Travian: Path to Pandora

Travian: Path to Pandora Zoals elk jaar in september is ook in 2018 een nieuwe speciale server gestart voor het browser based spel Travian. Deze kreeg de naam Path to Pandora (PtP). De Nederlandse versie werd op donderdag 20 september gelanceerd op speelwereld NL19 en duurde 200 dagen. En versie met 2x snelheid startte op 13 maart 2019. Er werden in Path to Pandora spelelementen behouden die al geïntroduceerd werden op de vorige special, Fire and Sand. Maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen die grote impact hebben op de wijze van spelen en de tactiek. Wat is er veranderd?

Nieuwe functies aangepast

Trouwe Travian-spelers bemoeien zich graag met de inhoudelijke aanpassingen in het spel. Voor de makers is de lancering van specials een goede manier om de feedback van spelers te verwerken en nieuwe spelfuncties te introduceren en te testen. Vaak worden één of meer wijzigingen ook op de reguliere (Legend) versies van Travian doorgevoerd. Fire and Sand was daarin geen uitzondering. Met name de mogelijkheid om legereenheden uit verschillende dorpen samen te voegen en versterkingen in dorpen van andere spelers door te sturen viel in goede aarde. Toch bleek er in Fire and Sand ook het één en ander scheef te groeien: de gelijke kansen waren met het invoeren van nieuwe stammen niet meer gewaarborgd.

Voordelen stammen

Uiteraard is de keuze voor een stam bepalend voor hoe het spel gaat verlopen. Met een sterk verdedigend leger kun je nu eenmaal geen serieuze aanvallen uitvoeren en vice versa. En de prijs voor een veelzijdig leger is hoog: deze troepen kosten veel meer grondstoffen dan een gespecialiseerde soldaat. Sinds de invoering van de twee nieuwe stammen op Fire and Sand, Hunnen (aanvallers) en Egyptenaren (verdedigers), naast de drie van oudsher bestaande Galliërs (verdedigers), Germanen (aanvallers) en Romeinen (veelzijdig), kreeg elke stam een eigen extra voordeel. Een stam-specifiek gebouw of een spel-tactische voorsprong. Zo konden de Galliërs vallen zetten, de Germanen roofden meer grondstoffen uit schuilplaatsen. Maar al spelende bleken de Egyptenaren te beschikken over een té groot voordeel ten opzichte van de andere stammen: hun gebouw Waterwerken gaf een zodanige grote voorsprong in verhouding tot de kosten, dat dit in Path to Pandora is teruggedraaid. De voordelen van een Waterwerk zijn gelijk, maar de kosten voor het bouwen zijn opgeschroefd.

Stam-specifieke troepen behouden bij overname

Een heel interessante vernieuwing is verwerkt in het veroveren van andermans dorpen. Bij de overname van een vijandig dorp, maar ook bij een vriendschappelijk overname, blijft het dorp de stam-specifieke eigenschappen houden. Daardoor kunnen de spelers nu met slechts één account toch genieten van de voordelen van de andere stammen. Bovendien kunnen de bij deze stammen horende troepen getraind worden in het nieuwe dorp. De troepen van verschillende stammen kunnen echter niet worden samengevoegd.

Bondgenootschappen

Van oudsher is de spelleiding op Travian uiterst streng in het handhaven van de regels. Enkele voorschriften zijn inmiddels geautomatiseerd, zoals de hoeveelheid grondstoffen die over en weer gestuurd kunnen worden. Zo wordt getracht te voorkomen dat mensen valsspelen en enkel vrienden accounts laten maken die in dienst staan van een ander account. Ook ip-adressen worden gecontroleerd: speciale ‘multihunters’ delen een ban uit aan mensen die meerdere accounts maken. Een noviteit in Path to Pandora is dat het onmogelijk is om andere spelers te steunen met grondstoffen en troepen, als deze niet in dezelfde alliantie zitten of een bondgenootschap hebben met deze alliantie. Een bekend fenomeen is het zogeheten deffen, waarbij een externe speler in dienst staat van een grote speler binnen een machtige alliantie. Deze persoonlijke deffers steunen de grote speler met grondstoffen en troepen, in ruil voor bescherming. Met de nieuwe regels in Path tot Pandora is dit onmogelijk geworden.

Tactische wijzigingen

Al met al bevat Path to Pandora wederom spelinhoudelijke wijzigingen en aanvullingen die een aanpassing van de tactiek verlangen. Uit de statistieken blijkt dat, ondanks het teruggedraaide voordeel, de voorkeur van veel spelers uitgaat naar de Egyptenaren: 36,9% van de ruim tweeduizend geactiveerde spelers heeft voor deze stam gekozen, tegenover slechts 7,1% Hunnen (bron: NL19 statistieken, 19 oktober 2018).

Een samenvatting van de overige wijzigingen

  • Kosten alliantie bonus verlaagd
  • Grondstoffen en versterking alleen sturen naar bondgenoten
  • Statistieken server aangepast en toegankelijk voor iedereen
  • Bondgenootschappen alleen mogelijk bij volledige consensus
  • Nieuwe grafische ontwerpen voor gebouwen van alle stammen
© 2018 - 2024 Chelsea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesverhaal Facebook Marketing: sieradenmerk PandoraSuccesverhaal Facebook Marketing: sieradenmerk PandoraMarketing van nu omvat niet alleen twitteren en bloggen, maar ook Facebook. Wie wil instappen op Facebook marketing of e…
Mythen en Sagen - Prometheus en PandoraMythen en Sagen - Prometheus en PandoraDe uitdrukking "een doos van Pandora" wordt heden ten dage nog steeds gebezigd. De uitdrukking komt voort uit een mythe…
PSP softmodden - PSP ombouwenPSP softmodden - PSP ombouwenHoe moet je een PSP softmodden? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je stap voor stap jouw PSP softwarematig kunt ombouwe…

999 games: Patchwork999 games: PatchworkPatchwork van 999 games is een spel dat slechts door twee spelers gespeeld kan worden. Het bordspel wordt in een half uu…
Leuke gezelschapsspellen voor meer dan 4 spelersLeuke gezelschapsspellen voor meer dan 4 spelersEen gezellig avondje met vrienden kan nog gezelliger worden door een spel te spelen. Veel bord- en gezelschapsspellen zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tutankamon23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://wbb.forum.travian.com/thread/538902-travian-legends-vs-travian-path-to-pandora/
  • https://ts19.travian.nl
Reactie

Pizaria, 24-02-2019
Het allergrootste verschil tussen Pandora en normale servers is, dat populatie in Pandora de keyfactor is geworden. Een alliantie wint door het verzamelen van de meeste overwinningspunten. Die kun je alleen verdienen met populatie, waardoor populatie voor een alliantie de enige bron van inkomsten is. Dit vergt een geheel andere spelaanpak. Waar op een normale server een alliantie weinig heeft aan spelers die alleen maar groeien, is dit in Pandora precies andersom. De groeiers zijn degenen die de overwinningspunten verdienen en uiteindelijk de overwinning behalen. Dit betekent dat de spelers met legers ten dienste staan van de groeiers. Voor veel ervaren spelers blijkt het moeilijk die omslag in denken en spelen te maken. Reactie infoteur, 26-02-2019
Hey Pizaria,
Bedankt voor je reactie.
Je hebt gelijk v.w.b. de zogenaamde 'sim'- strategie. Ik denk alleen dat dit verschil niet speciaal gebonden is aan PtP, maar aan alle RoA servers ten opzichte van de reguliere Legend servers (met een eindspel en WW). Voor meer info over verschillen tussen RoA's en reguliere servers, zie het artikel over Fire & Sand :-) Ik zal in dit artikel een linkje verwerken om dat te verduidelijken.
Groetjes, Chelsea

Chelsea (44 artikelen)
Laatste update: 09-03-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.