Leuke Cadeautips - Spannende Spelletjes - Stratego & Zeeslag

Leuke Cadeautips - Spannende Spelletjes - Stratego & Zeeslag Cadeautips voor een verjaardag of een cadeau-idee voor Sinterklaas en Kerst. Stratego (van Jumbo) en Zeeslag (MB spellen, Hasbro) zijn al oudere strategische bordspelletjes of denkspellen die al jaren populair zijn. Hoewel de markt vol is met PC spelletjes of Computergames, zal het gezelschapsspel altijd in trek blijven. De spelversies: Stratego 4, Stratego Legends, Barrage, Stratego Fortress en Zeeslag, de computerversie, Zeeslag Torpedo Aanval en de Reisversie worden besproken in dit artikel.

Stratego Original

Stratego Original
Strategisch Bordspel
Uitgever: Jumbo

Een spel voor 2 spelers
Speelduur: 20 - 60 minuten
Leeftijd : vanaf 8 jaar

Stratego Original - Bordspel Jumbo - Geschiedenis Spelmateriaal - Doel van het Spel

Stratego uit 1947. Stratego is al een heel oud spel -een klassiek bordspel- dat heden ten dage nog steeds populair is. Het spel is al sinds 1947 op de markt en wordt nog steeds goed verkocht. Mogendorf, een joodse onderduiker, heeft het spel tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht. Fabrikant Hausemann & Hötte (Jumbo) nam Stratego eerst in licensie en kocht later alle rechten.
De Originele Spelfiguren van Stratego waren in eerste instantie van bordkarton. Na WOII werden de spelstukken van hout gemaakt en vanaf 1961 -de huidige vorm- van plastic. De uitvoering van het bord, de doos en de spelstukken zijn lange tijd hetzelfde gebleven. In 1982 is er door MB een (elektronische) computerversie uitgegeven met geluidseffecten en muziekjes, zoals een overwinningsgeluid en het geluid van een explosie. Deze Stratego uitvoering was echter geen succes. Het spel telde maar 24 stukken en de bommen werden niet op het bord geplaatst, maar op elektronische wijze onder de eigen stukken. Hierdoor kon het gebeuren dat je soms je eigen mannen per ongeluk opblies. De productie van deze versie is beëindigd; het spel is uit de markt gehaald.

In 2006 is het nog immer populaire bordspel Stratego Original qua uitvoering totaal veranderd. Alle spelstukken (legerfiguren) zijn nu realistisch getekend in plaats van de oude symbolen (tekens).

Stratego Kampioenschappen. Stratego was en is nog steeds populair in verschillende landen. Er worden ook al jaren kampioenschappen gehouden - Stratego toernooien- waarbij Nederland vaak de kampioen is geweest, Nederlandse spelers behoren tot de top. Meer info over de kampioen-schappen vind je op http://www.isfstratego.com : The International Stratego Federation.

Spelverloop Stratego - Spelstukken Leger Manschappen - Spelbord en Spelbeurten

Spelmateriaal - Spelbord: Een spelbord en per speler 40 speelstukken. Op het kartonnen spelbord met honderden vakjes is tussen beide spelers een niemandsland uitgespaard, waarin de 1e zetten plaatsvinden (vgl. dam- of schaakbord met open rijen).

Doel Stratego - Winnaar. Stratego is een klassieke oorlogspel waarbij je strategie en inzicht nodig hebt om te winnen. De bedoeling is om je leger zo goed mogelijk op te stellen, aan te voeren en de vlag van je tegenstander te veroveren om de veldslag te winnen.

Stratego - Spelverloop. Je speelt Stratego met 2 spelers. Ieder krijgt de beschikking over een leger van 40 spelstukken. Deze stukken worden tegenover elkaar opgesteld met de ‘ruggen’ naar elkaar toe. De opstelling van de tegenpartij is dus geheim. Het is bij Stratego van essentieel belang om een goede beginopstelling te creeëren en de spelstukken zo strategisch mogelijk te plaatsen, rekening houdend met een effectieve aanval en een afdoende verdediging van je eigen leger. In het begin van het spel zet je alle stukken in het geheim neer als startopstelling en mag je zelf bepalen hoe je deze neerzet. Wanneer het spel eenmaal begonnen is, mogen ze alleen volgens de regels verplaatst worden.

Spelbeurten - Spelstukken. De twee spelers mogen om de beurt een stuk verzetten en hierbij een spelstuk van de tegenstander ‘aanvallen’. Als twee stukken met elkaar in botsing komen, dan wint de hogere rang. Een kapitein verslaat dus een luitenant, een kolonel een majoor etc. Het verliezende stuk wordt van het bord afgehaald en heb je dan dus ‘verslagen’. Indien de beide stukken even sterk zijn -bij gelijke rangen, b.v. 2 kolonels- worden beide stukken van het bord gehaald. Het hoogste stuk, de maarschalk, kan alleen ten val gebracht worden door de spion.

Spelstukken Stratego - Legereenheden - Hoogste Spelstuk Maarschalk - Bom Spion Vlag

Stratego bevat de volgende 40 speelstukken:

 • De maarschalk. Dit is je hoogste stuk, die je maar op 3 manieren kwijt kan raken. In een onderling duel met de maarschalk van je tegenstander, die hierbij dan ook zijn maarschalk kwijtraakt. Wanneer je wordt aangevallen door een spion (andersom -als je met je maarschalk een spion aanvalt- wint de maarschalk wel het gevecht). Wanneer je in botsing komt met een bom.

 • Het hoogste legerkader bevat de generaal, 2 kolonels, en 3 majoors. Met deze speelstukken kun je de belangrijkste doorgangen naar jouw vlag verdedigen. Een aanval van je tegenspeler houdt het uitschakelen van deze stukken in.

 • Het middenkader van het leger bestaat uit 4 kapiteins, 4 luitenanten en 4 sergeanten. Meestal zijn dit de stukken waarmee de eerste aanvaringen plaatsvinden, waarmee je in botsing komt. Je kapiteins zijn belangrijke stukken en vertegenwoordigen het hoogste middenkader.

 • Verkenners. Iedere speler heeft 8 verkenners. Hoewel ze een lage rangorde lijken te hebben, zijn ze vooral in het eindspel (wanneer het bord leger wordt) erg belangrijk. Deze verkenners hebben namelijk -als enigen- de extra optie dat ze in 1 stap meerdere vakjes vooruit mogen, net zo veel hokjes mogen passeren als ze willen, net zo ver tot ze een vijandelijk stuk raken (ze mogen dus niet over een ander stuk heen ‘springen’).

 • Mineurs en Bommen. Ieder heeft 5 mineurs en 6 bommen (ook wel mijnen genoemd). Belangrijke elementen in de opstelling van beide legers zijn de 6 bommen die iedere speler plaatst. Deze kunnen alleen door de mineurs onschadelijk worden gemaakt; de andere rangen lopen er op stuk. De bommen mogen niet verplaatst worden, maar elk stuk (behalve de mineur) dat in botsing komt, verliest meteen en de bom blijft actief. Alleen als een mineur de bom aanvalt, wordt de bom van het spelbord verwijderd. De functie van mineurs is dus erg belangrijk, omdat je een vlag door bommen kan omringen (afschermen) en de mineur dan het enige speelstuk is dat hier doorheen kan komen.

 • De Spion. Elke speler heeft 1 spion, waarmee de maarschalk van de vijand kan worden uitgeschakeld. De aanval moet echter wel vanuit de spion komen, want de spion verliest namelijk van elk stuk dat de spion aanvalt. De spion is kwetsbaar en zeer belangrijk.

 • De Vlag. De spelers hebben elk1 vlag, die de spil van het spel is. Wanneer je de vlag van de tegenpartij te pakken hebt, ben je de winnaar van het spel.

Einde Spel. Degene die de vijandelijke vlag heeft veroverd, heeft het spel gewonnen. Maar ook ben je de winnaar, wanneer je tegenstander geen enkele zet meer kan doen. Met andere woorden als alle bewegende vijandelijke eenheden uitgeschakeld zijn. Door middel van een slimme strategie kun je dus de stukken van de tegenstander in een val lokken. Op http://scouts.scoutingdonbosco.com/stratego.pdf kan je een overzicht vinden van alle Strategospelstukken in rangorde.

Varianten - Stratego 4 - Stratego Legends - Stratego Barrage en Stratego Fortress

Varianten Stratego. Er zijn diverse varianten en verschillende versies van het Strategospel uitgebracht:

Stratego 4. Een versie voor 3 of 4 spelers.

Junior versie. Een junior versie van Stratego voor jongere kinderen.

Stratego Legends. Een fantasy uitvoering van Stratego, waarbij op wisselende terreinen sprookjesachtige figuren vechten om de overwinning: een gevecht tussen goed en kwaad. Aan de goede kant vecht een leger dat bestaat uit tovenaars, geesten, elfen, dwergen, draken en planten. Aan de slechte kant combinaties van mutanten, skeletten, vampiers, Titanen, enge beesten en vreemde insecten. Beide spelers proberen het kasteel van de tegenpartij zo snel mogelijk te veroveren, telkens gehinderd door vervelende toverkrachten (bommen in originele spel).

Stratego Barrage is een variant van het originele Stratego spel. Het aantal en verdeling van de spelstukken is anders. Elke speler krijgt: 1 maarschalk, 1 generaal, 1 mineur, 1 spion, 2 verkenners, 1 bom en 1 vlag. Het spel wordt volgens de normale regels gespeeld, maar vaak met een hele korte tijdslimiet. Stratego Barrage wordt ook wel gebruikt bij een Stratego toernooi, om de winnaar te bepalen indien er sprake is van een gelijke stand. Een bewerking van deze variant is uitgebracht door Identity Games en Jumbo in samenwerking met Hertog Jan Pilsener, te weten: Stratego Tournament.

Levend Stratego is een outdoorversie en wordt dus buiten gespeeld. Iedere speler krijgt een kaartje met een rang erop, net als bij de spelstukken het geval is. Het aantal deelnemers bepaalt of er bepaalde rangen weggelaten worden. De vlag is in dit geval een echte vlag, die ergens wordt verstopt. Maar ook kan een speler de vlag als ‘rang’ krijgen (en mag zich verplaatsen). De rang bom kan ook aan spelers toebedeeld worden (die aan kan vallen, maar niet verplaatsen). Het spelverloop lijkt verder op het normale bordspel Stratego, waarbij iedereen tegelijk verplaatst. Zo kan je je verstoppen om andere patrouilles te overvallen of te achtervolgen. De verkenners hebben de functie om de manschappen te waarschuwen voor de vijandelijke maarschalk. Over levend stratego kun je nadere informatie vinden op: http://www.scoutpedia.nl/wiki/Levend_Stratego en http://www.onderwijz.nl/onderwijz/levendstratego.pdf

Stratego Fortress speelt zich af in de Middeleeuwen, waarbij de beide spelers hun weg moeten proberen te vinden naar/in het fort van de ander. Je bent als speler een koning met een koninkrijk, die de vlag van zijn tegenstander moet zien te veroveren. Je moet er heel wat voor doen om de verdedigende troepen van je genadeloze tegenstander te verslaan. Op de weg ernaar toe zijn er vele gevaren, waaronder valkuilen, gifbekers en een verraderlijk doolhof. Het spel bevat twee 3D forten en 9 speelstukken waaronder een Koning, een Prinses, een Ridder, een Tovenaar en een Dwerg, gesitueerd in een Middeleeuwse entourage en sfeer.

Webstratego Online Spelen - Stratego Filmpje op Youtube - Stratego Online Bestellen

Bron: Andreas Kaufmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Andreas Kaufmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Online Stratego Spelen - Webstratego

Je kunt ook Online Stratego spelen, zie o.a:

http://www.sools.nl/index.phpmenu=tomsoft&page=stratego (Netwerk - Engelse versie)

http://www.jijbent.nl/strategie/strategie.php (Nederlandse versie)

 • Stratego Filmpje Youtube. Wil je een filmpje van het spel Stratego zien in de vorm van commercial uit de tachtiger jaren? Je kunt het vinden op youtube - http://www.youtube.com/watch?v=m8vhD7QYQYY&search=stratego

 • Stratego Online Bestellen. Wil je Stratego makkelijk en snel online op Internet bestellen en het spel thuis laten bezorgen, dan kan dit o.a. op de site http://adwords.speelgoedpostorder.nl/?gclid=CMCf39P4ypYCFQKKMAodxGoFxg

http://www.amazon.com/gp/search?ie=UTF8&keywords=stratego&tag=cinemadude0b-20&index=blended&link Code=ur2& camp=1789&creative=9325 (Goedkope spelletjes en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen).

Zeeslag Spel

Zeeslag
Strategisch Bordspel
Uitgever: MB - Hasbro
Een spel voor 2 spelers

Speelduur: 20 - 40 minuten
Leeftijd: vanaf 7 jaar

Zeeslag - Strategisch Spel - Laat de Vijandelijke Vloot Zinken - Spelmateriaal - Doel Spel

Zeeslag - Strategisch Spel. Zeeslag is -evenals Stratego- een klassiek strategisch spel dat al vele jaren op de markt is, altijd al populair was en blijft. Zeeslag is een strategisch bordspel, maar ook speelt geluk hebben een rol. Door je schepen strategisch op het speelveld te plaatsen, te vuren en de vijandelijke vloot tot zinken te brengen. Strategie, inzicht, logisch nadenken en geluk kunnen er voor zorgen dat je de schepen van je tegenspeler tot zinken brengt. De speler die als eerste alle vijf de schepen van de tegenstander laat zinken, is de winnaar van het spel.

Spelverloop - Doel Zeeslag. De bedoeling is dus om je boten strategisch neer te zetten op het speelveld en te ontdekken waar de vloot van je tegenspeler ligt. Beide spelers stellen -niet zichtbaar voor de ander- hun vloot op. Het is dan de bedoeling om uit te vinden waar alle schepen van je tegenspeler staan en door middel van doelgericht vuren, de vijandelijke vloot tot zinken te brengen. Dit doe je door bommen af te vuren op de vloot van je tegenspeler. Je mag pas met het eigenlijke spel -het vuren van bommen- beginnen als je je vloot in de zee hebt geplaatst. De plaatsing mag zowel horizontaal als verticaal, mits de boten elkaar maar niet direct horizontaal of verticaal raken. Bij diagonale plaatsing mag dit wel. Als speler heb je een aantal schepen tot je beschikking. Je vloot bestaat uit vijf schepen, te weten:
 • 1 Slagschip - waar je 5 bommen voor nodig hebt
 • 1 Kruiser - waar je 4 bommen voor nodig hebt
 • 2 Fregatten - waar je 3 bommen voor nodig hebt
 • 1 Mijnenveger - waar je 2 bommen voor nodig hebt.

Salvo’s Missers - Treffers. Je plaatst als speler dus je vijf oorlogs-bodems in de voor je liggende zee, zonder dat de ander je positie kan zien. Op datzelfde horizontale vlak van het speelbord worden ook de salvo's van de tegenstander in kleur aangegeven:
 • wit voor de missers en
 • rood voor de treffers

Met dezelfde stiften worden de eigen salvo's gemarkeerd op het verticale bord, met het doel zo vlug mogelijk de positie van de vijandelijke vloot vast te stellen. Er zijn verschillende niveaus, een stijging van de moeilijkheidsgraad: van het eenvoudige 'Matrozenspel', via 'Zeeslag voor adel-borsten' en 'Zeeslag voor officieren' en het moeilijke 'Zeeslag voor de admiraliteit'. Bij de laatstgenoemde mag dezelfde speler doorgaan met het afvuren van salvo's tot er bij een salvo geen treffer meer is.

De tegenpartij geeft na elk salvo het aantal voltreffers, maar zegt niet met welk schot dit gebeurde en ook niet welk schip werd getroffen. De speler die klaar is met vuren, mag bovendien een nog niet gezonken schip verplaatsen.

Zeeslag per Computer - Computerspel met Licht Vuur & Realistische Geluidseffecten

Computerspel Zeeslag. Hoewel dit spel dezelfde spelregels heeft als de gewone bordversie, is het qua sfeer heel anders. Je zit door de effecten en geluiden meer midden in het vlotengevecht. Jij zit zelf achter het bedieningspaneel. De geluidseffecten zijn realistisch en er komen lichteffecten of een vuurgloed bij een treffer. Het is levensechter, zodat je voor het fluitende projectiel dat aankomt, bijna de neiging krijgt om weg te duiken. De computer maakt het duidelijk kenbaar aan je tegenstander dat er iets geraakt is. Ook het intoetsen van de posities (wat nauwkeurig moet gebeuren) maakt dat je meer het gevoel van besturing hebt i.v.t de Zeeslag bordspeluitvoering.

Zeeslag Torpedo Aanval

Zeeslag Torpedo Aanval
Strategisch Bordspel
Uitgever: Hasbro - MB
Aantal spelers: 2

Speelduur: 20 - 40 minuten
Kinderen vanaf 7 jaar

Zeeslag Variant - Zeeslag Torpedo Aanval - Zeeslagtactiek + Dynamische Torpedo-acties

Zeeslag Torpedo Aanval is een variant op de klassieke versie van Zeeslag en wordt ook uitgegeven door MB spellen (Hasbro). Zeeslag Torpedo Aanval is een spel met de klassieke Zeeslagtactiek met als extra erbij ook dynamische torpedo-acties. De spelers moeten hun vloot formeren, de omgeving scannen met de radar en hun gevechtsposten bemannen. Wanneer je een schip vindt van je vijand, kun je de torpedo’s richten en afvuren. Je krijgt 3 kansen om het doelwit te raken, om de schepen uit het water te schieten.

Reisversie van Zeeslag - Link naar Zeeslag Online Spelen - Goedkope Versies Zeeslag

Versie Reis Zeeslag

Hasbro - MB spellen heeft ook een kleinere versie uitgegeven van het Zeeslagspel.
Het principe van het spel is hetzelfde als de gewone Zeeslagversie, alleen is het spel uitgevoerd
in een veel kleiner, handig en praktisch formaat, zodat je het makkelijk mee kunt nemen op reis.

Online Zeeslag Spelen

Als je Zeeslag online wilt spelen, dan kun je dit spel o.a. vinden op:
http://www.jijbent.nl/spelregels/zeeslag.php

http://www.spelstek.nl/spelletjes/zeeslag.html

Hasbro MB Spellen Website. Op de website kun je meerdere, verschillende MB spellen bekijken. Link naar de site:
 • http://hasbro.nl/mcp.php/nl/app/product/details/94/100/index.html

Zeeslag Torpedo Online Bestellen. Je kunt Zeeslag -in de verschillende uitvoeringen- online bestellen op de site van o.a. de Speelgoedman.nl en betalen met IDEAL of achteraf met een factuur. Het spel wordt -heel comfortabel- thuisbezorgd.

Spelmagazijn Goedkope Zeeslag. Op de site van spelmagazijn.nl kun je allerlei nieuwe spelletjes kopen tegen een zeer voordelige prijs:
 • http://www.spelmagazijn.nl

Veel strategisch, tactisch plezier en een triomfantelijke overwinning toegewenst met Stratego en Zeeslag!!

Lees verder

© 2008 - 2021 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zylom: online spelletjes spelenZylom: online spelletjes spelenZylom is een Nederlandse website waar je online spelletjes kunt spelen en (meestal tegen betaling) downloaden.
Een zeeslag met droge voetenEen zeeslag met droge voetenBij een echte zeeslag vechten oorlogsschepen op zee een gevecht uit. Er wordt met scherp geschut op elkaar geschoten, ne…
Levend StrategoMooi weer, tijd om naar buiten te gaan en heb je een grote groep (kinderen) te vermaken? Een leuke activiteit om te doen…
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…

Maak kennis met geofictie!Maak kennis met geofictie!Geofictie... de kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Het klinkt mooi, maar wat is het nou eigenlijk? En i…
Alles over de knikker van A tot ZAlles over de knikker van A tot ZKnikkeren word veel gedaan vroeger al en nu nog steeds. Ik vond het zelf lastig o hier een duidelijk verhaal over te vin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Openclipart
 • Verhulst, A. Spellen gespeeld en gewogen. Utrecht/Antwerpen: Het Spectrum
 • Vie, L. en Niederer, M. Spellenwijzer. Amsterdam: Sport en Spel
 • Afbeelding bron 1: Andreas Kaufmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 30-10-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.