Dammen, de uitleg

Dammen is een bordspel met enorm veel mogelijke spelverlopen, daarom is iedere partij weer anders als de vorige. Als je een partij wilt dammen moet je wel de regels kennen en die worden hier uitgelegd. Dammen is een denksport dat gespeeld wordt op een bord met 50 witte en 50 zwarte velden. Er wordt gespeeld met 40 damschijven, 20 witte schijven voor de witte speler en 20 zwarte schijven voor de zwarte speler. Deze damschijven zijn meestal van hout, maar soms ook van plastic.


Beginsituatie

Het bord moet zo worden geplaatst dat het veld linksonder een zwart veld is. De schijven mogen alleen op de zwarte velden komen. In het begin van een partij staan de witte schijven in vier rijen van vijf op de twintig dichtstbijzijnde velden voor de witte speler. Bij de zwarte speler is dit hetzelfde. Als het goed is zijn na het plaatsen van alle schijven de middelste twee rijen leeg.

Spelen

Je kunt drie soorten zetten onderscheiden:
  • Damhalen
  • Zetten
  • Slaan

Damhalen

Als een schijf via een gewone zet de overkant van het bord bereikt wordt hij gepromoveerd tot dam. Door een tweede schrijf op de schijf die een dam is geworden te leggen is het duidelijk te herkennen als dam. Een dam heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gewone schijf. Zo kan deze grotere afstanden overbruggen en ook achteruit zetten.

Zetten

Zetten met een schijf

Zetten met een schijf mag alleen vooruit en maar een stapje per keer. Dit stapje is naar het veld linksvoor of rechts voor de schijf. Zo gaat de schijf steeds een rij vooruit. Een schijf kan niet op een veld staan waar al een schijf staat.

Zetten met een dam

Zoals al genoemd kan een dam een grotere afstand per zet afleggen. Zo mag een dam in plaats van een schijf de hele diagonaal bewandelen. De dam moet wel binnen deze diagonaal blijven.

Slaan

Slaan met een schijf

Een schijf kan geslagen worden als het veld achter die schijf leeg is. Als bijvoorbeeld een witte schijn niet naar het veld rechtsvoor kan, omdat daar een zwarte schijf staat, kan de witte schijf deze zwarte schijf slaan als het veld achter deze schijf leeg is. Je mag ook achteruit slaan


Slaan met een dam

Een dam mag een schijf slaan die op dezelfde diagonaal lig, maar er mogen geen schijven tussen de dam en die schijf staan en het veld achter de schijf moet leeg zijn.


Meerslag

Als je door kun slaan mag dit in dezelfde beurt. Hierbij hoef je niet in dezelfde diagonaal te blijven. Je haalt de schijven pas van het bord als je klaar bent met slaan.

Hoofd regels

Wit begint

Dit is een simpele regel en bepaalt dat de witte speler verplicht moet beginnen.

Slaan is verplicht

Als je kunt slaan is dit verplicht. Dit geldt voor het slaan met een schijf en voor het slaan met een dam.

Meerslag gaat voor

Soms kun je kiezen uit meerdere slagmogelijkheden. Het is verplicht om zo veel mogelijk stenen te slaan. Het maakt niet uit of je met een dam of met een schijf slaat.

Wanneer heb je gewonnen

Je hebt gewonnen als de tegenstander aan de beurt is en niet meer kan zetten. Dit kan zijn omdat hij geen schijven meer heeft of vastgelopen is. De tegenstander kan ook opgeven.

Remise

Als er niet meer gewonnen kan worden wordt het remise. Spelers kunnen ook remise aanbieden aan elkaar.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren dammen: spelregels en uitlegLeren dammen: spelregels en uitlegDammen is een bekend bordspel. In het Engels heet het ‘checkers’ of ‘draughts'. Het spel is wat minder populair dan scha…
Alles over stuwdammenAlles over stuwdammenStuwdammen zie je in bijna elk land wel terug. Waarvoor worden deze dammen nou eigenlijk gebruikt? Wat zijn de voor- en…
Go - Strategisch bordspel uit ChinaGo - Strategisch bordspel uit ChinaGo is een strategisch bordspel dat ouder is dan schaken. Het is de oudste bekende denksport in de wereld. Het wordt voor…
De bouwkunde van de dierenIn de dierenwereld zijn vele voorbeelden te ontdekken van dieren die meesterlijke bouwwerken maken. Maar ook wordt er ha…

Carcassonne - Het spelCarcassone is een spel dat vele malen voor prijzen is genomineerd en ook vele prijzen heeft gewonnen. Zo is het spel ond…
Sinterklaas spelSinterklaas spelEen leuk en gezellig spel om met de hele familie te spelen op sinterklaasavond. Het kan natuurlijk ook als kerstspell ge…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.