BEARS vs BABIES, een leuk kaartspel voor jou?

BEARS vs BABIES, een leuk kaartspel voor jou? Heb je het spel BEARS vs BABIES weleens voorbij zien komen? Dan zal de bruine, harige verpakking je vast zijn opgevallen. Niet alleen de verpakking, maar ook het spel zelf bevat de nodige humor. Het kaartspel trekt jouw aandacht, maar je twijfelt of het ook een geschikt spel voor jou is? Ga jij je hier vaak mee vermaken of zal je het spel na een aantal keren spelen in de kast laten liggen en balen van de aankoop? Je ontdekt het door de speluitleg en spelelementen te bekijken. Zo weet je snel genoeg of je enthousiast wordt van BEARS vs BABIES! BEARS vs BABIES is een kaartspel, ontwikkeld door de makers van Exploding Kittens. Het idee is simpel: je bouwt monsters om de strijd aan te gaan met verschrikkelijke baby’s. De kaarten zorgen, zoals we gewend zijn van Exploding Kittens, voor de nodige hilariteit. De tekeningen creëren de grappigste combinaties. Zo kan je monster een duif zijn (met wat gezondheidsproblemen), met een lijf van een beer in een roze bikini en een grote kreeftenschaar als arm. Je moet niet alleen de baby’s, maar ook je medespelers in de gaten houden. Ook zij kunnen wel eens zorgen voor je ondergang...

Praktische informatie BEARS vs BABIES

  • Geschikt voor 2 tot 5 spelers
  • Adviesleeftijd: 10+ jaar
  • Aantal kaarten: 107
  • Taal: Engels

Spelinhoud

  • Speelveld
  • 107 speelkaarten
  • Handleiding
  • Gids met meest gestelde vragen

Speluitleg BEARS vs BABIES

Het is de bedoeling om met verschillende lichaamsonderdelen sterke monsters te bouwen die veel punten waard zijn. Hiermee kun je de strijd winnen en de baby's opeten (zodat de punten voor jou zijn). De waarde van het monster wordt bepaald door de punten die op de verschillende lichaamsdelen staan genoteerd. Wanneer een aanval wordt geopend, doen alle gecreëerde monsters van alle spelers mee. Het monster dat wint houdt de baby’s. Het spel is afgelopen wanneer er geen actiekaarten meer op het speelveld liggen.

Verschillende soorten kaarten

In het spel zijn er drie soorten kaarten; baby's, monsters en speciale kaarten. De baby’s vind je in de kleuren rood, blauw en groen. Op elke kaart staat aangegeven hoeveel punten de baby waard is. De monsters bestaan uit vier delen: hoofd, lichaam, benen en armen. Per kaart vind je de waarde van de lichaamsdelen. Deze tel je bij elkaar op om de waarde van het monster te bepalen. Je vindt de monsters in vier kleuren; rood, blauw, groen en regenboog. De regenboogkleur telt voor elke kleur. Tot slot zijn er speciale kaarten die een aparte functie vervullen, zoals 'mask' waarmee je een monsterhoofd geheim houdt en “swap” waarmee je twee monsterhoofden mag wisselen.

Spelersbeurt

Per spelersbeurt heb je keuze uit drie verschillende opties: je mag acties ondernemen, de strijd met de baby’s aangaan (provoke) of de afvalbak induiken (dumpsterdive).

Acties ondernemen

Een kaart pakken, een kaart op tafel leggen of een speciale kaart gebruiken tellen allemaal als 1 actie.

Provoke

Je kunt er ook voor kiezen om geen acties te gebruiken, maar de strijd aan te gaan met de baby’s. Dit telt als één spelersbeurt.

Dumpsterdive

Heb je een specifieke kaart nodig? Het kan dan nuttig zijn om je spelersbeurt te gebruiken voor een duik in de afvalbak. Hieruit haal je een kaart naar keuze. Daarna is je beurt voorbij.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om aan het einde zoveel mogelijk baby’s opgegeten te hebben. Alle punten van de veroverde baby’s worden opgeteld. De speler met de meeste punten wint het spel!

Spelstrategie

In BEARS vs BABIES zijn er grofweg twee strategieën: je maakt je eigen monsters groter of je zorgt ervoor dat de monsters van tegenspelers in waarde dalen. Zolang jij in de strijd maar het hoogste aantal punten houdt.

Spelelementen BEARS vs BABIES

Funfactor en geluk

De zogenoemde funfactor is bij BEARS vs BABIES zeker aanwezig. De omschrijvingen en tekening op de kaarten zijn erg grappig, waardoor de vreemdste combinaties ontstaan. Het is een luchtig spel dat ideaal is voor een avondje gezelligheid. Het spel is niet ingewikkeld en duurt niet urenlang. Het spelelement geluk speelt geen grote rol. Je moet natuurlijk een beetje geluk hebben met de kaarten die je uit de stapel pakt, maar het gaat er voornamelijk om hoe je deze kaarten vervolgens gebruikt. De geluksfactor is niet zo hoog als bij dobbelspellen waarbij de dobbelstenen het spelverloop bepalen.

Bluf en reactie

Je hoeft voor dit spel niet te werken aan je 'pockerface'. Er hoeft namelijk weinig gebluft te worden. Medespelers zien niet welke kaarten je pakt, deze blijven geheim totdat je ze op tafel ligt. Het enige moment waarop je eventueel zou kunnen bluffen in BEARS vs BABIES is wanneer je een speciale kaart 'mask' neerlegt. Hiermee zou je kunnen bluffen om je tegenspelers op een verkeerd spoor te brengen, echter is dit niet per se nodig. Je hoeft geen snel reactievermogen te hebben, je hoeft bijvoorbeeld nergens als eerste iets te roepen of ergens op te drukken. Je kunt rustig alle kaarten bekijken en je acties overwegen. Uiteraard moet je wel reageren op wat er gaande is in het speelveld en op tijd actie ondernemen.

Planning, puzzelen en tijdsdruk

Het is handig om te plannen. Zo is het bijvoorbeeld niet slim om een spelersbeurt te besteden aan een dumpsterdive voor een rood monsterhoofd, wanneer de tegenspeler na jou de strijd aangaat met de rode baby's en deze ook vrijwel zeker zal winnen. Je had deze spelersbeurt dan beter anders kunnen besteden. Het vooruitkijken en tegenspelers in de gaten houden (en hun acties voorspellen) zal je in dit spel verder laten komen dan willekeurig monsters bouwen. In BEARS vs BABIES hoeft niet op hoog niveau gepuzzeld te worden. Of de lichaamsdelen van de monsters passen zie je snel genoeg aan het aantal naden op de kaarten. Ook is tijdsdruk in dit spel niet zo van belang. Er is geen bepaalde tijd waarin je de acties moet uitvoeren. Ook loopt er geen klok af zoals bij escaperoomspellen wel het geval is. Het spel is klaar zodra er geen kaarten meer gepakt kunnen worden van het speelveld. Een speler mag zolang over een spelersbeurt doen als hij nodig heeft.

Is BEARS vs BABIES een geschikt spel voor jou?

Of het spel geschikt is voor jou hangt af van jouw verwachtingen van wat een goed spel zou moeten zijn.

Wel geschikt

BEARS vs BABIES is geschikt wanneer een spel moet dienen om een avond gezellig te maken. Met vrienden of familie samenzijn, lekker eten, drinken en lachen staat centraal op zo'n avond. Het spel is leuk en zorgt voor de nodige sfeer, het brengt de boel op gang. Tevens is het geschikt wanneer je graag een spelletje wil spelen, maar hier niet de hele avond mee bezig wil zijn.

Niet geschikt

Het spel is niet geschikt wanneer je graag intellectueel uitgedaagd wordt. Je hoeft voor BEARS vs BABIES geen ingewikkelde strategieën te ontwikkelen. Houd je hier juist wel van en vind je spellen leuk wanneer inzicht hierbij belangrijk is? Dan is dit spel wellicht niet geschikt voor jou. Ook wanneer je graag urenlang bezig bent met een bordspel en dit gerust een hele avond in beslag mag nemen, zul je BEARS vs BABIES waarschijnlijk niet zo leuk vinden. Tevens is het spel minder geschikt wanneer je de humor niet kan waarderen, je zult het dan wellicht een flauw en simpel spel vinden.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samen leuke dingen doenSamen leuke dingen doenWat gaan we doen? In dit artikel een aantal simpele ideeën en tips om samen te ondernemen tijdens een gezellige dag of a…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
Hoe speel je het kaartspel Trombon?In Roemenië wordt dit kaartspel in kroegen gespeeld. Het doel is zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken. Om dit te d…
Een leuk kaartspel: SchoppenmieEen leuk kaartspel: SchoppenmieMet speelkaarten zijn ontzettend veel leuke spellen te spelen. Soms is geluk een belangrijke factor, met goede kaarten k…

Het bordspel Pandemic: samenwerken om virussen te bestrijdenHet bordspel Pandemic: samenwerken om virussen te bestrijdenIn het bordspel Pandemic is het je doel om samen met je medespelers de wereld te redden van een verspreidend virus. In t…
Travian: speciale server Codex VictoriaTravian: speciale server Codex VictoriaAls Travian, een Massive Multiplayer Online Game (MMOG), in september 2019 voor de 15e keer verjaart, wordt dat gevierd…
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 28-11-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.