Leuke spelletjes van vroeger voor kinderen

Tegenwoordig heeft ieder gezin wel een spelcomputer. Het liefste zitten de kinderen er de hele dag achter. Kinderen kennen bijna geen ander vermaak meer; niets tipt aan de computer in hun ogen. Maar heeft u al eens geprobeerd de kinderen te vermaken met deze spelletjes die u zelf ook van vroeger kent? Deze tien spelletjes zijn tijdloos en voor iedereen leuk. Ook is het leuk om een verjaardagspartijtje in het thema 'ouderwets' te houden.

Koekhappen

Om maar gelijk even met een altijd leuke klassieker te beginnen. Span een waslijn in het midden van de kamer. Hang hieraan losse touwtjes. Deze touwtjes moeten vervolgens afgeknipt worden op de lengte van het kind dat eronder gaat staan. Wel op dusdanige wijze dat het kind moeite moet doen om erbij te komen. Aan deze touwtjes knoopt u ontbijtkoek. Daarna alle kinderen die meedoen op de plek zetten en eventueel nog de lengtes van de touwtjes aanpassen. Alles in orde? Beginnen maar! Degene die het snelste de koek op heeft is de winnaar.

Ganzenbord

Dit klassieke bordspel zijn we ook al bijna vergeten. Tegenwoordig zijn er veel meer soorten bordspellen te koop, en daarbij valt ganzenbord een beetje in het niet. Toch is het wel leuk om af en toe dat oude en vergeelde ganzenbord van vroeger van de zolder te halen. De kinderen zullen het prachtig vinden, vooral als u erbij verteld over hoe het vroeger bij u thuis gespeeld werd.

Spijkerpoepen

Hiervoor heeft u een net zoveel flessen nodig als er kinderen zijn, net zoveel spijkers en touw. Zet de flessen neer. Knoop om de middel van ieder kind een stuk touw en laat één uiteinde van het touw omlaag hangen tot ongeveer de kniehoogte van de kinderen. Knoop een spijker aan het uiteinde van het touw. Het is de bedoeling dat de spijkers aan de achterkant van het kind hangen en dat de kinderen de spijkers in de fles 'poepen'. Wie dat het eerste voor elkaar heeft is de winnaar!

Ezeltje-prik

Vroeger altijd met de afbeelding van een ezel, maar diit spel is thuis eenvoudig te realiseren in een modern jasje als u dat wilt. Het kan namelijk met iedere denkbare poster! Bevestig de poster of afbeelding die u wilt gebruiken op een prikbord. Kies een leuk en passend onderwerp op de afbeelding waarop geprikt moet worden en markeer die. Neem een lange (stompe) naald en bevestig bijvoorbeeld een mooi lint of iets anders aan het uiteinde. Laat de kinderen de afbeelding goed bekijken, daarna doe je ze een blinddoek om en mogen ze in de 'roos' prikken.

Blindemannetje

Dit spel is alleen mogelijk met een (klein) groepje. Eén kind wordt geblinddoekt en gaat in het midden staan. De andere kinderen staan er in een kring omheen en mogen geen geluid maken. De ouder draait het geblinddoekte kind een paar keer rond (voorzichtig!) zodat het geen richtingsgevoel meer heeft. Daarna loopt het kind gedesoriënteerd naar één van de kinderen in de kring toe en moet gaan voelen aan haren, gezicht en kleding en dan raden wie het is.

Zuurtjes happen

Neem een teil water en laat deze vollopen. Vervolgens laat je bijvoorbeeld zuurtjes naar de bodem zakken. De bedoeling is dat de kinderen met het hoofd in het water gaan en de zuurtjes van de bodem van de teil afhappen. Bij dit spel moet altijd een ouder aanwezig zijn!

Stoelendans

Ook zo'n leuke klassieker. Zet stoelen neer met de ruggen tegen elkaar aan. Zorg ervoor dat er één stoel minder is dan er kinderen zijn. Zet de muziek aan en laat alle kinderen om de stoelen heen dansen. Als de muziek stopt moeten de kinderen razendsnel zorgen dat ze in een stoel terecht komen. Het kind dat geen stoel bemachtigd valt af. De volgende ronde wordt er weer een stoel weggehaald, en dan weer, en dan weer. Net zolang totdat er één stoel en twee kinderen zijn. Dan wordt bepaald wie de winnaar is.

Pasta-kunst

Aan te schaffen: heel veel verschillende soorten (uiteraard gedroogde) pasta. Alle denkbare vormen en formaten mogen hierbij gebruikt worden. Ook letter-vermicelli doet het goed. Geef alle kinderen een houten bordje en een tube lijm en laat ze hun eigen kunstwerk maken van de pasta vormpjes. Als de lijm goed opgedroogd is kunnen de kinderen hun kunstwerk ook nog schilderen.

Zaklopen

Hiervoor heeft u een aantal jutenzakken nodig. Deze zijn steviger en minder kostbaar dan bijvoorbeeld een slaapzak. U kunt in de woonkamer de kinderen een recht traject laten lopen, maar een hindernisbaan is ook leuk! Bijvoorbeeld een slalom, over een laag obstakel heen en onder iets door. En dat allemaal zonder de zak te verliezen!

Ballen gooien

Verzamel een aantal soepblikken en maak deze goed schoon. Laat de kinderen hier gekleurd papier omheen plakken en geef alle blikken een bepaald aantal punten. Zet de blikken vervolgens in piramide vorm op een tafeltje en laat de kinderen met een kleine zachte bal drie keer gooien. Tel van alle kinderen de punten van de gevallen blikken bij elkaar op. Het kind met de meeste punten is de winnaar. Uiteraard kan dit ook zonder puntentelling.
© 2009 - 2023 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De leukste Oud Hollandse spelletjes uit grootmoeders tijdDe leukste Oud Hollandse spelletjes uit grootmoeders tijdWie kent ze nog; Oud Hollandse spelletjes als koekhappen, spijkerpoepen, zaklopen, ezeltje prik en sjoelen? Nog steeds z…
Kinderfeest  met thema "Finding Nemo"Kinderfeest met thema "Finding Nemo"Een kinderfeest met als thema Finding Nemo. Dit feest kunt u bij u thuis houden. Zo voorkomt u dat u ergens naar toe moe…
Kinderfeestje: spellencircuit met prijzenWat is er leuker dan jarig zijn? Voor een kind vrij weinig. Want maar op een dag sta je als kind als enige in het middel…
Leuke kinderspelletjes voor thuisLeuke kinderspelletjes voor thuisHet is, zeker tegenwoordig met de financiële crisis, niet altijd mogelijk om erop uit te trekken met de kinderen. De spe…

Kaartspellen met een spel kaarten, maar dan andersKaartspellen met een spel kaarten, maar dan andersDenk je aan een kaartspel, dan denk je algauw aan een spel kaarten met harten, ruiten, klaveren, schoppen, heren, boeren…
Boonanza - spel voor bonenboerenBoonanza - spel voor bonenboerenEen van de gezelligste kaartspellen van de afgelopen jaren: Boonanza! Alle spelers worden bonenboeren en proberen zoveel…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.