Gezelschapsspelen: Levensweg

Levensweg is een bordspel waar je even lekker kan wegdromen. Vanaf je geboorte tot je pensioen leg je een weg op het speelbord af. Een weg soms vol geluk, maar dikwijls ook met hindernissen net zoals in het echte leven.

Algemene gegevens

  • Titel: Levensweg
  • Uitgever: Hasbro / MB
  • Type van spel: Financieel spel
  • Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
  • Speelduur: 30 minuten tot 2 uur
  • Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig
  • Jaar van uitgifte: 1960
  • Beschikbaarheid: Overal te koop

Ontstaan van het spel

Levensweg dat in Engelstalige landen beter bekend is onder de naam 'The Game Of Life' werd origineel ontworpen door Milton Bradley (de bekende initialen MB van de vele speldozen) in 1861. Die versie wat ook het eerste spel was dat hij ontwierp lijkt echter meer op een soort damspel. De originele naam was dan ook The Checkered Game of Life. In één jaar tijd werden er 45.000 exemplaren van verkocht. Pas in 1960 ontwierp Reuben Klamer ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het originele spel de versie zoals we ze vandaag kennen met het draairad in het midden van het bord. Het originele spel kende vele aanpassingen tot en met de moderne versies die ook soms nog aangepast werden.

Doel en spelregels

Het spel probeert een mensenleven te simuleren waarbij het de bedoeling is zo rijk mogelijk te worden. Levensweg heeft iets weg van het klassieke ganzenbord. Iedere speler krijgt bij aanvang een klein plastic autootje met daarin een blauw of roze staafje dat een mannelijke of vrouwelijke speler symboliseert. Vervolgens draait iedere speler om de beurt aan het 'Rad Van Fortuin' dat in het midden van het spelbord staat. Dat rad heeft cijfers van 1 tot 10 en vervangt de klassieke dobbelsteen. Het cijfer dat je als speler draait is het aantal vakjes dat je vooruit mag op het speelbord. Ieder leven start met naar school gaan en dat is in Levensweg niet anders. De speler kan er voor kiezen een opleiding te volgen (dat duurt langer) of de korte weg te nemen en dadelijk beginnen te werken. In dat laatste geval zal het salaris dat je tijdens het spel krijgt als je voorbij de rode salarisvakjes komt lager zijn dan wanneer je een opleiding gevolgd hebt bij aanvang van het spel.

De meeste vakjes bevatten aanwijzingen die een speler dient op te volgen als hij op het vakje komt. Soms moet de speler ergens stoppen (bij de vakjes 'Ga trouwen' en 'Pensioen'. Andere vakjes kunnen voordelen opleveren waar je geld krijgt maar er zijn er ook waar je geld moet betalen. Men kan ook een verzekering afsluiten, een aandeel of statussymbolen kopen als men op het juiste vakje komt. Wanneer een speler niet meer kan betalen kan hij geld lenen, maar dat moet ie wel terugbetalen met intrest. Voor ieder kind dat je tijdens het spelverloop maakt, krijg je van je medespelers ook nog eens een som geld. Op het einde van de levensweg komt men aan bij het landhuis of de miljonairsvilla. Daar kan je rentenieren tot alle spelers het einde van de levensweg bereikt hebben. Voor elke beurt die nog door anderen moet gespeeld worden krijg je nog steeds geld tot iedereen op het einde van de levensweg is. Dan wordt het geld geteld en de speler die dan het meeste geld heeft is de winnaar van Levensweg.

Weetjes over levensweg

  • Net zoals bij vele Hasbro spelen zijn er verschillende versies beschikbaar.
  • Het spel is opgenomen in de permanente collectie van The Smithsonian's National Museum of American History.
© 2006 - 2024 Ghostwriter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trivial Pursuit - Gezelschapsspel en bordspel TriviantTrivial Pursuit - Gezelschapsspel en bordspel TriviantTrivial Pursuit, dat in de Nederlandse versie als Triviant wordt verkocht, is een bordspel waarbij het goed beantwoorden…
Risk - Gezelschapsspel en strategisch bordspelRisk - Gezelschapsspel en strategisch bordspelRisk is een strategisch bordspel, dat gaat over oorlogvoeren en landen veroveren. De wereldkaart is het spelbord en spee…
Angry Birds, een fenomeenAngry Birds, een fenomeenDe bekendste spelletjesapp is Angry Birds. Iedereen die wel eens een spelletje speelt op zijn smartphone of tablet, zal…
Gezelschapsspelen: CluedoCluedo is een bordspel waarin moord centraal staat. In het gezelschap ga je samen met je medespelers op onderzoek uit. H…

Gezelschapsspelen: Mens Erger Je NietMens-erger-je-niet is de Nederlandse benaming voor het bordspel dat in de rest van de wereld Ludo heet.
Ghostwriter (4 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2006
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.