Pinguïn: vermakelijke vissenjacht
Op jacht naar zoveel mogelijk vissen hoppen je pinguïns van de ene ijsschots naar de andere. Daarmee probeer je de meeste vissen te vangen, én de pas af te snijden van andere spelers. De speler die dit het slimst aanpakt, wint dit vlotte en tactische spel. Leuk aanlegspel dat ook goed is te spelen met z’n tweetjes.
Aantal spelers: 2 – 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten
Doel van het spel
Hop van de ene ijsschots (tegels met 1, 2 of 3 vissen erop) naar de andere; de ijsschots die je verlaat gaat uit het spel, en mag je voor je leggen. Dit zijn je punten. Door slim ijsschotsen weg te halen probeer je de pinguïns van je tegenstander slechts een heel klein stukje van de visrijke vijver te gunnen. Wie de meeste vissen verzamelt, wint het spel.
Spelmateriaal
- 60 ijsschotsen (zeshoekige tegels met 1, 2 of 3 vissen)
- 16 pinguïns in 4 kleuren
Voorbereiding
Leg de 60 ijsschotsen in het patroon van een honingraat op tafel. Het is niet zo belangrijk wat de vorm is van het speelveld, probeer er wel voor te zorgen dat de verschillende soorten schotsen (met 1, 2 of 3 vissen) gelijkmatig zijn verdeeld. Laat wat ruimte tussen de tegels, zodat je ze makkelijk weg kan pakken.
Elke speler krijgt een aantal pinguïns in een kleur naar keuze:
- Bij 2 spelers: ieder 4 pinguïns
- Bij 3 spelers: ieder 3 pinguïns
- Bij 4 spelers: ieder 2 pinguïns.
De jongste speler mag beginnen: hij zet één van zijn pinguïns op een ijsschots met 1 vis. Met de klok mee zetten alle spelers hun pinguïns op een schots met 1 vis.
Spelverloop
Zodra alle pinguïns op het speelveld staan, begint de vissenjacht. De jongste speler begint, verder met de klok mee. De speler die aan de beurt is verplaatst één van zijn pinguïns. De speler mag zijn pinguïn in een rechte lijn van onbezette ijsschotsen verplaatsen, zover als hij wil. In een richting naar keuze. Pinguïns mogen niet over een ijsschots met een andere pinguïn springen, of over een gat dat is ontstaan door het wegpakken van een ijsschots. Na het verplaatsen van de pinguïn, verwijdert de speler die ijsschots waarop de pinguïn stond voordat hij werd verplaatst. Deze legt de speler voor zich neer: dit zijn je punten.
Einde van het spel
Als een speler geen van zijn pinguïns meer kan verplaatsen, mag hij alleen nog die ijsschotsen pakken waar de pinguïns op staan. Deze tellen mee voor de eindtelling. De andere spelers spelen door, totdat niemand meer een pinguïn kan verplaatsen. De spelers tellen hun verzamelde vissen. De speler met de meeste vissen wint. Als er een gelijkspel is in het aantal vissen, tel je het aantal ijsschoten. Als ook dat aantal gelijk is is dat zó knap, dat er twee winnaars zijn.
In de prijzen
Pinguïn haalde de 3e prijs bij de
Nederlandse Spellenprijs-verkiezing in 2006.
Pinguïn de luxe
Na de ‘gewone’ Pinguïnversie is een
Deluxe-versie uitgebracht: voor iets meer geld speel je hetzelfde spel met nog fraaier vormgegeven pinguïns.
Ten slotte
De bedenker van het spel, Alvydas Jakeliuunas, studeerde fysica, en werkt nu als zelfstandig ontwerper. Hij kreeg het pinguïn-idee tijdens het nadenken over kunstmatige intelligentie.
De doos van het spel doet vermoeden dat Pinguïn een kinderachtig spel is. Het is inderdaad eenvoudig wat de regels betreft, maar het spel zelf is zeer tactisch. En ook zeer de moeite waard voor wat oudere spellenliefhebbers. En goed te spelen met z’n tweeën.
De regels zijn enorm simpel: je legt het een nieuwe speler binnen een minuut uit, ook jongere spelers. Na een paar zetten begrijp je al hoe tactisch het is, en hoe belangrijk het is om jouw pinguïns zo lang mogelijk in het spel te houden. De afweging tijdens het zetten is vaak: spring ik naar een tegel met veel vissen, moet ik ontsnappen uit een hinderlaag, of kan ik de pinguïn van een andere speler afsluiten?
Een leuk, vermakelijk spel dat lekker vlot speelt. En dat je meteen nog een keer wilt spelen.