Dammen, hoe werkt het spel

Dammen, hoe werkt het spel Dammen is net als schaken een denksport. Het wordt alleen wel minder gespeeld dan schaken. Meestal als je een denksport namelijk leert spelen is het schaken. Dammen is nog simpeler om te leren, maar is zeker net zo leuk als schaken.

Het begin

Het bord waar je mee begint lijkt veel op het schaakbord. Verschil is wel dat het dambord 10 bij 10 vakjes telt, terwijl het schaakbord maar 64 vakjes in totaal telt. Bij dammen worden alleen de donkere vakjes gebruikt om op te spelen. In het begin staan er 40 schijven op het bord. 20 Voor de partij die met wit speelt en 20 voor de partij die met zwart speelt. Je zet je schijven dus op de vier rijen die aan jouw kant liggen en je gebruikt dus alleen de zwarte vakken. Elke rij telt 5 zwarte vakken, dus in totaal worden er 4 rijen aan de ene kant en 4 aan de andere kant gebruikt.

En hoe nu verder

Bij dammen is het altijd zo dat diegene die met de witte schijven speelt begint. Elke schijf heeft dezelfde waarde en kan ook precies hetzelfde, namelijk 1 stap vooruit zetten (links óf rechts eigenlijk). Met dammen is het zo dat je met een gewone schijf niet achteruit mag.

Het slaan van schijven

Als schijven schuin tegenover elkaar staan en het vakje erachter leeg is moet diegene die aan zet is de schijf slaan. Dat doe je door je schijf op te pakken en over de schijf van de tegenstander heen te gaan en je eigen schijf in het lege vakje erachter te zetten. Dan mag je de schijf van de tegenstander van het bord afhalen. Hierbij is het wel zo dat je achteruit mag slaan, in tegenstelling tot het lopen waar je niet achteruit mag. Je moet zo lang door blijven slaan tot je kan en je moet met de schijf slaan waarmee je de meeste schijven kan slaan. Dus als je met 1 schijf 3 kan slaan en met een andere schijf 2 moet je slaan met de schijf waarmee je er 3 kan slaan.

Een dam halen

Ook kun je bij dammen, hoe kan het ook anders, een dam halen. Dit krijg je als je met een schijf de achterste lijn bereikt, dus de eerste lijn van de tegenstander eigenlijk. Dan wordt er nog een schijf op die schijf gezet. Met een dam mag je niet 1 stap zetten maar zoveel als je wil als het maar wel op dezelfde lijn is. Ook bij het slaan hoeft de schijf van de tegenstander niet naast je te staan, maar kan je hem bijvoorbeeld slaan als hij 3 vakjes er vanaf ligt, op dezelfde lijn ligt en de schijf zich wel op de lijn bevind waar de dam zich mag bewegen.

De regels opgesomd

  • Alleen de zwarte vakken mogen gebruikt worden
  • Wit begint
  • Met schijven alleen vooruit lopen, slaan met een schijf mag wel achteruit
  • Slaan is verplicht
  • Meerslag gaat voor enkelslag
  • Een dam mag meer dan 1 vakje per beurt doen, ook achteruit

Doel van het spel

De winnaar van het spel is diegene die het eerst alle schijven van de tegenstander van het bord heeft geslagen. Als er met tijd wordt gespeeld heeft diegene verloren als zijn tijd op is, ongeacht met hoeveel schijven hij en zijn tegenstander nog spelen.
© 2009 - 2021 Soccar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dammen, de uitlegDammen is een bordspel met enorm veel mogelijke spelverlopen, daarom is iedere partij weer anders als de vorige. Als je…
Bevers: Knaagdieren die dammen en burchten bouwenBevers: Knaagdieren die dammen en burchten bouwenBevers staan er bekend om dat zij het vermogen hebben om boomstammen door te knagen. Deze dieren hebben namelijk enorme…
Sporten met hypermobiliteitSporten met hypermobiliteitHypermobiliteit is een specifieke aanleg van de gewrichtsbanden- en kapsels, welke elastischer zijn dan gemiddeld genome…
Go - Strategisch bordspel uit ChinaGo - Strategisch bordspel uit ChinaGo is een strategisch bordspel dat ouder is dan schaken. Het is de oudste bekende denksport in de wereld. Het wordt voor…

Online Mahjong spelenOnline Mahjong spelenZin in een spelletje Mahjong op de computer? Op deze sites kunt u dit spel naar hartenlust uren spelen.
Gezelschapsspelletjes: Nieuwe dobbelspelenGezelschapsspelletjes: Nieuwe dobbelspelenGezellig met zín allen spelletjes spelen. Gezamenlijk in een vertrouwd gezelschap, meer dan alleen tijdverdrijf. Lees hi…
Bronnen en referenties
Reactie

Marjo van Laarhoven, 21-12-2011
Uitleg van het spel is duidelijk! Alleen wat ik zoek is uitleg van de getallen op het dambord.Want als je dat weet kun je voorspellen wat de ander voor zet zal doen is mij gezegd. Maar helaas ik vind nergens een uitleg van het dambord zelf. Reactie infoteur, 21-12-2011
Bij het dambord is het zo dat de getallen 1 tot en met 50 voorkomen. Alleen de zwarte vlakken worden dus meegerekend. Er wordt geteld vanuit het zicht van de speler die met de witte schijven speelt. Er wordt van links naar rechts geteld beginnend met het veld meest links dat het verst van de speler met de witte schijven ligt. De zwarte schijven staan dus op veld 1 tot en met 20 en de witte schijven op veld 31 tm 50.

Het is niet zo dat hiermee voorspeld kan worden wat de ander zal doen. Wel kan worden gezegd wat een speler waarschijnlijk zal gaan doen, maar met 100% zekerheid is dit nooit te zeggen.

Soccar (1 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.