Travian-taal: afkortingen en begrippen

Travian-taal: afkortingen en begrippen Farmen, vegen, faken… de termen in online strategie-spel Travian vliegen je om de oren. Communiceren neemt een belangrijke plaats in bij dit spel. Wel zo handig dus als je weet waar jouw 'deffers' en 'ally-leiders' over praten… Wie ambities heeft om aan de top te komen, zal zich moeten verdiepen in de betekenis van begrippen en afkortingen die binnen Travian gebezigd worden. Mensen die het klappen van de zweep kennen en de juiste taal spreken, hebben een streepje voor in Travian. Ze worden makkelijker toegelaten tot de grote allianties, met als beloning een grotere kans op succes en winst. Wie wil winnen, spreekt dus de 'Travian-taal'.

Het spel

In Travian, een Massive Multiplayer Online Game (MMOG), draait alles om het bouwen van een sterk imperium van dorpen en legers. Er zijn wereldwijd veel servers en het spel heeft een trouwe schare fans. Die fans spelen al jaren op server na server en hebben zo oeverloos ervaring opgedaan. Gaandeweg zijn in het spel allerhande begrippen en afkortingen ontstaan, die voor een leek onmogelijk te herleiden zijn. Nieuwkomers, maar ook mensen die al enige tijd spelen, kunnen zich daardoor verwonderen over de communicatie tussen de spelers. Om op de Nederlandse servers snel thuis te raken, is het raadzaam om op de hoogte te zijn van enkele veel gebruikte termen en afkortingen.

Begrippen

Vaak moet in het spel veelvuldig en vooral snel gecommuniceerd worden. Discord, een chat-app voor gamers, is een hulpmiddel dat daarvoor door veel allianties gebruikt wordt. Daarnaast gaan er alliantiemails rond, met hulpverzoeken of opdrachten vanuit de leiding. Hierin maken spelers gebruik van allerlei begrippen. Ook op het (interne en externe) forum kom je nogal wat termen tegen die niet nader omschreven worden en waarvan verwacht wordt dat je ze kent.

Algemeen

Bron: Ingame screenshot cropfinder NL3 TravianBron: Ingame screenshot cropfinder NL3 Travian
Je kunt algemene begrippen tegenkomen, waarmee spelgerelateerde aspecten benoemd worden:
  • Ally-leider: de leider (meestal ook de oprichter, maar dat hoeft niet) van de alliantie. Meestal bestaat de leiding uit een aantal personen, die hun eigen specialiteit hebben zoals het werven van nieuwe leden, het coördineren van aanval of verdediging, het onderhandelen met andere allianties et cetera.
  • Cropper: de verhoudingen van grondstoffen zijn in een cropper aangepast ten voordele van de hoeveelheid graanproductie. Een standaard dorp heeft een verhouding van 4-4-4-6 (hout, klei, ijzer, graan), een 9-cropper geeft 3-3-3-9 en een 15-cropper 1-1-1-15.
  • Natars: het naargeestige computergestuurde volkje dat op de kaart van elke Travianserver groeit en groeit, bijvoorbeeld door het overnemen van de hoofddorpen van inactieve spelers.
  • Troepen-ratio: de verhouding tussen je populatie en je aantallen legereenheden.
  • Gettertools: externe site met hulpmiddelen als troepenoverzicht, strijdverslagen, verdediging zoeken.

Strategisch

Ook zijn er door spelers bedachte termen die een bepaalde handeling of strategie vertegenwoordigen:
  • Deffen (deffer, def-leider): verdedigen (verdediger, defensief leider).
  • Dual: een partner waarmee je samen één account beheert. Deze mag zelf geen ander account op dezelfde server beheren.
  • Perma-def (standaard of standing def, SD): versterkingen van andere spelers die permanent in je dorp verblijven en dus niet beschikbaar zijn voor "def-acties".
  • Simmen: zo snel mogelijk groeien zonder specifiek strategisch doel, anders dan te stijgen in de ranglijsten van grote spelers of allianties. Op sommige servers is dit zelfs belangrijker dan snel grote legers maken, omdat een minimale populatie vereist is om nieuwe regio's te openen.
  • Sitter: een andere speler die met zijn eigen wachtwoord op jouw account kan inloggen om een oogje in het zeil te houden als jij niet online bent. De officiële benaming hiervan is 'opzichter'. Een sitter kan rechten toebedeeld krijgen, maar kan en mag niet alles wat de eigenaar van het account zelf kan.
  • Inactieve speler: account met dorp(en) die niet of nauwelijks gegroeid zijn. Er bestaan overzichten hiervan per server.
  • Farmen (farms, farm-lijst): het structureel leegroven van een dorp met als doel de eigen dorpen beter te laten groeien. Farms zijn het lijdend voorwerp en farm-lijsten kunnen gemaakt worden in de verzamelplaats van waaruit de aanvallen verstuurd worden. Eén klik op de knop is voldoende om al je troepen op pad te sturen.

Aanvallen

Verder hebben veel zaken die met aanvallen te maken hebben een eigen term gekregen:
  • Faken: het versturen van kleine aanvallen om tegenstanders te misleiden en daardoor een echte aanval meer kans van slagen te geven.
  • Graanlock: het wegschieten van graanvelden, waardoor niets anders meer gebouwd kan worden als gevolg van een negatieve graanproductie.
  • Rellen: links en rechts wat aanvallen rondsturen waarmee je niet speciaal een strategisch doel voor ogen hebt.
  • Timen: je aanval of verdediging tot op de seconde gepland laten aankomen in een ander dorp, belangrijk bij samenwerking of overname.
  • Trein: een serie van aanvallen die binnen één of enkele seconden landen op het dorp van een tegenstander.
  • Vegen: een groot aanvalsleger vooruit sturen om een dorp ‘schoon te vegen’, dus zoveel mogelijk verdediging uit de weg te ruimen voordat andere, duurdere aanvalstroepen arriveren. Vegen kan ook tot doel hebben om het dorp als farm te gaan gebruiken.

Afkortingen

Naast gebezigde termen wordt in Travian veel gebruik gemaakt van afkortingen. Niet alleen onderling, maar ook in de speluitleg (FAQ) en binnen de officiële Travian-hulpmiddelen, zoals Gettertools. In deze externe omgeving kun je diverse data invoeren waarmee berekeningen worden gemaakt. Bijzonder handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar dorpjes om aan te vallen. Ook lijsten met inactieve spelers kun je hier vinden. Het is dus niet alleen goed voor je imago om de taal te begrijpen en bekend te zijn met de afkortingen, maar ook heel praktisch.

Veel gebruikte Travian-afkortingen zijn bijvoorbeeld:
  • Bron: Ingame screenshot NL3 TravianBron: Ingame screenshot NL3 Travian
    AD = Aanvalsdorp: Het dorp waar je je aanvalsleger hebt getraind.
  • Ally = Alliantie: Een verbond van spelers die over en weer elkaars activiteiten kunnen waarnemen, zoals binnenkomende en uitgaande aanvallen. Leden kunnen versterkt worden met troepen en grondstoffen.
  • AVP = Aanvalsplan: de leiding selecteert doelwitten (targets) die binnen een bepaalde regio, vijandige alliantie en/of tijdvak getrakteerd worden op echte aanvallen en benoemen targets die fakes krijgen.
  • CP = Cultuurpunten: Deze verzamel je met behulp van gebouwen, feesten en (items van) je held. Je hebt bepaalde hoeveelheden cp nodig om nieuwe dorpen te kunnen stichten of over te nemen.
  • Gs = Grondstoffen: Hout, klei, ijzer en graan zijn nodig voor bouwen en troepen.
  • HD = Hoofddorp: Je eerste dorp is automatisch je hoofddorp. Hier heb je meer mogelijkheden dan in je andere dorpen. Je kunt je hoofddorp wijzigen door een paleis te bouwen in het nieuwe HD naar keuze en daarin de optie 'maak dit je hoofddorp' aan te vinken. Switchen van hoofddorp wordt veelal gebruikt om vijandige overnames te voorkomen, omdat dit bij het hoofddorp niet mogelijk is.
  • Kata's = Katapulten: Nodig om gebouwen van tegenstanders weg te schieten.
  • MH = Multi-hunter: Teamlid binnen Travian die de (hoogst verboden) dubbele accounts en andere overtredingen zoals scripts opspoort en hiervoor een ban uitdeelt.
  • NPC = Non-playable character: Met deze virtuele handelaar kun je de netto hoeveelheid grondstoffen in je dorp herverdelen, tegen betaling van goud. Het Travian-werkwoord NPC-en is hieruit ontstaan.
  • Pop = Populatie: De omvang van een dorp wordt uitgedrukt in populatie. Bepalend hiervoor is de hoeveelheid graan die gebruikt wordt door alles behalve je troepen.
  • RoA = Rise of Alliances: een server met een vooraf vastgestelde tijdsduur, waarbij de alliantie met de meeste overwinningspunten wint (hier worden geen Wereldwonders gebouwd). Alles draait hier om het beheersen van regio's door middel van een omvangrijke populatie. Servers bij uitstek om te 'simmen' dus...
  • TV = Toernooiveld: De hoogte van dit gebouw bepaalt hoe snel je troepen kunnen lopen over grotere afstanden.
  • WW = Wereldwonder: Het allesbeslissende gebouw waarmee het eindspel gewonnen kan worden op reguliere servers. Het kan alleen gebouwd worden in een Wereldwonderdorp, dat vanaf de start van de server bekend is en beheerst wordt door Natars in het grijze gebied.
© 2017 - 2024 Chelsea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Travian, Een Korte UitlegTravian is een zeer populaire online game dat over de hele wereld wordt gespeeld. Het is te beschrijven als een online c…
Travian, De GebouwenIn het internetspel travian draait het om het opbouwen van je eigen imperium. Hier een beschrijving van de gebouwen die…
Travian - zo verdien je gratis goudTravian - zo verdien je gratis goudRegelmatig vragen spelers van de online game Travian zich af of zij wel kunnen meedraaien met de top, als zij niet berei…
Travian: Path to PandoraTravian: Path to PandoraZoals elk jaar in september is ook in 2018 een nieuwe speciale server gestart voor het browser based spel Travian. Deze…

Groeien in Travian: strategische tips en trucsGroeien in Travian: strategische tips en trucsIn het strategische, server-based spel Travian kun je letterlijk en figuurlijk eindeloos groeien. Het wereldwijd populai…
Travian: speciale server Fire and SandTravian: speciale server Fire and SandIn 2017 worden in de browser based game Travian voor het eerst in de geschiedenis twee nieuwe stammen toegevoegd aan de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tutankamon23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://ts19.travian.nl/
  • https://wbb.forum.travian.com/
  • https://www.gettertools.com/ts19.travian.nl.4/10-Travian-server
  • Afbeelding bron 1: Ingame screenshot cropfinder NL3 Travian
  • Afbeelding bron 2: Ingame screenshot NL3 Travian
Chelsea (44 artikelen)
Laatste update: 20-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.