Fluxx: een onvoorspelbaar kaartspel

Hoe moeilijk kan het zijn? Een kaart trekken en een kaart uitspelen, meer is het niet… En je bepaalt de regels zelf, door het uitspelen van Regelkaarten. De regels liggen op tafel, de kaarten geven de instructies. Het doel van het spel verandert regelmatig. Wie als eerste het doel bereikt dat op precies dat moment geldt, heeft gewonnen. Aantal spelers: 2 – 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: onvoorspelbaar


Doel van het spel

Speel je kaarten zo handig mogelijk uit om als eerste het doel te bereiken. Het doel staat op de Doelkaart. Bijvoorbeeld: zorg dat je de twee Motiefkaarten ‘televisie’ en ‘broodrooster’ voor je hebt liggen. Maar: tijdens het spel veranderen het doel en de regels steeds weer! Wie het voor elkaar krijgt om op het juiste moment precies die motieven weet te verzamelen die op de Doelkaart staan, is de winnaar.

Materiaal

Een pak kaarten dat bestaat uit:
  • 1 grondregelkaart
  • 23 regelkaarten
  • 23 doelkaarten
  • 18 motiefkaarten
  • 22 actiekaarten

Voorbereiding

Haal de Grondregelkaart uit de stapel kaarten, en leg die in het midden van de tafel. Alle andere kaarten (behalve de 3 blanco kaarten, haal die uit het spel en doe daar zelf iets leuks mee, zie Fluxx Creatief) worden goed geschud.
Elke speler krijgt 3 kaarten in zijn hand. De overige kaarten vormen een trekstapel naast de Grondregelkaart. De jongste speler begint, verder met de klok mee.

4 soorten kaarten, en de Grondregelkaart

De Grondregelkaart ligt in het midden van de tafel. Op deze kaart staan de 4 grondregels beschreven; hiermee begint het spel. De regels zijn: als je aan de beurt bent pak je 1 kaart van de stapel, speel je 1 kaart uit je hand, mag je een onbeperkt aantal kaarten in je hand hebben, en een onbeperkt aantal Motiefkaarten voor je hebben liggen.

In de loop van het spel worden deze grondregels vervangen door Regelkaarten. De Regelkaart die de grondregel verandert, wordt over de corresponderende hoek van de Grondregelkaart gelegd, zodat duidelijk is welke regel geldt.

Regelkaarten kunnen de Grondregels vervangen. Ze worden altijd open op tafel uitgespeeld: iedereen moet ze kunnen zien. Een Regelkaart die één van de grondregels ongeldig maakt, wordt over die hoek van de Grondregelkaart gelegd. Andere Regelkaarten leg je naast de Grondregelkaart. Nieuwe regels gelden meteen.

Het spel begint zonder Doelkaart. Pas als er een Doelkaart is gespeeld, kan het spel worden uitgespeeld. Een Doelkaart komt altijd op het midden van de tafel. Er mag maar 1 Doelkaart op tafel liggen. Als er een nieuwe Doelkaart wordt gespeeld, gaat de vorige Doelkaart meteen op de aflegstapel. De meeste Doelkaarten vragen een combinatie van twee motiefkaarten om te kunnen winnen.

Motiefkaarten (‘Bewaarkaarten’) tonen een voorwerp, zoals een brood of een zwaard. Ze worden altijd open voor de speler zelf neergelegd. Een speler kan meerdere Motiefkaarten voor zich hebben liggen. Maar let op: de Grondregel ‘onbeperkt aantal Motiefkaarten’ kan elk moment veranderen! Als de Doelkaart met de Tosti en het Broodrooster geldig is, en iemand heeft beide kaarten als Motiefkaart voor zich liggen, wint die speler het spel.

Actiekaarten worden bij het uitspelen door de speler voorgelezen en uitgevoerd, voordat de speler de kaart op de aflegstapel legt. Een voorbeeld: ruil een Motiefkaart met je medespeler.

Spelverloop

Als een speler aan de beurt is, kijkt hij naar de geldende Regelkaarten, en voert de volgende acties in deze volgorde uit:
  • Kaarten van de trekstapel pakken en in de hand nemen;
  • Kaarten vanuit de hand spelen (de volgorde maakt niet uit);
  • Eventueel kaarten op de aflegstapel leggen;
  • Eventueel uitgespeelde Motiefkaarten op de aflegstapel leggen.

Hou de volgende basisregels in de gaten

Alle kaarten die open op tafel liggen, gelden. Als een kaart niet meer geldig is, moet die op de aflegstapel worden gelegd.
Kaarten pak je altijd van de trekstapel, tenzij er nadrukkelijk iets over op een kaart vermeld staat.
Als je één of meer kaarten moet afleggen (omdat een kaart dat verlangt), moet je die altijd op de aflegstapel leggen. Dit is iets anders dan een kaart uitspelen.

Einde van het spel

Zodra een speler aan de voorwaarden van de op dat moment geldende Doelkaart voldoet, is het spel afgelopen en is de winnaar bekend. Bijvoorbeeld: als een speler de Doelkaart Jackpot uitspeelt, en hij had al de Motiefkaarten met Droom en Geld voor zich, wint hij meteen het spel. Daarvoor hoeft hij niet aan de beurt te zijn.

Fluxx Creatief

Er zijn 3 blanco kaarten bijgeleverd. Hiermee kan je eigen regels, motieven of acties bedenken en ze in het spel toepassen. De uitgever van het spel, PS Games, vraagt leuke ideeën aan ze op te sturen; goeie ideeën komen op de homepage.

Fluxx-variaties

Voor een melig avondje: speel de Monty Python Fluxx-variatie en verdien kaarten door te praten met een raar accent! Zombie Fluxx is dan weer iets minder lollig.

Ten slotte

De duur van het spel laat zich, zoals eigenlijk het hele spel, lastig voorspellen. Het kan binnen een paar minuten gebeurd zijn, maar het kan ook heel lang duren voordat iemand de juiste Motiefkaarten heeft. Onvoorspelbaarheid troef.

Het is een aardig geluksspelletje dat je absoluut niet serieus moet nemen. Het is enorm chaotisch, doordat de regels constant veranderen.En dat is ook weer de charme van het spel. Het kan continu een andere kant op gaan. Er komt weinig strategie aan te pas, veel meer dan een lollig tussendoorspelletje is het niet.
© 2010 - 2024 Snoodaard, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monty Python and the Holy Grail (1975) - een topperrecensieMonty Python and the Holy Grail (1975) - een topper"Monty Python's Flying Circus" geniet als televisiebegrip uit de jaren 1969-1974 nog altijd een grote mate van bekendhei…
999 Games: LAMA (kaartspel)999 Games: LAMA (kaartspel)LAMA van 999 Games, uitgebracht in 2019, is een spel met zowel tactiek als een geluksfactor. Het kan gespeeld worden met…
999 Games: Jatten (kaartspel)999 Games: Jatten (kaartspel)Jatten van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch spel. Het kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers. De s…
999 Games: Take 5 (kaartspel)999 Games: Take 5 (kaartspel)Take 5 van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch kaartspel. Het kan gespeeld worden met twee tot tien spelers.…

Het dobbelspel Yahtzee spelen: zo win jeHet dobbelspel Yahtzee spelen: zo win jeYahtzee is een spannend maar eenvoudig spel waar vrijwel iedereen aan mee kan doen. De simpele opzet met vijf dobbelsten…
Pinguïn: vermakelijke vissenjachtOp jacht naar zoveel mogelijk vissen hoppen je pinguïns van de ene ijsschots naar de andere. Daarmee probeer je de meest…
Bronnen en referenties
  • http://www.ps-games.nl/2721/Fluxx.htm
Snoodaard (44 artikelen)
Laatste update: 10-05-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.