Hoe speel je Pokemonspellen: een leidraad

Hoe speel je Pokemonspellen: een leidraad Sinds het ontstaan van de Pokemonrage zijn er links en rechts vele versies van Pokemon ontstaan. Het wachten is nu op de 3D-versie natuurlijk. Toch hebben alle Pokemonspellen dezelfde werking, waardoor het makkelijk is om je kennis over te brengen op de andere spellen. Maar voor degene die nog nooit Pokemonspellen hebben gespeeld en willen beginnen, is een leidraad wel handig.

Wat zijn Pokemon?

Pokemon zijn verschillende typen dieren die elk hun bijzondere krachten hebben. Ze kunnen een eigenaar (trainer) hebben, maar ze leven ook in het wild. Wilde Pokemon kun je vangen in een pokebal en zo het diertje trainen. Mocht je ook de Pokemon tekenfilms kennen, dan zie je dat Pokemon zowel gebruikt worden als gezelschapsmaatje als om mee te vechten en wedstrijden te winnen. In de Pokemon spellen is het juist de bedoeling om er zoveel mogelijk te verzamelen (lees: vangen) en er is een plot waarin je tegen een team van slechteriken moet vechten.

Pokemon Health Center

De Pokemon Health Center is een gebouw dat in elke stad staat en heeft een fel rood dak. Hier kun je o.a. bij de dame aan de balie je Pokemon weer gezond laten maken. Ook staat hier de computer met opslagruimte waar de Pokemon in bewaard kunnen worden. Je kunt er maar maximaal 6 bij je dragen dus je zult geregeld een keuze moeten maken.
Op de computer heb je toegang tot al je gevangen Pokemon en je kunt ze verschuiven, verwisselen, etc.

Pokemonleiders

In elk spel reis je rond door verschillende gebieden en ook naar verschillende steden. In bijna elke stad is het de bedoeling dat je de leider van die stad verslaat in een gevecht. Dit zorgt ervoor dat Pokemon van een hoog niveau beter naar je luisteren en ook krijg je zo de beschikking over bepaalde krachten die je dan ook buiten de gevechten kunt gebruiken. Dit zijn onder andere:
 • Stenen verbrijzelen
 • Planten wegkappen
 • Donkere plekken verlichten
 • Vliegen naar andere steden

Deze Pokemonleiders gebruiken drie Pokemon die naarmate je in het spel vordert steeds hoger in niveau zijn. Ook heeft elke Pokemonleider weer andere type Pokemon. Voordat je dus gaat vechten met de leider van een stad is het belangrijk dat je genoeg medicatie bij je hebt en ook de juiste (team van) Pokemon.

Tip: sla het spel op voordat je een belangrijk gevecht begint. Als je dan een verkeerde keuze maakt kun je gewoon opnieuw beginnen.

Pokemontypes

Pokemon kunnen we in de volgende types indelen:
 • Gras Pokemon
 • Electrische Pokemon
 • Water Pokemon
 • Vuur Pokemon
 • Rots Pokemon
 • Draak Pokemon
 • Vliegende Pokemon (niet altijd Vogel Pokemon)
 • Spook Pokemon
 • Vecht Pokemon

Combinatie Pokemon

Veel Pokemon zijn echter een combinatie van twee van bovenstaande types. Er wordt gezegd dat deze zogenaamde combinatie Pokemon minder sterk zijn, omdat ze hun krachten in twee moeten delen. Aan de ene kant is dit waar omdat ze van de krachten die ze opdoen naarmate ze meer ervaring krijgen, er maar vier tegelijk kunnen gebruiken/kiezen. Met een combinatiepokemon is het dus dubbel zo moeilijk kiezen. Echter is het aan de andere kant ook handig omdat de ene Pokemon soort zwakker is tegen de andere Pokemonsoort (hierover zo meer) en je met een combinatiePokemon in je team van zes Pokemon, zo meer types hebt om je tegen andere soorten te beschermen.

Zwak en sterk - afhankelijk van soort

In de meeste spellen wordt tijdens het spel wel hints gegeven welke Pokemonsoorten zwak of juist sterk zijn tegen welk ander soort. Een tip is om dit voor jezelf op te schrijven zodat je altijd de goede Pokemon gebruikt in een gevecht. Op een rijtje:
 • Gras Pokemon zijn zwak tegenover vuur Pokemon
 • Vuur Pokemon zijn zwak tegenover water Pokemon
 • Water Pokemon zijn zwak tegenover gras Pokemon
 • Rots Pokemon zijn zwak tegenover gras en water Pokemon
 • Spook Pokemon kun je het beste verslaan met vliegende Pokemon

Zo zijn er nog meer types die zwakker of sterker zijn tegen de ander, complete lijsten hiervoor kun je makkelijk op het internet vinden.

Pokemon vangen

In het begin van het spel word je altijd voorgedaan hoe je een Pokemon vangt. Pokemon die je in het hoge gras tegenkomt zijn de wilde Pokemon. Deze kun je vangen in een zogenaamde Pokeball. Pokemon die je ziet in een gevecht met een andere trainer/personage kun je niet vangen.

Hoe lager het niveau van een Pokemon is des te makkelijker is een Pokemon te vangen, worden de niveaus hoger dan wordt het moeilijker. De bedoeling is dat je een gevecht aangaat met de Pokemon, wat automatisch gebeurt als je er een tegenkomt. Verzwak de Pokemon door zijn HP (hit points) te verlagen, en gooi dan de pokeball om hem te vangen. Afhankelijk van de soort Pokeball en in hoeverre de Pokemon door het gevecht verzwakt is, zul je de Pokemon vangen. De bal zal dan ineens zwart worden. Heeft de Pokemon een hoog niveau of is het een sterke Pokemon of een speciale Pokemon dan zul je hem erg moeten verzwakken om hem te kunnen vangen. Als je de Pokemon hebt gevangen en je hebt op dat moment nog niet de maximale 6 Pokemon bij je, dan kun je de nieuwe Pokemon met je meenemen. Als je al 6 Pokemon bij je draagt, dan zal deze naar de opslagruimte gaan.

Pokeballs

Je begint in het spel met de basis Pokeballs, die in het begin prima zijn. Zogauw er in de Pokemart (de winkels in de spellen) andere soorten ballen beschikbaar zijn is het goed er een paar van elk te hebben, aangezien ieder een andere eigenschap en werking heeft, afhankelijk van de Pokemonsoort:
 • Pokeballs bestemd voor lage niveaus tot voor hoge niveaus
 • Pokeballs speciaal bestemd voor de verschillende type Pokemon (gras, steen, water, etc.)
 • Pokeballs balls met een speciale werking (de Heal ball heelt de Pokemon na zijn gevecht als hij in de ball zit)

Zo zijn er nog meer. De beste Pokeball is de Master Ball, deze zal er altijd in slagen de Pokemon te vangen, ongeacht het niveau of hoeveelheid HP. Met de Master Ball hoef je dus niet eens een gevecht aan te gaan.

Pokemongevechten

Wanneer

Gevechten kunnen plaatsvinden door in het hoge gras te lopen en ook door met de personages in het spel te praten. Sommigen willen gewoon informatie geven, maar anderen kunnen trainers zijn die met je willen vechten.

Welke

De Pokemon die altijd het eerst wordt opgeroepen om te vechten (tenzij jij anders beslist) staat in het overzicht van je Pokemon altijd linksbovenaan. Wil je dus een andere Pokemon de gevechten laten beginnen, verwissel deze dan naar links bovenaan.

Opties tijdens het gevecht

Als het gevecht begint staat jou Pokemon tegenover de Pokemon van de tegenstander. Nu krijg je de volgende opties:
 • Vechten : gebruik je dit dan volgt er een scherm waarop je uit 4 gevechtstechnieken kunt kiezen
 • Pokeball: gebruik je deze dan kun je een Pokeball kiezen waarmee je de (wilde) Pokemon wilt vangen
 • Status/HP: gebruik je deze dan kun je een medicijn kiezen om je status te verbeteren
 • Pokemon: selecteer een andere Pokemon om te laten vechten

Denk erom dat na al deze keuzes het hierna de beurt is aan de tegenstander om een actie te ondernemen, maak dus de goede keuze

Gevechtstatus

Tijdens een Pokemongevecht, en afhankelijk van de soort Pokemon die je tegenstander heeft/is, kun je in verschillende statussen terecht komen:
 • Verbranden (per beurt verlies je HP)
 • Bevriezen (per beurt verlies je HP)
 • Verlammen (je kunt je dan tijdens een aantal keren niet bewegen en dus niet aanvallen)
 • Vergiftigen (je verliest per beurt HP en dit gaat ook door nadat het gevecht voorbij is)

Voor al deze statussen kun je medicatie kopen in de verschillende Pokemart, het is dus altijd goed om er van al deze medicatie een paar bij je te dragen.

Als het gevecht dan voorbij is en de tegenstander heeft al zijn HP verloren krijg je hiervoor ervaringspunten die je kunnen helpen om op een hoger niveau te komen. Vecht je tegen een andere trainer dan win je ook een geldbedrag.

Tips

 • Sla het spel regelmatig op
 • Houd bij welke Pokemon je wel en niet gevangen hebt
 • Houd bij welke stad of welk gebied je later nog eens moet bezoeken
© 2011 - 2022 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pokémon GO: het evolueren van WurmplePokémon GO: het evolueren van WurmpleIn december 2017 is een deel van de Gen 3-Pokémon uitgebracht door Niantic. Een van de nieuwe Pokémon die hierin te vang…
Pokémon Black en WhitePokémon Black en WhitePokémon Black en White zijn de twee nieuwste Pokémon games voor de Nintendo DS. De spellen zit vol met nieuwe features d…
Pokémon GO: Pokémon vangen in de echte wereldPokémon GO: Pokémon vangen in de echte wereldPokémon is één van de populairste games voor op de Nintendo-consoles en generaties lang wordt dit spel al gespeeld. Echt…
Pokémon Go: hoe kun je aanvallen in een Pokégym?Pokémon Go: hoe kun je aanvallen in een Pokégym?Pokémon Go is een app die gespeeld kan worden op je mobiele telefoon. Om het spel daadwerkelijk te spelen, is het de bed…

De beste online soccer manager tactieken & tipsMisschien ken je dit populaire online voetbalspel wel al. Online Soccer Manager is een voetbalspel waar je zelf je tacti…
Variant op het razendsnelle hilarische kaartspel MeppenVariant op het razendsnelle hilarische kaartspel MeppenDit kaartspel draait om reactievermogen en is een variant op het kaartspel Meppen. Het spel is simpel, werkt op de lachs…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ASSY, Pixabay
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 28-02-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.