Tweepersoonsspel Outlaws van 999 games

Tweepersoonsspel Outlaws van 999 games Speel je graag een bordspel, maar ben je maar met z’n tweeën? Dan biedt het 999 games spel Outlaws uitkomst! Dit spel is geschikt voor twee spelers en heb je binnen een kwartiertje gespeeld. Je waant je in het wilde westen en probeert op strategische wijze een president te maken van jouw gouverneur. Bluf en tactiek zijn bij dit spel erg belangrijk. Speel jij Outlaws eerlijk of ga je voor de smerige manier?

Outlaws, spel voor twee personen

Er bestaan weinig spellen die je met twee spelers kunt spelen. De meeste daarvan kun je ook met meerdere personen spelen en zijn soms saaier of minder uitdagend met maar twee spelers. Dit is met Outlaws niet het geval. Dit maakt het spel redelijk uniek.

Praktische informatie

 • Naam: Outlaws
 • Merk: 999 games
 • Aantal spelers: 2
 • Speelduur: ongeveer 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Spelelementen: bluf, deductie, tactiek

Inhoud spel

 • 20 karakters met voetjes
 • 6 krantenkoppen
 • 17 voorwerpenfiches (kogels, handboeien, stemmen, verkiezingsfiche, bluffiches)
 • 20 karakterfiches
 • 2 overzichtskaarten waarop de eigenschappen van de karakters vermeld staan
 • spelregels

Spelopzet

Beide spelers kiezen 8 van de 10 karakters om mee te spelen, 2 karakters doen niet mee. Je moet dus slimme keuzes maken tussen de verschillende karaktereigenschappen. Vervolgens worden de karakters in een rechte lijn gezet, tegenover elkaar. In het midden komen tussen de karakters fiches te liggen. Daarnaast krijgen de spelers elk één fiche met handboeien, één fiche met een kogel en 3 krantenkoppen. Tot slot krijgt elke speler karakterfiches, welke neergelegd kunnen worden als herinnering van de positie van de karakters van de tegenspelers. Zo hoef je deze niet te onthouden.

Speluitleg

In Outlaws bevinden de spelers zich in het wilde westen en staan lijnrecht tegenover elkaar. Beide spelers hebben diverse karakters om mee te spelen: een gouverneur, huurmoordenaar, sheriff, indiaan, verkoper, journalist, bandiet, danseres, dominee en burgemeester. Deze karakters kunnen allemaal iets speciaals, zo kan de indiaan zien wie er tegenover hem staat, kan de verkoper fiches verschuiven en kan de journalist een krantenkop op een karakter van de tegenspeler plaatsen (als deze goed geraden is) om dit karakter te markeren. Per spelersbeurt mag je twee acties uitvoeren.

Verschillende acties

Er zijn vier verschillende acties, te weten:
 • Karakters verplaatsen
 • Een fiche bekijken
 • Een fiche nemen
 • De eigenschap van een karakter gebruiken

Doel

Het doel van Outlaws is om jouw gouverneur president te laten worden. Dit doel kan op verschillende manieren bereikt worden. Je moet altijd goed in de gaten houden of je nog slim bezig bent, wellicht dien je je strategie te wijzigen tijdens het spel om het doel te behalen.

Spelstrategie

Je kunt de gouverneur op drie manier president laten worden.
 • De eerlijke manier: jouw gouverneur wordt president wanneer je het verkiezingsfiche neemt, hiervoor dien je meer stemmen dan je tegenspeler te hebben. Jouw gouverneur is dan eerlijk verkozen.
 • De oneerlijke manier: jouw huurmoordenaar schakelt de gouverneur van de tegenspeler uit. Hiervoor moet deze tegenover de gouverneur staan en een kogelfiche inleveren.
 • De smerige manier: jouw sheriff elimineert de huurmoordenaar van de tegenspeler. Hiervoor moet deze tegenover de huurmoordenaar staan en een handboeienfiche inleveren.

Bij de laatste twee manieren zit er echter nog een addertje onder het gras. Zo kan de dominee een arrestatie van de huurmoordenaar teniet doen wanneer deze rechts van hem staat. Daarnaast kan de sheriff een eliminatie van de gouverneur tegenhouden. Als de sheriff naast de gouverneur staat wanneer de huurmoordenaar toeslaat, kan een handboeienfiche ingeleverd worden om de gouverneur te redden en de huurmoordenaar te arresteren.

Spelelementen

Dit spel kent verschillende spelelementen, voornamelijk bluf, deductie en tactiek zijn erg belangrijk. Het gelukselement is bij dit spel maar beperkt aanwezig, het draait vooral om inzicht en tactiek. Daarnaast komt een sterk geheugen bij Outlaws ook goed van pas. Het is immers handig om te onthouden waar bepaalde karakters van je tegenstander staan en welke fiches bijvoorbeeld stemmen of kogels zijn.

Bluf

Je kunt bij Outlaws bluffen om je tegenspeler te verwarren. Dit kan bijvoorbeeld door te doen alsof je karakters omdraait, maar deze laat staan. Zo weet je tegenspeler niet meer zeker welk karakter zich waar bevindt. Ook kun je bluffen door te doen alsof je interesse hebt in een fiche, waardoor je tegenspeler hier wellicht ook achteraan gaat. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij een bluffiche. Tijdens het spel bluf je om bepaalde acties van je tegenstander te ontmoedigen of juist te bevorderen.

Deductie

Daarnaast is het bij Outlaws belangrijk om het een uit het ander te kunnen afleiden. Zo is het belangrijk om uit de acties van de tegenspeler op te maken wat er gaande is. Heb jij bijvoorbeeld ontdekt waar zijn gouverneur staat? Dan zal hij waarschijnlijk snel zijn sheriff ernaast gaan zetten, om een eventuele actie van een huurmoordenaar tegen te gaan. Het is dus niet alleen belangrijk om over je eigen acties na te denken, ook de acties van je tegenstander dien je goed te analyseren.

Tactiek

Tot slot is tactiek een belangrijk onderdeel. Omdat er verschillende manieren zijn om te winnen, is het belangrijk deze goed te overwegen. Wanneer jouw tegenstander al veel stemmen heeft verzameld, is het wellicht slimmer om je huurmoordenaar in te schakelen. Op de eerlijke manier winnen zal nog lang gaan duren, aangezien je eerst meer stemfiches moet hebben dan je tegenstander. Ook is het belangrijk om de karaktereigenschappen tactisch in te zetten. Je moet je steeds afvragen welk karakter in welke ronde slim is om in te zetten.

Is Outlaws een geschikt bordspel voor jou?

Of je Outlaws een leuk bordspel zult vinden, hangt helemaal af van jouw definitie van “leuk” en wat je belangrijk vindt in een spel.

Wel geschikt

Je zult Outlaws leuk vinden als je graag strategisch te werk gaat en wel van een uitdaging houdt. Als je graag bluft en de tegenspeler op een dwaalspoor brengt, kun je je geluk op bij Outlaws. Houd je er niet van wanneer een bordspel de hele avond in beslag neemt (zoals bij de spellen Risk of Monopoly kan gebeuren)? Dan is Outlaws met een gemiddelde speeltijd van 15 minuten een goede keuze. Uiteraard is het spel nog leuker als de spelers aan elkaar gewaagd zijn.

Niet geschikt

Outlaws is minder geschikt wanneer je vooral een luchtig spel wilt waarbij je veel kunt lachen (zoals het spel 30 seconds). Het is geen partyspel om een feestsfeer te creëren. Ook wanneer je het belangrijk vindt om bij een gezelschapsspel niet te veel te hoeven nadenken, is Outlaws waarschijnlijk niet jouw favoriete spel. Tot slot is het minder geschikt wanneer je het gelukselement heel belangrijk vindt (zoals bij het dobbelspel Regenwormen).
© 2020 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blokus: een fantastisch en strategisch bordspelBlokus is een ontzettend strategisch bordspel, dat ook nog eens prachtig is vormgegeven. De spelregels zijn simpel. Maar…
Levend StrategoMooi weer, tijd om naar buiten te gaan en heb je een grote groep (kinderen) te vermaken? Een leuke activiteit om te doen…
Trefbal - Speluitleg, regels plus variatiesTrefbal - Speluitleg, regels plus variatiesTrefbal wordt veel gespeeld op de basisschool. Het is voor de sportgenieters de ideale sport om je energie in kwijt te k…
Kolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan is misschien wel het populairste spel van de afgelopen paar jaar. Het bordspel bevat een kleine dos…

999 Games: LAMA (kaartspel)999 Games: LAMA (kaartspel)LAMA van 999 Games, uitgebracht in 2019, is een spel met zowel tactiek als een geluksfactor. Het kan gespeeld worden met…
999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games is een uitgever van een groot scala aan spellen waaronder, kaart- en bordspellen. Het bedrijf is in 1990 opger…
Bronnen en referenties
 • https://www.999games.nl/outlaws-bordspel.html
 • “Outlaws, last man standing”, bordspel van 999 games
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.