Pinguïn: vermakelijke vissenjacht

Op jacht naar zoveel mogelijk vissen hoppen je pinguïns van de ene ijsschots naar de andere. Daarmee probeer je de meeste vissen te vangen, én de pas af te snijden van andere spelers. De speler die dit het slimst aanpakt, wint dit vlotte en tactische spel. Leuk aanlegspel dat ook goed is te spelen met z’n tweetjes. Aantal spelers: 2 – 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten


Doel van het spel

Hop van de ene ijsschots (tegels met 1, 2 of 3 vissen erop) naar de andere; de ijsschots die je verlaat gaat uit het spel, en mag je voor je leggen. Dit zijn je punten. Door slim ijsschotsen weg te halen probeer je de pinguïns van je tegenstander slechts een heel klein stukje van de visrijke vijver te gunnen. Wie de meeste vissen verzamelt, wint het spel.

Spelmateriaal

  • 60 ijsschotsen (zeshoekige tegels met 1, 2 of 3 vissen)
  • 16 pinguïns in 4 kleuren

Voorbereiding

Leg de 60 ijsschotsen in het patroon van een honingraat op tafel. Het is niet zo belangrijk wat de vorm is van het speelveld, probeer er wel voor te zorgen dat de verschillende soorten schotsen (met 1, 2 of 3 vissen) gelijkmatig zijn verdeeld. Laat wat ruimte tussen de tegels, zodat je ze makkelijk weg kan pakken.

Elke speler krijgt een aantal pinguïns in een kleur naar keuze:
  • Bij 2 spelers: ieder 4 pinguïns
  • Bij 3 spelers: ieder 3 pinguïns
  • Bij 4 spelers: ieder 2 pinguïns.

De jongste speler mag beginnen: hij zet één van zijn pinguïns op een ijsschots met 1 vis. Met de klok mee zetten alle spelers hun pinguïns op een schots met 1 vis.

Spelverloop

Zodra alle pinguïns op het speelveld staan, begint de vissenjacht. De jongste speler begint, verder met de klok mee. De speler die aan de beurt is verplaatst één van zijn pinguïns. De speler mag zijn pinguïn in een rechte lijn van onbezette ijsschotsen verplaatsen, zover als hij wil. In een richting naar keuze. Pinguïns mogen niet over een ijsschots met een andere pinguïn springen, of over een gat dat is ontstaan door het wegpakken van een ijsschots. Na het verplaatsen van de pinguïn, verwijdert de speler die ijsschots waarop de pinguïn stond voordat hij werd verplaatst. Deze legt de speler voor zich neer: dit zijn je punten.

Einde van het spel

Als een speler geen van zijn pinguïns meer kan verplaatsen, mag hij alleen nog die ijsschotsen pakken waar de pinguïns op staan. Deze tellen mee voor de eindtelling. De andere spelers spelen door, totdat niemand meer een pinguïn kan verplaatsen. De spelers tellen hun verzamelde vissen. De speler met de meeste vissen wint. Als er een gelijkspel is in het aantal vissen, tel je het aantal ijsschoten. Als ook dat aantal gelijk is is dat zó knap, dat er twee winnaars zijn.

In de prijzen

Pinguïn haalde de 3e prijs bij de Nederlandse Spellenprijs-verkiezing in 2006.

Pinguïn de luxe

Na de ‘gewone’ Pinguïnversie is een Deluxe-versie uitgebracht: voor iets meer geld speel je hetzelfde spel met nog fraaier vormgegeven pinguïns.

Ten slotte

De bedenker van het spel, Alvydas Jakeliuunas, studeerde fysica, en werkt nu als zelfstandig ontwerper. Hij kreeg het pinguïn-idee tijdens het nadenken over kunstmatige intelligentie.

De doos van het spel doet vermoeden dat Pinguïn een kinderachtig spel is. Het is inderdaad eenvoudig wat de regels betreft, maar het spel zelf is zeer tactisch. En ook zeer de moeite waard voor wat oudere spellenliefhebbers. En goed te spelen met z’n tweeën.

De regels zijn enorm simpel: je legt het een nieuwe speler binnen een minuut uit, ook jongere spelers. Na een paar zetten begrijp je al hoe tactisch het is, en hoe belangrijk het is om jouw pinguïns zo lang mogelijk in het spel te houden. De afweging tijdens het zetten is vaak: spring ik naar een tegel met veel vissen, moet ik ontsnappen uit een hinderlaag, of kan ik de pinguïn van een andere speler afsluiten?

Een leuk, vermakelijk spel dat lekker vlot speelt. En dat je meteen nog een keer wilt spelen.
© 2010 - 2024 Snoodaard, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…
Abalone - het gezelschapsspel met de knikkersAbalone - het gezelschapsspel met de knikkersVoor de spelletjesliefhebbers onder ons is er uit een keur aan leuke spellen te kiezen. Abalone is een mooi uitgevoerd k…
Dixit: met recht een gezelschapsspel!Dixit: met recht een gezelschapsspel!Dixit is een gezelschapsspel uit 2008 dat is bedacht door Jean-Louis Roubira en wordt uitgegeven door Asmodee. Het spel…

Fluxx: een onvoorspelbaar kaartspelHoe moeilijk kan het zijn? Een kaart trekken en een kaart uitspelen, meer is het niet… En je bepaalt de regels zelf, doo…
Elfenland: een mooi en interactief familiespelIn dit fraai vormgegeven bordspel reizen de elfen langs zoveel mogelijk beroemde plaatsen. Ze gebruiken draken, trollenf…
Snoodaard (44 artikelen)
Laatste update: 10-05-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.