Dragoncave, het online spel voor (draken) verzamelaars

Dragoncave is een interactief spel die gespeeld wordt met vele andere liefhebbers. Je hebt geen direct contact met deze spelers via het spel maar dit is wel mogelijk via het forum. Het doel is om drakeneieren te vangen en te fokken en zo veel mogelijk verschillende soorten te vangen naar believen, het is zaak om eieren zo snel mogelijk te vangen omdat andere gebruikers ook deze eieren zal willen hebben. Een snelle internetverbinding en een snel reactievermogen is dus erg belangrijk!

Wat is dragoncave?

Dragoncave is een spel die inspeelt op de redelijk wijd verbreidde interesse in draken en de verzameldrang van mensen. Het spel is gratis en hier terug te vinden. Bij dragoncave is het mogelijk om een eigen scroll te maken die je verkrijgt door het registreren bij het spel. Zodra men de scroll heeft aangemaakt en deze ook heeft geactiveerd (via e-mail) krijgt men de mogelijkheid om bier eieren te vangen. Deze eieren hebben zeven dagen de tijd om uit te komen voordat ze sterven. Binnen die tijd is het zaak om de eitjes uit te laten
Zeldzaam / Bron: Dragoncave.netZeldzaam / Bron: Dragoncave.net
komen. Dit gebeurt niet vanzelf, hier is hulp bij nodig, voor meer informatie hierover zie: Hoe laat ik mijn eitjes uitkomen? Dragoncave is een spel waar meerdere mensen aan mee doen, directe interactie is niet echt mogelijk, dit kan alleen via het forum, maar de eieren kunnen wel gevangen worden door andere mensen, het is dus zaak dat als je een ei wilt, je deze ook zo snel mogelijk aanklikt voor een ander dit doet. Dit spel vereist een zekere beheersing van Engels.

Hoe vang ik de drakeneieren?

Om eieren te vangen ga je naar de 'cave' in deze cave zijn meestal (niet altijd), tot maximaal drie eieren aanwezig die aangeklikt kunnen worden. Om nieuwe eieren na een poging tot vangen te krijgen druk je op 'refresh' (pagina vernieuwen) of F5, het is zaak om zo snél mogelijk te klikken voordat iemand anders de eieren heeft gepakt. In de cave zijn zogenaamde mystery eieren te vinden, deze eieren zijn zwart met een rood vraagteken in het midden, je kunt dus niet aan het ei zelf zien om wat voor drakenei het gaat, wel kan de tekst onder het ei je vertellen om wat voor drakenei het betreft al is dit geen goede indicatie voor nieuwe gebruikers, je weet pas wat voor draak eruit komt nadat je het hebt kunnen uitbroeden. Daarbij zijn er ook bepaalde eieren die dezelfde omschrijving hebben maar niet dezelfde soort zijn. Ook dat is iets wat de tijd zal leren. Het kan zijn dat er geen drakeneieren beschikbaar zijn in de cave, als je de text boven de eieren leest zie je dat er een optie is die je naar de 'abandoned eggs' brengt, deze eieren, zo verteld het verhaal, blokkeren de ingang van de cave waardoor je niet bij de 'mystery eggs' kunt komen. Er zijn nagenoeg altijd eieren beschikbaar in de abandoned area alleen zul je zien dat hier meestal maar een beperkt aantal soorten eieren aanwezig zijn. In de abandoned area kun je wél zien met wat voor eieren je te maken hebt, aangezien het soort eieren dat daar meestal voorkomt is het ook makkelijker ze te vangen. Vaak zijn er meer dan 30 eieren aanwezig die het aanklikken van een ei een stuk vergemakkelijken. Deze eieren zijn afkomstig van mensen die een ei gevangen hebben die ze niet willen hebben of een ei gefokt hebben die ze niet willen hebben of geen ruimte meer voor hebben.

Special breed / Bron: Dragoncave.netSpecial breed / Bron: Dragoncave.net

Nieuwe en zeldzame eieren vangen

Zoals al eerder gezegd kunnen andere gebruikers eieren ook aanklikken. Aangezien er enkele tienduizenden gebruikers zijn van dit spel en er meestal zo'n 300 tot 400 mensen aanwezig is op de cave en abandoned area bij elkaar, is het vaak erg moeilijk om zeldzame en nieuwe eieren te pakken te krijgen. Uiteindelijk hebben de gebruikers die het spel al langer spelen al de normale draken al, mede daarom ook dat men in de abandoned cave voornamelijk eieren zult aantreffen die heel vaak voorkomen en van oudere types draken zijn. Zeldzame eieren komen hier nagenoeg nooit voor en nieuwe eieren sporadisch. De beste manier om nieuwe en zeldzame eieren te vangen is door zo veel mogelijk rond te hangen op de cave pagina met de mystery eggs, continue te refreshen (de pagina te vernieuwen) en zo snél mogelijk klikken. Houd in gedachte dat er waarschijnlijk nog 200 andere mensen zijn die hetzelfde doen.

Hoe broed ik de eieren uit?

Eieren uitbroeden is een simpel proces maar is wel noodzakelijk. Een ei kan uitkomen na drie dagen, als de teller op minimaal 3 dagen en 23 uur staat. Dit kan je vinden door op het ei op je scoll te klikken en bij de informatie over het ei te kijken, hier zal je bij voorbeeld de tekst vinden: 'Egg will die if it doesn't grow up in: 6 days and 17 hours', deze teller begint bij 7 dagen. Om een ei uit te laten komen heb je het volgende nodig: Clicks, vieuws en unique vieuws. Een klik wordt gegenereerd als iemand op het plaatje klikt van je ei, dit kan slechts één keer per IP adres (persoonlijk internetadres) gedaan worden, vieuws worden gegenereerd bij elke keer dat iemand naar een pagina kijkt waar het ei op staat of een klik geeft op een ei en unique vieuws geeft aan hoeveel verschillende personen het ei hebben gezien (het aantal verschillende IP adressen wordt geteld). Van belang is dat er altijd ruim meer vieuws zijn dan unique vieuws en ruim meer unique vieuws zijn als clicks. Is dit niet het geval dan kan het ei ziek worden. Het genereren van clicks en vieuws kan gedaan worden door de eieren op sites te plaatsen die veel bezocht worden, echter is het aan te raden om Daily Dragonfix te gebruiken. Op deze site kun je je eieren plaatsen die met regelmaat bekenen en geklikt zullen worden. Daar tegenover staat wel dat je élke dag op zijn minst op 20 eieren van andere mensen klikt. Op deze manier zul jij ook zo'n 20 clicks per ei van anderen krijgen. Een mooi en makkelijk systeem om de klicks te krijgen die men nodig heeft.
Mocht je ei onder de 4 dagen komen is er nog een optie genaamd de ER, deze is te vinden op Dragon Cave Emergency Room, zodra een ei 3 dagen en 23 uur over heeft om uit te komen kan je het ei in de Emergency Room plaatsen waar een hoog aantal mensen de eieren zullen bekijken en klikken, meestal nadat je je ei hier hebt geplaatst komen ze uit binnen een paar uur. Mocht je achteraf het ei toch niet willen hebben, ga dan naar actions en klik op 'abandon' deze optie werkt ook op hatchlings.

Van babydraak naar volwassen draak

Special / Bron: Dragoncave.netSpecial / Bron: Dragoncave.net
Gefeliciteerd! Je hebt je eerste eieren uitgebroed, het proces van babydraak naar volwassen draak gaat precies hetzelfde als bij eieren, blijf vooral de aangegeven sites gebruiken op clicks en vieuws te genereren. Babydraken hebben dezelfde tellers en dezelfde opties en groeien op dezelfde wijze op, het enige verschil is dat eieren langzaam stukje bij beetje open breken (in ongeveer 7 fasen) en het draakje opgroeit in 2 fasen, het wordt meestal (niet altijd) geboren zonder vleugels, krijgt na een dag of 3 vleugels (als de drakensoort vleugels heeft) en groeit vervolgens op tot een volwassen draak.

Mijn ei of draak is ziek, wat nu?

Eieren en jonge draakjes kunnen ziek worden, bij eieren wordt dit Softshell genoemd en bij jonge draken wordt het 'sick hatchling' genoemd. Deze draakjes zijn ziek geworden omdat er ineens een heel groot aantal vieuws of clicks waren of omdat er véél te veel unique vieuw zijn in vergelijking met vieuws of veel te veel clicks in vergelijking met de unique vieuws. Het ei of het jonge draakje wordt ziek en kan sterven als men ze blijft bekijken of beklikken. Wil je dit voorkomen? Zorgt dan dat het draakje via Actions tijdelijk 'hide' (verstopt) wordt. Op deze manier kunnen mensen het ei of de jonge draak niet zien en er niet op klikken. Het eitje of draakje kan zich in de tussentijd herstellen. Aan te raden is om het ei of draakje op zijn minst een dag lang gefogd te houden.

Fokken

Eindelijk heb je dan je eigen volgroeide draken, zodra je volgroeide draken hebt kunnen ze niet meer ziek worden, ze blijven bij je en je krijgt de mogelijkheid om met ze te fokken. Dit kan 1x in de 7 dagen. Zeldzame draken fokken niet zo goed als de meer gebruikelijke draken en er zijn enkele drakensoorten zoals de tweekoppige draken of de hele kleine draakjes die niet zomaar met alle soorten draken kunnen fokken. Ook zijn er bepaalde soorten die helemaal niet kunnen fokken (zoals de zeldzame dinosauriers, vampiers of de papieren draken) en soms andere opties hebben om zich voort te planten. Het is van de soort afhankelijk. Zodra men fokt kunnen er verschillende dingen gebeuren:
 • De draken weigeren om zelfs maar bij elkaar in de buurt te komen.
 • De draken hebben maar weinig interesse in elkaar.
 • De draken wagen een poging maar produceren hierbij geen ei.
 • De draken paren succesvol en krijgen meestal minimaal 1 en zeer zelden maximaal 4 eieren.
In alle gevallen zal je 7 dagen moeten wachten voor je weer kan fokken met de draken. Als een drakenpaar meer als 1 ei produceert zal je moeten kiezen welk ei je wilt, je kan maar 1 ei uitkiezen, neem dus het ei dat zeldzaam is of die je ook echt nodig hebt! Mochten er nou alleen maar eieren zijn die je allemaal niet wilt: Kies dan nog steeds één ei uit en abandon hem dan via 'actions'. Je kan altijd maximaal 4 eieren vangen in de abandoned area of in de cave, afhankelijk van hoeveel hatchlings je al hebt, maar zodra je het limiet aan eieren hebt gevangen is er altijd ruimte voor één extra ei die je kan verkrijgen d.m.v fokken.

Overige opties

Er zijn verschillende acties mogelijk bij draken, bij de eieren en hatchlings is de abandon actie al uitgelegd, op deze manier kun je van een ei of draakje af komen die je niet wilt hebben.

Kill

Er is een optie genaamd 'kill', het is af te raden om deze optie te gebruiken, je kunt maximaal 5 eitjes/hatchlings/draken doden maar uiteindelijk loop je het risico dat je tijdelijk niet meer het maximaal aan eitjes en hatchlings kunt houden. Als je nou toch een hatchling of draak hebt gedood kan je eventueel de optie 'revive' gebruiken.

Revive

Een optie die intreedt nadat een hatchling of draak gedood is. Een ei kan niet tot leven gewekt worden, een hatchling of draak wel, echter zullen ze niet in hun oude staat terug keren, áls ze al tot leven gewekt worden, wat zéér zeldzaam is, zullen ze als zombies door het leven gaan.

Freeze

Wil je niet dat een hatchling opgroeit tot een volwassen draak dan kan je deze bevriezen door de optie 'freeze' te gebruiken, dit voorkomt dat het jonge draakje opgroeit tot een volwassen draak. Mocht je een draakje willen houden vóór deze vleugels of geslacht tonen dan is dit mogelijk, maar het komt voor dat een draakje zonder geslacht of vleugels toch nog doorgroeit tot een hatchling mét vleugels en geslacht, dit is niet te voorkomen en komt sporadisch voor.

Release

Het kan zijn dat je een bepaalde volwassen draak toch niet wilt hebben, om van zo'n draak af te komen laat je hem vrij, de draak komt dan terecht op een pagina waar alle vrijgelaten draken vertoeven. Het vrijlaten van een draak heeft geen nadelen.

Name

Deze optie spreekt voor zich, je kunt een draak een naam geven, maar het is aan te raden om hier iets speciaals aan toe te voegen, er zijn enorm veel spelers die hun draken ook namen geven en de meest gebruikelijke namen zullen dus al gebruikt zijn, gebruik namen met iets speciaals of bijvoorbeeld een voorvoegsel die bij elke draak in jouw account terug ziet, bijvoorbeeld: X-avior, X-avalon, X-elsior etc etc. Als je eenmaal een naam hebt gegeven aan je draak kan je deze niet veranderen, denk er dus goed over na!

Discribe

Sommige mensen vinden het leuk om hun draken beschrijvingen te geven, voor het spel zelf heeft dit geen toegevoegde waarde maar het wordt vaak gebruikt in RPG (role playing game) verhalen, mensen gebruiken de draken die op Dragoncave zijn voor visualisatie in hun verhaal, een beschrijving bij de betreffende draak is dan altijd mooi meegenomen.

Speciale draken

Er zijn vele speciale draken, ze komen redelijk vaak voor maar zijn ietsjes moeilijker te verkrijgen omdat ze slechts te verkrijgen zijn als je op bepaalde tijden fokt met je draken (zoals dag of nacht) of omdat je bijvoorbeeld een witte draak moet kruisen met een blauwe draak om een blauwe draak te krijgen die dezelfde soort is als de witte draak. Een voorbeeld hiervan zijn de geel gestreepte draken. Je kunt de eieren van de witte (standaard) variant af en toe vinden tussen de
Dragoncave diverse draken / Bron: Dragoncave.netDragoncave diverse draken / Bron: Dragoncave.net
Mystery Eggs in de cave, maar om groene, blauwe of rode varianten hiervan te krijgen moeten ze gekruist worden met een draak met de gewenste kleur. Het is echter niet gegarandeerd dat het ei dat geproduceerd wordt ook daadwerkelijk deze kleur krijgt. Verder zijn er speciale draken zoals de zombie, die verkregen wordt door het doden van een draak of hatchling die vervolgens weer tot leven geroepen wordt, ook zijn er de vampiers, die zich alleen maar voort kunnen planten door een ei van een andere draak te bijten. Dan zijn er ook nog de festival dragons, ze zijn alleen maar te vangen met bijvoorbeeld kerst, pasen of haloween. Ze kunnen zich vaak niet voortplanten, zijn beperkt beschikbaar of fokken alleen met meer gebruikelijke soorten die ook alleen maar het meer gebruikelijke ei produceren. Ook is er de tweekoppige draak die alleen maar met een tweekoppige soortgenoot kan paren. Dan hebben we nog de seasonal dragons die wel altijd met elkaar kunnen paren maar uitsluitend het ei voortbrengen van het seizoen dat op dat moment gaande is. Dus als je met twee winterdraken fokt in de zomer komt er altijd een zomerei uit. En uiteindelijk zijn er nog de draken die volledig random een verschillende kleur kunnen krijgen, dit is wel te zien aan het ei, maar nooit van tevoren te vertellen als je gaat fokken.

Zeldzame draken

Er zijn diverse zeldzame draken, de festival draken kan je hier onder indelen daar ze vaak alleen maar op een specifieke dag te vangen zijn en dan vaak ook niet meer in het daaropvolgende jaar terug komen. Ook zijn er draken die door bepaalde kruisingen een kleine kans hebben om gefokt te worden. Aan het ei is meestal niet te zien of er een zeldzame draak uit zal komen. Mogelijke kruisingen zijn:

Zeldzame zwarte:

Black X Black
Black X Dark green

Zeldzame donkergroene:

Dark green X Dark green
Dark green X Black

Geode:

Green X Green
Stone X Stone
Green X Stone

Het is mogelijk om de zeldzame draak te kruisen met de boven genoemde gerelateerde drakensoorten, je zal geen geode krijgen door het te kruisen met een zwarte, het is wel mogelijk om een geode te krijgen door deze te kruisen met een stenen of groene draak. Dit geldt ook voor de zwarte en donkergroene draak. Aan de hatchling is al te zien of het een zeldzame of een niet zeldzame draak betreft. Aan de geode is het al te zien aan het ei dat lijkt op die van de stenen draak.
Buiten de bovenstaande draken zijn er nog andere zeldzame draken, zoals de zilveren draak die heel slecht te fokken is en slechts zelden te vangen is, de gouden draak die nog moeilijker te krijgen is (sommige mensen hebben na drie jaar spelen deze draak nog niet kunnen vangen) De dinosauriërs waar niet mee gefokt kan worden, de papieren draakjes, waar uiteraard ook niet mee gefokt kan worden en de kippen, jaja, die hebben we ook. Ook zij zijn zeldzaam. Verder zijn er hier en daar op scrolls met oude spelers ook draken te vinden die in het begin van Dragoncave veel voorkwamen maar nu niet meer te krijgen zijn. Een voorbeeld hiervan is de 'pink dragon' die een tijd terug tot een 'nieuwe soort' is ontwikkeld.

Speciale talenten

Sommige draken hebben speciale talenten die je mogelijk kunnen helpen bij het fokken van de juiste eieren en dit kunnen versnellen.
SoortTalentResultaat
Pink dragonInfluenceVergroot de kans dat het ei van hetzelfde geslacht wordt als het geslacht van de draak die de influence uitvoert.
Green dragonEarthquakeKan de eieren voortijdig uit laten komen, het risico is wel dat eieren hierdoor dood gaan wat voor een 'kill' doorgaat.
Red dragonIncubateRode draken kunnen een ei incuberen waardoor de hatchling een dag eerder uit het ei zal kunnen komen.

Hoe blijft het spel interessant?

Eens in de zoveel tijd komen er nieuwe draken uit, dit zijn meestal vijf draken die je kunt vangen en waarmee gefokt kan worden, hierdoor kun je het spel actief blijven spelen en kun je blijven verzamelen. Het gebruik van de zeldzame en speciale draken maakt het ook erg interessant om door te gaan en het feit dat je trofeen kunt krijgen voor het aantal draken dat je hebt is erg interessant om zo veel mogelijk draken te kunnen krijgen.
 • Bronze: 50 of meer draken.
 • Silver: 250 of meer draken.
 • Gold: 750 of meer draken.
 • Platinum: 1000 of meer draken.

Verder zijn er sinds kort ook activiteiten zoals het easter egg festival, tijdens pasen kun je verschillende eieren vangen, ongeveer elke 10 minuten verschijnt er eentje ergens op je scherm, als je hier op klikt komt deze terecht in je verzamelmand met eieren. Bij het festival van 2010 waren er in totaal 38 eieren beschikbaar die men kon vangen. Deze eieren komen niet uit maar zijn toch een leuke collectors item. Daarbij is er nog een forum voor dragoncave waar ook andere zaken besproken kunnen worden en is het spel altijd in beweging, er wordt van alles aan gedaan om het spel te optimaliseren en interessant te houden voor mensen.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
Sterk als een draak - HabaSterk als een draak - HabaZo sterk als een draak is wederom een zeer geslaagd spel van Haba. Het spel is makkelijk te pakken en staat zeer snel kl…
Hoe kom je aan gold of goud in Hearthstone?Hoe kom je aan gold of goud in Hearthstone?Hearthstone is een online trading card game van Blizzard. Het staat volledig in het teken van World of Warcraft en is gr…
Het Huis Anubis: Alles over de games en spellen van AnubisHet Huis Anubis: Alles over de games en spellen van AnubisDe serie Het Huis Anubis op Nickelodeon is een doorslaand succes. De serie ziet er dan ook fantastisch uit en is supersp…

Een kaartspel: StressenEen kaartspel: StressenHet kaarspel ‘stressen’ is een geweldig spel om met z’n tweeën te spelen. Het laat je hersenen hard werken en test je sn…
Strategie op Tribal warsStrategie op Tribal warsNa een algemene inleiding op het gratis browserspel Tribal Wars, zal ik nu ingaan op de mogelijke problemen en strategie…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: Dragoncave.net
 • Afbeelding bron 2: Dragoncave.net
 • Afbeelding bron 3: Dragoncave.net
 • Afbeelding bron 4: Dragoncave.net
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 07-07-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.