Levend Stratego
Mooi weer, tijd om naar buiten te gaan en heb je een grote groep (kinderen) te vermaken? Een leuke activiteit om te doen is het spel "Levend Stratego". Een actief buitenspel dat overal gespeeld kan worden en erg leuk is met een grote groep; zowel voor kinderen als volwassenen.
Voorbereiding
Aantal spelers
Het spel wordt gespeeld in twee teams. Beide teams hebben natuurlijk wel wat spelers nodig. Het mooiste is als je minstens 6 à 8 spelers per team hebt, maar meer kan natuurlijk ook.
Speelveld
Het spel kan overal gespeeld worden, maar het speelveld moet wel voldoende groot zijn. Het mooiste is om het spel bijvoorbeeld in een park te spelen, waar je niemand in de weg loopt, er voldoende gelegenheid is om je te verstoppen en voldoende ruimte is om flink te rennen. het is wel verstandig om onderling een terreinafbakening af te spreken. Ieder team heeft een eigen "post" op het speelveld. Dit is de plek waar een speler naartoe gaat wanneer hij of zij af is.
Uitleg van de kaartjes
Voor het spel heb je een aantal kaartjes nodig die de verschillende rollen van de spelers aangeven. Vanuit het klassieke Stratego-spel worden de volgende kaartjes gebruikt:
- 1 kaartje met Maarschalk (9 sterren)
- 4 kaartjes met Generaal (8 sterren)
- 6 kaartjes met Majoor (7 sterren)
- 7 kaartjes met Kapitein (6 sterren)
- 8 kaartjes met Luitenant (5 sterren)
- 9 kaartjes met Sergeant (4 sterren)
- 6 kaartjes met Mineur (3 sterren)
- 10 kaartjes met Verkenner (2 sterren)
- 2 kaartjes met Spion (1 ster)
- 6 kaartjes met Bom
In het spel zijn verschillende rangen. De regel is dat wanneer twee spelers elkaar tikken, de kaartjes aan elkaar getoond worden. Degene met de meeste sterren op zijn kaartje is de "winnaar van het gevecht" en neemt het kaartje van de tegenspeler in. De tegenspeler is "af" en haalt op zijn eigen post een nieuw kaartje.
Behalve het aantal sterren zijn er ook een aantal uitzonderingen op de kaartjes:
- De bom kan niet tikken. Als hij getikt wordt door iemand anders, overwint hij altijd.
- De enige die de bom kan uitschakelen, is de Mineur. Wanneer de Mineur de bom tikt, heeft de bom verloren.
- De Maarschalk is de sterkste speler uit het spel. Hij kan echter uitgeschakeld worden door de Spion.
Het spel
Uitleg van het spel
Nadat de spelers in twee teams zijn verdeeld, gaat elk team naar zijn eigen post. Op de post worden aan alle spelers de kaartjes uitgedeeld. Bij het uitdelen van de kaartjes is het belangrijk om een goede strategie te bedenken, om zo de tegenstander op de beste manier te kunnen aanvallen. Wanneer alle kaartjes zijn uitgedeeld, wordt er begonnen nadat er een vooraf afgesproken signaal klinkt. Alle spelers rennen het speelveld in en proberen de tegenstander uit te schakelen. Wanneer een speler getikt wordt en zijn kaartje verliest, loopt hij terug naar zijn eigen post, waar hij een nieuw kaartje krijgt. Op dat moment kan hij weer meedoen met het spel.
Einde van het spel
Het spel eindigt wanneer er in één team geen kaartjes meer zijn, of na een afgesproken tijd. De kaartjes van beide teams worden geteld. Het team dat de meeste kaartjes van de tegenstander heeft afgepakt, is de winnaar.
Variaties op het spel
Combinatie met Vlaggenroof
Het spel Levend Stratego kan prima gecombineerd worden met het bekende spel vlaggenroof, zoals dat in het bordspel Stratego ook gebeurt. In deze variatie krijgen beide teams een vlag mee die ze moeten verstoppen voor de tegenstander. De regel hierbij is dat de vlag niet begraven mag worden. Wanneer het spel begint gaan beide teams op zoek naar de vlag van de tegenstander, terwijl ze ondertussen zoveel mogelijk tegenstanders uitschakelen door ze te tikken. Het spel is afgelopen wanneer de vlag van de tegenstander naar de eigen post is gebracht.
Variaties op de speelkaartjes
Ook met de speelkaarten kan veel gevarieerd worden. Traditioneel worden de kaartjes van het officiële Stratego-spel gebruikt, maar deze kaartjes kunnen in elk thema gegoten worden. Zo kan er bijvoorbeeld een Donald-Duck stratego worden gespeeld, een Disney-stratego of zelfs een boten-stratego. Niets is te gek, zolang de waarde en betekenis van de kaartjes maar aangehouden wordt.