Postcrossing, wat is het en hoe kan ik beginnen?

Postcrossing, wat is het en hoe kan ik beginnen? Wat is nou leuker dan een vrolijk ansichtkaartje in je brievenbus? Tegenwoordig gaat alles digitaal en door alle social media ben je altijd al verbonden met je vrienden, kennissen en familie. Een kleine status update en je Facebook vrienden zijn ervan op de hoogte, een kaartje sturen lijkt je dan nog overbodig. Toch zijn er duizenden mensen in verschillende landen die zich bezig houden met postcrossing en het versturen van ansichtkaartjes over de hele wereld.

Wat is postcrossing?

Het doel van postcrossing is het versturen en ontvangen van ansichtkaartjes van mensen over de hele wereld. Je stuurt naar een random persoon een kaartje met een leuk verhaaltje erop om vervolgens ook van totaal iemand anders een kaartje terug te ontvangen. Hierdoor ontvang je verschillende kaartjes met kleine verhalen van mensen die over de hele wereld wonen, zo krijg je af en toe nog eens leuke post in je brievenbus.

Hoe werkt het?

Je meld je aan via de site van postcrossing, verzin een leuke gebruikersnaam en vul je persoonsgegevens in. Wanneer je gegevens niet correct zijn ingevuld kun je ook geen kaartjes in je brievenbus verwachten. Eenmaal aangemeld op de site kun je gelijk aan de slag met het vol kliederen van kaartjes. Je vraagt via de index een adres aan, hierbij word een registratienummer toegevoegd die je daadwerkelijk op de kaart moet schrijven. De ontvanger van jouw kaart vult de code in op de website en vervolgens krijg je een bevestigingsmailtje waarin staat dat de kaart is ontvangen. Eventueel kan er ook een persoonlijk bedankje instaan van de ontvanger, dit noemen ze een 'hurray' berichtje.

Wanneer krijg ik een kaartje terug?

Wanneer je verstuurde kaartje is geregistreerd kun je een kaartje terug verwachten in je brievenbus. Voor ieder geregistreerd kaartje ontvang je weer een kaartje terug, je krijgt dus even veel kaartjes terug,

Mijn kaartje is niet aangekomen en nu?

Het kan eens voorkomen dat je verstuurde kaartje niet bij de ontvanger aankomt, kwijt raakt in de post, of misschien wel niet wordt geregistreerd door de ontvanger. Voor een kwijt geraakt kaartje krijg je dan ook geen kaart terug, een kwijt geraakte kaart noemen ze bij postcrossing dan ook 'expired' card. Eventueel kun je de ontvanger een berichtje sturen of ze de kaart als nog willen registreren zodat je hiervoor toch nog een kaartje terug kan verwachten.

Hoe weet ik wat voor kaartje ik moet versturen?

Iedere gebruiker van postcrossing heeft een eigen profiel waar staat aangegeven wat hij/zei leuk vind te ontvangen. Natuurlijk hoef je je hier niet altijd aan te houden je bent niets verplicht, maar het is wel leuk om ook echt een kaartje te sturen die daadwerkelijk in de smaak valt bij de ontvanger. Ook kun je zelf een leuk profiel samen stellen en de gebruikers vertellen wat jouw interesses zijn, op die manier kun je een leuk kaartje terug verwachten.

Zelf gemaakte kaartjes

Er zijn aardig wat mensen die zelf kaarten maken, en wat is nou leuker dan een eigen gemaakte kaart te versturen? Ben jij handig in knip en plak werk? Versier dan een oude kaart tot iets kleurrijks, of ontwerp een kaart digitaal.

Moet mijn kaart in een enveloppe?

Officieel hoeft een kaart bij postcrossing niet in een enveloppe omdat er altijd ansichtkaarten worden gebruikt, op een ansichtkaart is aan de rechter zijde de ruimte om naam en adres te noteren en natuurlijk een postzegel te plakken. Soms vraagt een postcrosser wel eens om buskaartjes, muntjes of theezakjes te ontvangen. Dan is het wel erg handig om dit allemaal te verpakken in een enveloppe, overigens is dit geheel vrijwillig.

Wat kost een postzegel?

Postzegel prijzen 2014:
  • Nederland: 0.65
  • Internationaal: 1.05
© 2014 - 2024 Michelledc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ansichtkaarten versturen met postcrossingTegenwoordig worden er bijna geen ansichtkaarten meer verstuurd. Veel mensen vinden dit erg jammer, want een ansichtkaar…
Postcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenPostcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenIeder jaar worden miljoenen kerstkaarten verstuurd. Kerst - en nieuwjaarskaarten versturen met originele kerstwensen en…
Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Je maakt graag kaartjes, maar je weet niet voor wie of waarvoor. Je hebt geen grote familie en je vrienden appreciëren j…

Het enige echte kleurboek voor volwassenenRazend populair zijn ze, de kleurboeken voor volwassenen. Vooral de serie 'Het enige echte kleurboek voor volwassenen' i…
De creatieve mogelijkheden van ecolineHet gebruik van ecoline brengt bij menigeen de nostalgie terug van de basisschool. Toen mocht je met je kroontjespen en…
Bronnen en referenties
  • www.postcrossing.nl
Michelledc (2 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.