Halloween: pompoenen maken

Halloween: pompoenen maken Pompoenen maken is een activiteit die al heel lang in verband wordt gebracht met Halloween. Naast een leuke decoratie voor in uw huis of tuin is het ook een leuke activiteit voor u en de (oudere) kinderen!

Traditie

Waar komt de traditie van het pompoen uithollen eigenlijk vandaan? Als sinds de 18de eeuw werden in Engeland en Ierland groenten bewerkt tot lantaarns. Dit had echter nog niets te maken met Halloween. De pompoenen stonden voor het seizoen herfst. Langzaamaan zijn ze verbonden geraakt met Halloween en nu zijn ze niet meer weg te denken.

Benodigdheden

Wat heeft u nodig voor het pompoen uithollen?

 • Één/meedere pompoenen (de groenen zijn vaak zachter. In het algemeen geldt dat hoe groter de pompoen, hoe dikker de "schil". Neem als beginner dus een kleinere pompoen.)
 • Aardappelschilmesjes
 • Grote en kleine lepels
 • Placemats of een paar oude kranten (er zal hoe dan ook troep ontstaan)
 • Een bak voor de pitjes en de pulp
 • Een stift
 • Waxine-lichtjes
 • Een paar vrije uurtjes

Hoe gaat u te werk?

Pompoenen uithollen is niet heel ingewikkeld. Iedereen kan het doen. U neemt de pompoen en zet hem voor u neer. Het eerst wat moet gebeuren, is het afsnijden van het "hoedje". Steek het aardappelschilmesje in de pompoen en snij er een rondje uit, om de steel. Zorg ervoor dat u het mes in een hoek van +/- 45 graden van u afhoudt, zodat de buitenrand van de pompoen hoger wordt, dan de binnenrand. Hierdoor kunt u het hoedje straks nog mooi terugplaatsen. Zorg ervoor dat de opening in ieder geval groot genoeg in voor een waxine-lichtje.

Vervolgens pakt u een lepel en holt u de pompoen uit. Alle pulp gooit u in de bak. Als de zaadjes en de pulp uit de pompoen zijn kunt u beginnen met het maken van figuurtjes. U kunt echter ook de pompoen nog wat verder uitschrapen. Hierdoor wordt de wand dunner en is het makkelijker om er straks doorheen te komen. Pas wel op dat u niet te veel afschraapt, anders wordt de wand zwak en gaat het mis als u er straks veel uit moet halen.

Uw volgende stap is het bedenken van de afbeelding die op de pompoen moet komen. Dit kan van alles zijn. Het advies voor beginners is om met een stift de tekening op de pompoen te zetten. U kunt dit doen zodat u zeker weet dat de voorstelling in elk geval goed is. Vaak kunt u zich halverwege nog bedenken. Anders is het handig om in ieder geval op papier een tekening te hebben.

Nu kunt u beginnen met maken van de voorstelling zelf. Maak met het mesje de lijnen die u uit de pompoen wilt hebben. Een pompoen kan veel hebben, dus ook voorstellingen met veel gaten zijn mogelijk. Bedenk wel dat de afbeelding straks veroorzaakt zal worden door het licht dat door de pompoen schijnt. In plaats van het helemaal uitsnijden van een vorm, kunt u ook tot halverwege de pompoen de schil weghalen. Hierdoor zit er nog wel pompoen tussen het lichtje en de buitenwereld, maar omdat u de helft van de schil heeft weggehaald, is het doorschijnend geworden. Dit geeft ook een leuk effect. Als u klaar bent kunt u een waxine-lichtje in de pompoen zetten. Het effect is het mooiste s'avonds.

De pompoenen bewaren

U kunt de pompoen houden totdat hij gaat schimmelen. Hij kan zowel binnen als buiten gezet worden, hoewel hij buiten vaak langer overleeft. Als hij nat wordt bederft de pompoen sneller.

Pompoen Ideeën

Zoals al eerde vermeld kunt u werkelijk alles op uw pompoen zetten. De designs gaan van simpele gezichtjes tot hele pompoenen vol kleine tekeningetjes. Ook kunt u de pompoen nog verder versieren met versiersels, hoeden, en kastanjes/eikeltjes enz. Op een pompoen kunt u meerdere gezichtjes maken. Dit bespaart tijd en geld!
© 2010 - 2024 Akindt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Rond de herfst zijn de pompoenen weer rijp. Behalve dat u van pompoenen soep kunt maken, kunt u hier ook een gezichtje u…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
Herfstdecoraties: pompoenen uithollen, drogen en bewarenHerfstdecoraties: pompoenen uithollen, drogen en bewarenDe pompoen is een echte herfstvrucht die vooral geassocieerd wordt met Halloween. Pompoenen zijn familie van de augurk e…

Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Je maakt graag kaartjes, maar je weet niet voor wie of waarvoor. Je hebt geen grote familie en je vrienden appreciëren j…
Welke vliegermaterialen heb je nodig om een vlieger te makenAls je zelf een vlieger wilt maken dan heb je daarvoor materialen nodig. Vliegermaterialen die je absoluut nodig hebt zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Toby Ord, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeeldingen: www.google.nl
 • Sommige info: www.wikipedia.nl
Akindt (10 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.