Postcrossing: wat is het en hoe werkt het?

Postcrossing: wat is het en hoe werkt het? Zoek je een hobby waarbij je je talen kan oefenen? Een hobby waarbij je geregeld veel postkaarten en mooie postzegels in de bus krijgt? Een hobby waarbij jij je land aan anderen toont en waarbij je heel wat leert over andere landen en steden? Een hobby waarbij je verzameling zelfgemaakte kaartjes groeit? Een hobby waarbij je de wereld rondreist vanuit je luie zetel? Zoek niet langer. Verstuur een mooie postkaart, vertel wat over je land, je stad of jezelf en wacht dan op een postkaart uit een ander land met leuke weetjes, originele postzegels en mooie foto's. Je hebt de perfecte hobby gevonden: Postcrossing! Hou je er ook zo van om iets anders in je brievenbus te krijgen dan een factuur en reclame? Krijg je graag een handgeschreven postkaartje? Schrijf je zelf graag? Ontdek je graag de wereld vanuit je zetel? Dan is Postcrossing iets voor jou!

Wat is postcrossing?

Postcrossing werd in 2005 opgericht door een Portugees. Mensen kregen zo weinig leuke post en hier wilde Paulo Magalhaes wel wat aan doen. Hij bedacht een computerprogramma en een website waarbij mensen naar een willekeurig persoon in de wereld een kaartje sturen en van een andere willekeurige persoon in de wereld een kaartje terugkrijgen. Hoe meer kaartjes je schrijft, hoe meer je er terugkrijgt. Een ingenieus systeem waarbij je verzameling postkaarten snel groeit en waarbij je heel wat leert over andere landen en culturen. Postcrossing werd een succes. Op 13 februari 2017 werd het fantastisch record van veertig miljoen verstuurde kaartjes bereikt. De gebruikers zijn laaiend enthousiast over het initiatief en iedere dag melden nieuwe postcrossers zich aan.

Hoe werkt Postcrossing?

Beginnen

Eerst ga je naar de website van Postcrossing op www.postcrossing.com. Je registreert je. Dit is gratis. Je geeft een e-mail adres op. Dan mag je je eerste kaartjes versturen. Je krijgt vijf adressen over de hele wereld. Op het profiel van de mensen waar je een kaartje naar moet schrijven, vind je naast het adres soms ook heel wat extra informatie.

Voorkeuren
Je leert de persoon wat beter kennen: wat is het beroep? wat zijn de hobby's? waar houdt die persoon (niet) van? De persoon kan ook zijn wensen in verband met postkaarten opschrijven (kaartjes met treinen, boten, harten, mensen, dieren, natuur, etc). De persoon kan ook laten weten wat hij absoluut niet wenst te krijgen (erotische postkaarten, AD-kaarten, zelfgemaakte kaarten, etc). Er staat ook een ID-nummer op, dat begint met de letters van je eigen land. Dit nummer is erg belangrijk en moet zeker op de postkaart geschreven worden. Zoek nu een postkaart uit die bij het profiel van de persoon past, schrijf iets leuks op de kaart, vergeet vooral het ID-nummer niet te vermelden, kleef een mooie postzegel en verstuur de postkaart. Eventueel kan je je postkaart ook nog versieren met stickers of washi-tape. Of met een leuke stempel met "Happy Postcrossing" op.

Een beetje geduld

Nu is het wat geduld oefenen. Naargelang hoe ver het land is waar je een kaart naar moet sturen, kan het een tijdje duren. Wanneer de persoon de kaart aankrijgt, registreert hij je postkaart aan de hand van het ID-nummer. Wanneer de postkaart geregistreerd is, krijg je een bericht in je mailbox dat de kaart is aangekomen. De persoon zal je meestal bedanken en soms nog iets extra schrijven. Automatisch selecteert de computer nu een adres. Van het geselecteerde adres zal jij nu een postkaart krijgen. Wanneer die postkaart bij jou aankomt, moet jij de postkaart registreren aan de hand van het ID-nummer. Dan mag jij terug een adres selecteren. En zo gaat het maar door. Eerst krijg je maar vijf adressen, maar hoe meer kaartjes je schrijft, hoe meer je er mag schrijven.

Favorite

Soms vindt de persoon je kaart zo mooi of zo goed gekozen dat hij er een favorite van maakt. Op het einde van de maand krijg je in je mailbox een overzichtje. Hierop kan je aflezen hoeveel postkaarten je die maand hebt verstuurd, naar waar, hoeveel postkaarten je hebt gekregen, van waar en welke kaarten van jou de melding favorite hebben gekregen.

Welke kaartjes kan je sturen?

Mensen geven vaak zelf aan welke kaartjes ze willen. Sommigen willen alleen postkaarten met één enkel zicht (single view), anderen hebben liever een kaartje met veel kleine beelden (multiview). Velen hebben graag een postkaart van je stad of land. Landkaarten zijn ook heel populair (map card). Of postkaarten met de naam van een land of een stad op. Postkaarten die bepaalde klederdracht of gebruiken weergeven zijn ook een succes. Andere populaire onderwerpen zijn: dieren, planten, bloemen, hartjes, boten, treinen, auto's, vliegtuigen, zwart-wit postkaarten, postkaarten van films, postkaarten van boeken of stripfiguren, postkaarten in een bepaalde kleur, postkaarten met brievenbussen, zegels, etc. Sommige mensen houden van zelfgemaakte postkaarten, anderen willen dit helemaal niet. Soms willen mensen een kaartje voor hun verjaardag, voor kerst, Halloween of Pasen. Reclamekaarten (AD-kaarten) zijn meestal niet erg populair. Soms krijg je ook heel speciale en unieke postkaarten, zoals de Japanse Gotochi-postkaarten bijvoorbeeld.

Wat schrijf je zoal op je kaartje?

Soms weten mensen niet goed wat schrijven op zo'n postkaart. Tsja, wat schrijf je naar een wildvreemde? Toch is het niet zo moeilijk en eens je de smaak te pakken hebt, blijkt het formaat van de postkaart vaak te klein te zijn! Hier heb je enkele ideeën:
 • lees het profiel van de persoon. Hebben jullie iets gemeenschappelijk? Schrijf daar dan over. Dit kunnen huisdieren zijn, hobby's, kinderen, werk, studies, etc.
 • heb je een postkaart van je eigen streek? Schrijf er dan iets over. Leg uit wat er op de kaart staat en waarom het afgebeelde het waard is om bezocht te worden
 • heb je een postkaart uit je vakantieplek? Vertel wat je gedaan hebt en wat er leuk was.
 • heb je een postkaart van een dier uit je streek? Vertel er wat over
 • stuur je een postkaart met een bepaald gebruik of feest? Leg uit, geef details
 • soms hebben mensen zelf suggesties aangegeven: vertel over het boek dat je aan het lezen bent, vertel wat je favoriete gerecht is, schrijf een typisch recept op, geef je favoriete quote, schrijf iets in je eigen taal (met vertaling), vertel wat je aan het doen bent, hoe is het weer, etc
 • mensen uit Azië vragen soms ook om hun of jouw naam in het Chinees of Japans over te schrijven. Altijd fun! Zo moeilijk!
 • sommige mensen houden er van wanneer je iets tekent op de achterkant of wanneer je je kaart versiert met stempels of stickers.

Op Postcrossing zelf krijg je iedere maand ook ideeën over wat je op een postkaart kan schrijven: je favoriete boek, je favoriete film, je favoriete museum en ga zo maar door.

Wat is het kostenplaatje van deze hobby?

Goedkoop is deze hobby niet, maar je bepaalt uiteindelijk zelf hoeveel je er per maand aan spendeert. Als je geen adressen opvraagt, moet je ook geen postkaarten sturen. Zit je dus een maand krap bij kas, dan vraag je geen adressen op. Qua kosten moet je de aanschaf van postkaarten rekenen en de zegels. De postkaarten koop je zelf zo duur of zo goedkoop als je zelf wilt. Je kan luxe postkaarten kopen die heel duur zijn of je kan goedkoop postkaarten opkopen op rommelmarkten. Je kan zelf postkaarten maken van foto's of zelf wenskaarten maken. De prijs van de zegels daarentegen gaat jammer genoeg elk jaar een beetje meer omhoog. Wie dicht bij een grens woont kan misschien eens gaan kijken of de postzegels in het buurland niet goedkoper zijn.

Wat kan je nog meer met Postcrossing?

Forum en blog

Op de site heb je ook een forum en een blog waar geregeld heel interessante artikelen worden gepubliceerd die met postkaarten te maken hebben. Artikelen over oude postkaarten, over speciale postkaarten, over hoe postkaarten worden gemaakt, over zegels en speciale evenementen, etc. Je kan hier ook zelf artikelen posten.

Brieven en kaarten uitwisselen

Verder kan je ook rechtstreeks contact opnemen met mensen en dingen ruilen of persoonlijke kaarten of brieven schrijven.

Postcrossing bijeenkomsten

Geregeld zijn er ook bijeenkomsten van Postcrossers. Je kan dan mensen van over de hele wereld ontmoeten en zo nieuwe vriendschappen sluiten. De bijeenkomsten zijn steeds op een andere plaats en worden door de Postcrossers zelf georganiseerd. Je kan naar een bijeenkomst in je buurt gaan of naar een in een ander land wanneer je er op reis bent.

Voor-en nadelen van Postcrossing

Nadelen

 • Je moet wel een beetje Engels kunnen om de profielen te verstaan en iets op de postkaarten te kunnen schrijven. Er zijn ook best wel veel mensen die naast Engels ook nog andere talen spreken (Frans, Duits, Russisch, Spaans, etc.)
 • Het kan een dure hobby worden als je telkens veel kaarten stuurt en dure postkaarten koopt

Voordelen

 • Het systeem is heel handig in gebruik, je hoeft niet veel van computers te weten om aan de slag te gaan
 • Je oefent je talen
 • Je kan de hobby met je kinderen uitoefenen en ze zo de wereld een beetje leren kennen
 • Je kan het in klasverband doen en je leerlingen op een speelse manier Engels laten schrijven en lezen
 • Je krijgt mooie postkaarten van over de hele wereld
 • Je krijgt speciale kaarten
 • Je krijgt mooie postzegels
 • Je leert meer over andere landen
 • Je leert meer over andere culturen
 • Je leert andere mensen kennen
 • Je leert je eigen streek / land beter kennen omdat je toch iets zinnigs wilt schrijven op de postkaart
 • Je kan zelfgemaakte kaartjes versturen (vooral mensen uit Azië zijn hier heel blij mee omdat ze al onze technieken niet kennen)
 • Je krijgt soms echte juweeltjes die mensen zelf gemaakt hebben (met foto's, met tekeningen, in kalligrafie, etc)
 • Bron: Thomas G, PixabayBron: Thomas G, Pixabay
  Je kan de interessante blog volgen en meer leren over postbedeling in verre landen en over het leven in andere landen
 • Wil je wel post en schrijf je graag maar heb je eigenlijk te weinig tijd voor pennenvrienden? Dan is postcrossing ook weer ideaal, want je moet maar eenmaal een kort tekstje schrijven.

Postcrossing en postzegels

Postcrossers zijn dikwijls ook postzegelverzamelaars. Je krijgt dus vaak heel mooie zegels op je postkaarten. Verschillende landen maakten zelfs al speciale Postcrossingpostzegels, onder andere Nederland, Finland, Wit Rusland (Belarus), Slovenië, Tsjechië en het eilandje Guernsey. Deze postzegels zijn echte collectorsitems en erg gegeerd bij Postcrossers.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ansichtkaarten versturen met postcrossingTegenwoordig worden er bijna geen ansichtkaarten meer verstuurd. Veel mensen vinden dit erg jammer, want een ansichtkaar…
Postcrossing, wat is het en hoe kan ik beginnen?Postcrossing, wat is het en hoe kan ik beginnen?Wat is nou leuker dan een vrolijk ansichtkaartje in je brievenbus? Tegenwoordig gaat alles digitaal en door alle social…
Postcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenPostcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenIeder jaar worden miljoenen kerstkaarten verstuurd. Kerst - en nieuwjaarskaarten versturen met originele kerstwensen en…

Genealogie: wie zijn jouw voorouders?Genealogie: wie zijn jouw voorouders?Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hun achtergrond. Ze willen wat meer weten over hun familie en hun voorouders. De drog…
Macramé Weitasknoop als inspiratie voor Dior en GucciMacramé Weitasknoop als inspiratie voor Dior en GucciMacramé was dé techniek van de jaren zeventig. Wie had in die tijd niet een macramé plantenhanger of een gemacrameed vli…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • www.postcrossing.com
 • Afbeelding bron 1: Thomas G, Pixabay
Reactie

Therese Ricker, 17-04-2016
Ik wil mij aanmelden en een account aanmaken. Hoe moet ik dat doen? Reactie infoteur, 19-04-2016
Hallo,

Om aan te melden, volstaat het om naar www.postcrossing.com te gaan en een account aan te maken. Daarna krijgt u een aantal adressen en kan u beginnen schrijven.

Veel plezier!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 17-06-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.