Touché: kinderlijk eenvoudig familiespel

Speel een speelkaart uit, en zet je piramide op dezelfde speelkaart op het bord. Zo bouw je aan verschillende combinaties. Bijvoorbeeld: vier vierkanten. Houd je tegenstander goed in de gaten! Heeft hij bijna een vierkant compleet? Als je mazzel hebt kan je één van zijn pionnen eraf gooien door dezelfde kaart te spelen. Touché! Of; zet slim je joker in. Wie als eerste zijn combinatie klaar heeft, is de winnaar. Aantal spelers: 2 – 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: afhankelijk van welke combinatie je kiest, zo'n 30 minuten


Spelmateriaal

  • Speelbord
  • Pionnen (piramides) in 4 kleuren: 3 speelkleuren en de zwarte kroonpionnen
  • 2 spellen kaarten
  • 6 jokerkaarten

Doel van het spel

Van tevoren spreek je met elkaar af welk niveau je speelt: elk niveau heeft zijn eigen combinaties. Als je kiest voor niveau 1 (combinatie van 4 vierkanten), wint de speler die als eerste deze combinatie op het speelbord heeft gekregen.Combinaties maak je door een speelkaart uit te spelen en je pion of het bijbehorende vakje op het speelbord te plaatsen.

Voorbereiding

  • Vouw het speelbord uit en leg het midden op tafel
  • Alle kaarten moeten goed worden geschud (elke kaart zit 2 keer in het spel)
  • Iedere speler krijgt zijn eigen kleur pionnen (of als team een kleur)
  • De zwarte (kroon)pionnen worden naast het speelbord klaargelegd
  • Elke speler krijgt 5 kaarten
  • Bepaal welke combinatie je gaat spelen: iedere speler speelt voor dezelfde combinatie.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent, speel je een kaart uit, en zet je een pion van je eigen kleur op één van de twee vakjes op het speelbord die overeenkomen met je kaart (ja, dat is soms even zoeken). Daarna neem je een nieuwe kaart van de trekstapel, zodat je altijd 5 kaarten in je hand hebt. Dan is de volgende speler aan de beurt.
Als je een kaart speelt waarvan het vakje al bezet is door een andere speler, mag je de pion er afgooien en het plekje innemen. Dan moet je wel hard ‘Touché!’ roepen. Als je dat vergeet mag je de pion niet plaatsen en gaat je beurt voorbij.

Jokerkaarten

Met een jokerkaart mag je je pion op elke willekeurige plek zetten, dus ook om een ander eraf te gooien (Touché!).

Jokervakjes op het speelbord

Deze vakjes (Free Space) mogen door iedereen gebruikt worden zonder er een kaart voor uit te spelen. Voorwaarde is wel dat de pion die hierop gespeeld wordt, de laatste pion van een combinatie is.

De zwarte kroonpionnen

Als een speler een combinatie compleet heeft, zet hij zwarte kroonpionnen bovenop de eigen pionnen. Deze zijn nu veilig: ze kunnen niet meer van het bord worden gegooid. En het is meteen duidelijk dat er een combinatie is gespeeld.

Combinaties mogen elkaar met één vakje overlappen.

Einde van het spel

Als een speler de afgesproken combinaties klaar heeft is het spel afgelopen en is de winnaar bekend.

Aantal spelers / teamspel

Omdat er 4 kleuren pionnen in het spel zijn, en de zwarte de kroonpionnen zijn, kun je het met 2 of 3 personen spelen. Als je Touché met meer personen wilt spelen, kun je teams vormen. Dan zitten de spelers van een team tegenover elkaar en proberen ze een bepaalde combinatie samen op te bouwen.

Ten slotte

Veel mensen zullen Touché hebben leren kennen doordat het in elk vakantiehuisje in de Landal Greenparks ligt; zo heb ik met het spel kennisgemaakt. Het is een spel dat je, zonder ingewikkelde regels, altijd en over kan spelen. en dat vooral voor kinderen leuk is.

Hou vooral ook in de gaten of je tegenspeler al bijna een combinatie af heeft: dat is het moment om een joker in te zetten om een pion van het speelbord te gooien. Dat pesten maakt het spel leuk (tenzij je er niet tegen kan; dan is het een mooie gelegenheid om te leren tegen je verlies te kunnen…).

In het spel zitten 6 jokers: 4 gewone jokers, en 2 extra jokers. De bijgeleverde spelregels zeggen niets over het verschil in de twee soorten. Die zul je dus zelf moeten bedenken.

Je kunt het spel zo kort en zo lang maken als je zelf wilt, door een combinatie te kiezen. Als je er eens echt zin in hebt kun je het volgende doen: speel van niveau 1 – 4 de combinaties. Zodra de eerste combinatie ( de vierkanten) klaar is wordt verder gespeeld voor 3x 5 op een rij, enzovoorts. Het kan dan zijn dat de ene speler nog vierkantjes aan het verzamelen is, terwijl de andere speler al T-tjes maakt. Winnaar is uiteraard diegene (of dat team) die alle combinaties als eerste op het bord heeft.

De geluksfactor is hoog: het is maar net welke kaarten je trekt. Maar dat hoort bij dit familiespel. Een simpel spelletje voor met kerst. Of tijdens de lange zomervakantie in een Landal Greenparkhuisje.
© 2010 - 2022 Snoodaard, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
Vakantieparken: Landal GreenParksVakantieparken: Landal GreenParksLandal GreenParks is een onderneming voor bungalowparken. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nederland en wel in Leidschen…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…

Tantrix: een echte breinbrekerHet woord Tantrix komt van ‘tangled tracks’. Dat betekent: in elkaar gedraaide lijnen. Zo ziet het spel er ook uit als h…
Bedriegers Bedrogen: bedrieglijk biedspelBedriegers Bedrogen is een kaartspel waarbij je biedt op een doelkaart , het liefst eentje die je nog niet had en die ee…
Reactie

Van Gurp, 03-01-2011
Als wij met DRIE persoenen het spel spelem, kan de sutuatie ontstaan dat iedere speler DRIE combinaties (niveau 1 = 4 x vierkant) klaar heeft. Dat kost dus 3 x 4 x 3 zwarte pionnen = 36 pionnen. Er zitten er maar 30 in het spel. Wat doen wij fout? Reactie infoteur, 05-01-2011
Die situatie komt hier ook wel eens voor. Wij spelen het ook meestal met z'n drieën, je doet dus niets fout. Wij lossen het op door in het midden van de combinatie 1 zwarte pion te plaatsen, om de rest te kunnen hergebruiken.

Snoodaard (44 artikelen)
Laatste update: 10-05-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.