Variant op het razendsnelle hilarische kaartspel Meppen

Variant op het razendsnelle hilarische kaartspel Meppen Dit kaartspel draait om reactievermogen en is een variant op het kaartspel Meppen. Het spel is simpel, werkt op de lachspieren en het enige wat je nodig hebt is twee stokken kaarten en een stevig tafel!

Nodig voor het spel, aantal spelers en duur

Dit spel kan met twee of meerdere spelers gespeeld worden. Bij fanatieke spelers is het aan te raden ringen af te doen. Ook lange nagels kunnen pijnlijk zijn voor je tegenspeler. Ook een stevige tafel is handig, in verband met het slaan op de kaarten. Er zijn twee stokken kaarten nodig: de jokers en de twee tot en met de vijf worden uit het spel gehaald.
Een spelronde kan vijf tot twintig minuten duren. Het spel kan meerdere keren gespeeld worden. Het spel is ideaal op vakantie, met visite of thuis met z'n tweeën. Het spel kan ook goed met kinderen worden gespeeld.

Doel van het spel

Zorg dat je als enige alle kaarten in handen krijgt. De speler met het snelste reactievermogen en de beste beheersing, maakt de grootste kans om te winnen. Het spel wordt op hoog tempo gespeeld, en zorgt voor de nodige hilariteit en meligheid.

Het kaartspel

De kaarten worden geschud en elke speler krijgt een even grote stapel, die hij gesloten in één hand houdt. De eerste speler legt zijn bovenste kaart open in het midden. De volgende legt zijn bovenste kaart open op de kaart in het midden, en zo gooien de spelers om de beurt een kaart op de stapel: de pot. Dit gebeurt in hoog tempo. Omdat je je eigen kaarten gesloten in de hand houdt, weet je nooit welke kaart je opgooit. De regels van het spel zorgen ervoor dat je de pot kunt pakken waardoor je steeds meer kaarten krijgt. Je wint het spel als je alle kaarten in handen hebt.

Slaan op dubbele kaarten

Zodra er een kaart op de pot wordt gelegd, die het zelfde getal of hetzelfde plaatje heeft als de kaart die er lag, mag er geslagen worden: Degene die als eerste zijn hand op de stapel slaat, mag de hele pot pakken en onderop zijn eigen stapel stoppen die hij in de hand houdt. Schoppen, klaveren, harten en ruiten worden niet gezien als dubbel.
Wanneer iemand fout slaat en er dus geen dubbele kaarten bovenop de pot liggen, moet hij een kaart van zijn eigen stapel onderop de pot leggen, een strafkaart. Het spel gaat vervolgens gewoon door.
Liggen er wél twee dubbele kaarten op de pot, maar legt degene die aan de beurt is gewoon zijn volgende kaart op de pot, dan is de rest te laat en kan er niet meer geslagen worden. Er wordt dus gewoon doorgespeeld. Slaat iemand alsnog op de pot, dan maakt hij dus een fout en moet hij een strafkaart onder de pot leggen.

Boer, vrouw, heer, aas

Wanneer je een boer, vrouw, heer of aas op de pot gooit, is dat voor jou een kans om de pot te pakken. Bij een boer moet de volgende speler één kaart op de pot leggen. Gooi jij een vrouw, dan mag de volgende speler twee kaarten op de pot leggen. Bij een heer, mag de volgende speler drie kaarten op de pot leggen, en bij een aas mag de volgende speler vier kaarten op de pot leggen. Gooit de volgende in die beurt geen plaatjes, dan is de pot voor jou.
Stel je gooit een vrouw, dan moet de volgende speler twee kaarten leggen: hij legt een harten zes en schoppen acht, dus de pot is voor jou en je mag de stapel pakken. Maar gooit hij een harten zes en een klaveren heer, dan is de volgende speler aan de beurt, die vervolgens drie kaarten op moet leggen.

Ook nu geldt: wanneer er twee dubbele getallen of plaatjes op elkaar komen, mag er geslagen worden. Stel je gooit een aas: de volgende moet vier kaarten opgooien, maar zijn eerste is ook een aas. Wie dan op de dubbelen slaat, kaapt de pot! Of de volgende gooit een tien, vijf, zes en nog een zes. Ook als jij degene bent die de dubbele kaart opgooit, mag je slaan om zo de pot te krijgen. Iedereen mag altijd slaan op een dubbele.

Tempo, tempo, tempo

Een eerste keer is het handig om het spel langzaam te spelen, zodat iedereen de regels snapt. Daarna moet het spel op tempo gespeeld worden, het draait immers om reactievermogen. Wanneer iemand te langzaam speelt, kan je de regel instellen dat hij alle andere spelers een kaart moet geven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een leuk kaartspel: OorlogjeEen leuk kaartspel: OorlogjeOorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het k…
Hoe speel je het kaartspel Trombon?In Roemenië wordt dit kaartspel in kroegen gespeeld. Het doel is zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken. Om dit te d…
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
Take 5! Een vlot kaartspel met een heleboel koeienkoppenTake 5! is een leuk en makkelijk te leren kaartspel, waarbij je zo min mogelijk koeienkoppen wilt verzamelen. Met eenvou…

Hoe speel je Pokemonspellen: een leidraadHoe speel je Pokemonspellen: een leidraadSinds het ontstaan van de Pokemonrage zijn er links en rechts vele versies van Pokemon ontstaan. Het wachten is nu op de…
Grand Turismo 5 CheatsGrand Turismo 5 CheatsGrand Turismo 5 Cheats. Het lijkt wel of iedereen ernaar op zoek is! Het is dan ook zeker zo dat dit recent verschenen s…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.