Strategie op Tribal wars

Strategie op Tribal wars Na een algemene inleiding op het gratis browserspel Tribal Wars, zal ik nu ingaan op de mogelijke problemen en strategieën die je kunt gebruiken om jouw positie op de wereld te verbeteren. Wat is farmen bijvoorbeeld, hoe bouw je jouw eerste dorp op, waar let je op als je gaat edelen en wat voor legers kun je gebruiken?

Het eerste dorp

Je begint in het spel met één dorp, waar je vaak een lage productie hebt. De eerste dagen (afhankelijk van de wereld waarop je speelt) geniet je beginnerbescherming; andere spelers kunnen jouw dorp niet aanvallen. Je hebt dan de tijd om de grondstoffen uit te bouwen en het hoofdgebouw op een goed niveau te brengen. De dag voordat de beginnerbescherming afloopt, zul je moeten beginnen met het opbouwen van een muur (die geeft je per level ongeveer 4% verdedigingsbonus) en een leger. Afhankelijk van jouw strategie kun je kiezen voor een aanvalsleger of juist voor verdediging. Aangezien het jouw eerste en enige dorp voorlopig is, raad ik je aan om sowieso te zorgen voor een verdediging die een gemiddeld aanvalsleger van zich af kan houden.

De gouden tip bij de aanvang van het spel, als je nog maar één dorp hebt en je tegen een lage grondstofproductie aanhikt, is farmen. In feite is farmen simpelweg grondstoffen stelen uit andere dorpen. Als je op de kaart kijkt zul je barbarendorpen tegenkomen. Barbarendorpen maken zelf geen troepen aan, en vaak is de muur er ook nog laag. Daarnaast zullen er spelers zijn die een dorp aanmaken, maar vervolgens nooit meer online komen, of niet weten hoe ze het spel moeten spelen. Zij zullen ook geen leger aanmaken en geen muur bouwen. Deze dorpen zijn ideaal om een leger(tje) heen te sturen om grondstoffen te stelen. Met die extra grondstoffen kun je sneller gebouwen uitbouwen en je kunt een groter leger uitbouwen zodat anderen niet bij jou langskomen voor grondstoffen!

Na je eerste dorp?

Één dorp is leuk, maar het zal je niet verder brengen en echt een prestatie is een gegeven dorp ook niet. Je zult een adelshoeve neer moeten zetten om adelmannen te maken die andere dorpen over kunnen nemen voor jou. En dan begint het spel pas echt.

Waar moet je op letten als je een dorp overneemt? Allereerst moet je natuurlijk goed om je heen kijken. Je neemt geen barbarendorp van 300 punten over als daarnaast een barbarendorp ligt van 1200 punten. Bij ongeveer gelijke puntenaantal kan het lonen om verkenners langs te sturen; dan kun je zien welk dorp de hoogste grondstofproductie heeft. Je kunt er ook voor kiezen een speler te edelen (over te nemen) maar reken dan wel op meer weerstand. Aangezien dit jouw eerste verovering zal zijn, is het wellicht wenselijker om nu nog voor de makkelijkste weg te gaan.

Als je het dorp binnen hebt, nadat je vier of vijf keer jouw edelman met leger naar het dorp hebt gestuurd, moet je keuzes gaan maken. Je kunt nu verdedigingsdorpen maken, aanvalsdorpen, gemengde dorpen of dorpen met uitsluitend verkenners. Hier komt strategie bij kijken – en dit is waar het bij de meeste spelers fout gaat.

Strategie

Er zijn tal van strategieën mogelijk, daarom zal ik hier alleen de meest gebruikte en de meest bruikbare weergeven. Het eerste dorp dat uitgelegd zal worden is het aanvalsdorp, daarna het verdedigingsdorp en het gemengde dorp, als laatste het verkennersdorp.

Het aanvalsdorp

In een aanvalsdorp maak je uitsluitend aanvallende troepen aan. Het meest gebruikte aanvalsleger bestaat uit bijlstrijders (uit de kazerne) en lichte cavalerie (uit de stal). De verhouding verschilt van speler tot speler en berust echt op eigen voorkeur. Dit leger kun je uitbreiden met rammen en katapulten, maar onthoudt goed dat alles wat je vernield in een dorp, je later ook weer op zult moeten bouwen. Haal je bijvoorbeeld de muur van je tegenstander neer tot level nul, dan kun je hem wel makkelijker aanvallen, maar je bent zelf ook enorm kwetsbaar als je het dorp hebt overgenomen!

Het verdedigingsdorp

In een verdedigingsdorp kun je gebruikmaken van een veelvoud een troepen. De meest gebruikte zijn die uit de kazerne; de speervechter, de zwaardvechter en de boogschutter. Elke unit heeft zijn eigen kracht en zwakheid, dus het meest verstandige is om een combinatie neer te zetten van deze drie eenheden, bijvoorbeeld drieduizend van elk. Je kunt dit leger aanvullen met zware cavalerie, die erg goed is in de verdediging en erg snel over de wereld kan lopen (om bijvoorbeeld andere dorpen te ondersteunen), maar deze eenheid is tevens een vreselijke aanslag op jouw ijzervoorraden. Nu heb je het geluk dat de andere verdedigingseenheden bijna geen ijzer vragen, dus je zou goed vijfhonderd zware cavalerie in kunnen zetten ter bescherming van jouw andere dorpen!

Het gemengde dorp

Het gemengde dorp, de ene speler vervloekt het, de ander zweert erbij. Zoals de naam al verraadt, gebruik je in zo een dorp zowel verdedigende troepen als aanvallende troepen. Het voordeel is dat jouw aanvallende leger (die niet verdedigen kan) bij een verrassingsaanval door een andere speler, niet aan puin wordt geslagen. Het nadeel is echter dat je en geen volledige verdediging hebt staan, en geen volledige aanval uit kunt oefenen. Ook hier is eigen voorkeur doorslaggevend.

Het verkennersdorp

Ook hier dekt de vlag de lading. In een verkennersdorp bouw je uitsluitend verkenners. Het voordeel is duidelijk; je kunt de hele boerderij volgooien met de relatief goedkope verkenners waardoor je een enorme groep verkenners op jouw vijand af kunt sturen waardoor je geheid alle gegevens zult krijgen die je wilt. Het nadeel is dat wanneer jouw vijand weet welk dorp jouw verkennersdorp is, een leger van honderd lichte cavalerie een week werk ongedaan kan maken. Zorg daarom altijd dat je verdediging uit een ander dorp ter ondersteuning hebt staan in zo’n dorp.

Verhouding

Over de verhouding aanval staat tot verdediging, zijn de meningen erg verdeeld. Belangrijk is eerst om je heen te kijken. Zitten er weinig sterke spelers om je heen, dan is het logischer om meer aanvalsdorpen te hebben dan wanneer je omsloten bent door sterke spelers. In een rustig gebied zou één aanvalsdorp per twee verdedigingsdorpen een goed optie zijn, in een druk gebied met veel sterke opponenten kies je liever een lagere ratio, zoals 1:5. Voor de verkennersdorpen geldt geen ratio. Per vijftig dorpen één centraal gelegen dorp met verkenners zou voldoende moeten zijn.

De basis

Aan de hand van dit artikel kom je aardig in de buurt van de basis van het spel. Wil je meer leren, zoek dan een goede stam op. Tegenwoordig heeft Tribalwars nog een optie die jou aangeboden wordt wanneer je begint met spelen. Je kunt een mentor krijgen, Meer informatie over deze specifieke optie vind je in het spel zelf, onder 'Mentorsysteem'.
© 2010 - 2024 Historia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis spel: Tribal WarsGratis spel: Tribal WarsEr zijn veel gratis spellen te spelen op het internet, waarvan de meeste gekunsteld overkomen of erg simpel zijn. Het br…
Wat zijn online browserspelletjes?Wat zijn online browserspelletjes?Online browserspelletjes leken het hoogtepunt te hebben in 2013 en 2014, maar deze spelletjes blijven door de jaren heen…
Online browserspellenOnline browserspellenOnline browserspellen zijn spellen die je op je browser (internet explorer, firefox) speelt. Ze vereisen geen extra cons…
FOETSJE strategie marketingplanBij het schrijven van een marketingplan komt u vaak op veel ideën en strategieën. Veel van deze ideën worden al eerder i…

Dragoncave, het online spel voor (draken) verzamelaarsDragoncave is een interactief spel die gespeeld wordt met vele andere liefhebbers. Je hebt geen direct contact met deze…
De beste schaakopeningDe beste schaakopeningBij het schaken is de opening van fundamenteel belang, dat zullen de meeste schakers beamen. In de opening worden de bou…
Bronnen en referenties
Historia (50 artikelen)
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.