Weerwolven van Wakkerdam kaartspel

Weerwolven van Wakkerdam kaartspel Weerwolven van Wakkerdam is een leuk en verslavend kaartspel dat je met een grote groep vrienden kunt spelen. Hoe werkt het spel en welke regels gelden er? Welke rollen zijn er allemaal en hoe zorg je ervoor dat je het spel goed kunt spelen? Wat is het spelverloop en waar kun je dit kaartspel eigenlijk kopen?

Informatie over het spel:

Aantal spelers: 8 18
Speeltijd: Maximaal 45 minuten, maar korter kan ook. Het ligt helemaal aan het aantal spelers en de discussies die er worden gevoerd.
Vanaf: tien jaar

Basisprincipe

Het dorpje Wakkerdam wordt belaagd door weerwolven. De weerwolven willen maar één ding: Alle dorpsbewoners opeten. Iedere nacht zijn er een paar mensen die wakker worden en een moord plegen. Overdag is het de taak aan alle bewoners (dus ook de weerwolven!) om iemand uit het dorp te stemmen die waarschijnlijk een wolf is.

Er zullen dus steeds meer minder mensen in het dorp komen.

De rollen

Spelleider

De spelleider zorgt ervoor dat iedereen een leuke avond beleefd. Hij moet de boel spannend houden en alles regelen. De spelleider is de enige die alle rollen weet. Wanneer het nacht is geweest moet hij immers vertellen wie er dood is gegaan.

Weerwolf

Iedere nacht eten de weerwolven één van de dorpsbewoners op. Overdag doen ze net alsof ze gewone dorpsbewoners zijn. Er zijn één tot vier weerwolven in het spel. Het ligt aan het aantal spelers die er meedoen.

Burger

Wanneer je geen weerwolf bent, ben je automatisch een burger. Je staat aan de kant van de goeden en het is jouw taak om de weerwolven te vinden.
De gewone burger heeft geen speciale krachten. Hij moet dus vooral op het gedrag van de medespelers letten en zorgen dat hij op de juiste personen stemt.

Ziener

De ziener mag iedere nacht de rol van één van de medespelers bekijken. De ziener kan hierdoor de burgers helpen, maar moet dit wel op een manier doen die niet opvalt.

Jager

De jager heeft één kogel en mag deze gebruiken wanneer hij vermoordt wordt (of dit door de burgers of door de wolven is, maakt niet uit). Hij mag dus iemand neerschieten die ook uit het spel verdwijnt. Het is de kunst natuurlijk om een wolf te pakken.

Cupido

Cupido kiest in de eerste nacht twee mensen uit die verliefd worden. Hij mag zelf ook een geliefde worden. De twee geliefden zullen met elkaar in verband staan. Ze weten van elkaar dat ze geliefd zijn, maar ze weten niet wat de rol van de ander is. Als de ene sterft, zal ook de ander sterven. De geliefden verliezen het spel wanneer ze doodgaan.

De heks

De heks heeft twee drankjes die ze kan gebruiken. Het ene drankje is een drankje waarmee iemand weer tot leven geroepen kan worden. Het andere drankje kan juist iemand doden. Elke nacht krijgt de heks te zien wie de wolven willen eten. Als ze haar levensdrankje wil gebruiken, zal het slachtoffer niet sterven. De heks kan er ook voor kiezen iemand anders te doden met haar andere drankje, in de hoop dat het een wolf is.

Het onschuldige meisje

Het onschuldige meisje mag stiekem meekijken wanneer de wolven actief zijn. Dit moet ze wel heel voorzichtig doen, want als de wolven haar doorhebben is ze dood.

De dief

Wanneer de dief meespeelt in het spel, komen er twee extra normale burgers in het stapeltje kaarten. De persoon die de dief is mag in de eerste nacht de twee kaarten bekijken die over zijn gebleven en die van hem omruilen met die van iemand anders.

De burgemeester

De burgemeester wordt gekozen met een speciale stemming aan het begin van het spel. De persoon die het meeste wordt vertrouwd, wordt burgemeester. De stem van de burgemeester telt dubbel. Wanneer de burgemeester sterft, zal hij in zijn laatste adem een opvolger aanwijzen.

De bedoeling

Wanneer iedereen zijn kaart heeft gekregen en bekeken, moet iedereen de ogen dicht doen. De spelleider kan nu zien wat voor een rol iedereen heeft, door om de beurten de verschillende rollen die meedoen te roepen. Zij mogen dan de ogen open doen. Zo weten de wolven ook van elkaar wie ze zijn.

Daarna is het nacht. De ogen gaan opnieuw dicht. Indien de dief en cupido meedoen, zullen deze de eerste nacht om beurten worden geroepen. De dief mag zijn kaart verwisselen met één van de overgebleven kaarten en cupido mag twee geliefden aanwijzen. De geliefden moeten elkaar daarna in de ogen kijken, zodat ze weten wie ze zijn. Ook zij moeten dus even (wanneer iedereen de ogen weer dicht heeft) wakker worden.

De ziener mag nu wakker worden en iemand aanwijzen waarvan hij de rol wel wil zien. De spelleider zal de kaart laten zien en daarna valt de ziener weer in slaap.

Vervolgens is het de beurt aan de wolven. Zij moeten de ogen opendoen en samen een slachtoffer aanwijzen. Ze mogen natuurlijk niet hardop praten om te overleggen.

Wanneer de heks meedoet, mag zij nu wakker worden. De spelleider vraagt of het slachtoffer gered moet worden of niet. De spelleider wijst hierbij het slachtoffer aan. De heks steekt haar duim in de lucht als deze persoon mag blijven leven.
Daarna vraagt de spelleider of de heks iemand wil doden. Als dit het geval is, wijst de heks deze persoon aan.

Dan is het tijd om wakker te worden. Alle burgers worden wakker, behalve de mensen die zijn overleden door de wolven of door de heks. Ze laten dan zien wat hun rol was.
De burgemeester wordt de eerste dag gekozen en daarna moet er gestemd worden. De spelers doen dit door te overleggen en discussiëren. Het slachtoffer wat eruit is gestemd mag niet meer meedoen. Hij laat zijn kaart zien.

Dan begint de tweede nacht en herhaalt alles (behalve cupido en de dief) zich opnieuw.

Winnen

  • De burgers winnen wanneer alle wolven dood zijn
  • De wolven winnen, wanneer alle burgers dood zijn
  • De geliefden winnen wanneer ze samen in leven blijven.

Rollenspel

Weerwolven van Wakkerdam is echt een rollenspel. De spelleider moet er een spannend verhaal van maken en zorgen dat iedereen in het spel zit. De rest van de spelers moeten actief meedoen. Je hebt niets aan iemand die niet meepraat en meedenkt. Het leukste is wanneer er echt flinke discussies ontstaan.

Spel kopen?

Weerwolven van Wakkerdam is in bijna iedere spellenwinkel of speelgoedzaak te koop. Je kunt het ook op internet bestellen. Er zit een duidelijke handleiding bij hoe het werkt. Het spel is trouwens niet duur. Slechts zeven euro. Dat is het meer dan waard voor een leuke avond. Zeker tijdens feesten is dit een geslaagd spel. Ook op kinderfeestjes kan het prima gespeeld worden.

Lees verder

© 2007 - 2023 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
Wolvenmens Wat zit achter de mythe van een weerwolf?Dat mensen in wolven veranderen is geen uitvinding van Hollywood. Al sinds de Middeleeuwen kwam het tot een regelrechte…

Spelen is binnen ook leukKinderen vinden spelen leuk, omdat dat helaas niet altijd buiten kan, komen hier een paar leuke ideeën die je binnen kan…
Gezelschapsspelen: Mens Erger Je NietMens-erger-je-niet is de Nederlandse benaming voor het bordspel dat in de rest van de wereld Ludo heet.
Bronnen en referenties
Reactie

Henk, 24-04-2014
Hallo, ik heb een vraagje. Mag je als weerwolf een van de andere weerwolven vermoorden? (in de nacht als ze iemand moeten aanwijzen) en moet je perse iemand vermoorden in de nacht (als weerwolf)

Mvg Henk Reactie infoteur, 02-05-2014
Nee, dit is niet toegestaan. En ja er moet elke nacht iemand worden vermoord.

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.