd van iemand waar je een kaartje naar moet sturen. Dit kan over de hele wereld zijn, maar het land dat het meest vertegenwoordigd is, is Finland. Ook Duitsland doet het erg goed. Eens je kaartje is toegekomen en geregistreerd door de ontvanger krijgt iemand in de wereld jouw naam en adres. Enkele dagen later krijg je dan een kaartje in de bus. Zo gaat het steeds maar verder. Het enige wat je moet doen om mee te kunnen doen, is je op de website registreren. Dit is gratis en zonder enige verplichting. Je doet mee zolang je wilt en stuurt je kaartje op wanneer het je past. Maar het werkt wel verslavend en voor mensen die van kaartjes en van vreemde culturen houden, is het de ideale manier om een verzameling op te bouwen of een bestaande uit te breiden. Voor info of gratis registratie kan je terecht op: www.postcrossing.com.
Zelfgemaakte kaarten
Sommige mensen houden er helemaal niet van, maar anderen vragen er dan weer expliciet naar: zelfgemaakte kaartjes (home made cards). Je kan een kaartje opsturen dat je al liggen hebt of eentje dat je speciaal maakt in een thema dat de ontvanger leuk vindt.
Postpals
Eveneens een tof Engels initiatief, ditmaal specifiek voor zwaar zieke kinderen in Engeland. Op de website www.postpals.co.uk vind je een lijst met zieke kinderen, met hun foto, hun favoriete helden, hun wensen en het verhaal van hun ziekte. Alles is wel in het Engels. Er wordt gevraagd de kinderen een kaartje, een brief of eventueel een cadeautje te sturen. Je bent niet verplicht om het hele levensverhaal te lezen als je dit te zielig vindt. Maar de kinderen zijn heel blij met wat post. En waarom dan geen zelfgemaakt kaartje sturen in het thema van hun lievelingsserie of met hun lievelingsheld op. Deze details vind je helemaal bovenaan de pagina van elk kind. Het adres waar je de post naartoe moet sturen is een doorstuuradres, niet het persoonlijk adres van de kinderen. Het is niet de bedoeling dat je persoonlijk contact hebt met de familie of het kind zelf. Het is ook niet de bedoeling dat de ouders de brieven en kaartjes beantwoorden. Je moet het gewoon doen om een lach op het gelaat van een ziek kind te toveren en het even zijn miserie te doen vergeten.
ATC en ruilbeurzen
ATC's zijn een speciale vorm van wenskaart. Ze hebben een bepaalde afmeting (6,4 x 8,9 cm) en mogen zeker niet gekocht of verkocht worden. De bedoeling is dat je ze ruilt voor een andere ATC-kaart. Om te ruilen worden er speciale ruilbeurzen georganiseerd. Deze kan je vinden door wat te op Google rond te zoeken. Meestal worden ATC-kaarten in reeksen gemaakt met een bepaald thema. Maar het mogen ook individuele kaartjes zijn. Een leuke manier om van je kaartjes af te raken en nieuwe kaartjes te bekomen. En om vriendschappen op te bouwen.
Centje bijverdienen met zelfgemaakte wenskaarten
Markten
Maak je heel veel kaartjes en wil je er een centje aan verdienen, dan kan je terecht op markten. Vooral
kerstmarkten doen het goed voor kaartenverkoop. Eén nadeel: meestal moet je betalen voor je standje, dus die prijs moet je al van je winst aftrekken. Is de markt indoor, dan heb je geluk. Is de markt in open lucht, dan moet je ook rekening houden met de weersomstandigheden! Kaartjes en water of sneeuw gaan niet echt goed samen! Om je kaartjes te beschermen, kan je speciale plastiek zakjes kopen. Rijk ga je van de verkoop van kaartjes niet worden, als je het materiaal en de gespendeerde uren in rekening brengt. Maar je kan er een leuke middag van maken die toch nog wat opbrengt. Wil je het echt professioneel gaan doen, dan moet je wel een leurderskaart aanvragen!
Webwinkel
Je kan je
zelfgemaakte kaartjes ook verkopen via een webwinkel. Hier hetzelfde verhaal. Je moet eerst je webwinkel creëren. Er zijn al heel wat webwinkels voor kaartjes op het net, dus de kans dat mensen je vinden is al erg klein. De kost voor het maken van het kaartje en de gespendeerde tijd zullen nooit vergoed worden door de prijs van een kaartje. Ook hier geldt: het is een leuk zakcentje, maar rijk zal je er niet van worden!
Winkels
Je kan ook enkele lokale winkels afgaan, zoals bloemen- of krantenwinkels. Misschien willen de handelaars jouw kaartjes wel uitstallen en verkopen. Voordeel is dat de winkels al een zeker cliënteel hebben en dat jij daar mee van kan genieten. Nadeel is hier dat je maar een deel van de winst zal krijgen, de winkelier moet er immers ook iets aan verdienen!
Goede doelen
Heb je veel kaartjes en een groot hart, dan kan je een goed doel sponsoren. Dat kan gaan van een jeugdvereniging tot de school van je kinderen. Vraag wel altijd toestemming aan de doelgroep, zodanig dat het officieel is. Je kan moeilijk kaartjes gaan verkopen voor een goed doel zonder dat zij er van op de hoogte zijn! Dit gaat al snel op bedrog lijken en gaat de doelgroep een slechte naam bezorgen. Is er een akkoord, dan gaat de opbrengst van de verkochte kaartjes naar je goed doel, geheel of gedeeltelijk, volgens afspraak.