Bezzerwizzer bordspel

Bezzerwizzer bordspel Bezzerwizzer is een bordspel waar het erom gaat om je kennis te testen met meer dan 4000 vragen, verdeeld over 20 categorieën. Met trivia spel Bezzerwizzer kan je je eigen algemene kennis testen, en de kennis van je medespelers. Je kunt elkaar aftroeven met kennis, maar je kunt elkaar ook in de maling nemen, bluffen, en je kan speltactiek gebruiken om te winnen. Bezzerwizzer is erg populair in Duitsland en Scandinavië. Met deze trivia game kan je je tegenstanders ook ‘pesten,’ bijvoorbeeld door tegenspelers een vraag voor te leggen die ze vrijwel zeker niet beantwoorden kunnen. Bezzerwizzer werd in 2015 genomineerd als speelgoed van het jaar voor 9 jaar en ouder. De trivia game Bezzerwizzer is leerzaam, leuk, en mooi vormgegeven. Het spel is leerzaam voor jong en oud. Bezzerwizzer betekent letterlijk ‘beter weter.’ In het Nederlands kan je ook 'betweter' zeggen. De Nederlandse versie werd samengesteld door (onder andere) schrijvers van Nederlandse quizzen. Ongeveer de helft van de vragen van de Nederlandse versie van Bezzerwizzer heeft betrekking op Nederland.

Waar gaat Bezzerwizzer over?

Bezzerwizzer bevat zeer veel kennisvragen, waarmee je kunt laten zien dat je het ‘t beste weet, of dat je veel weet en snel kunt antwoorden. Hoe meer vragen je kunt beantwoorden, hoe groter kans om te winnen. Het is dus een kennisquiz als bordspel, maar je moet ook tactiek gebruiken. Je kunt ook de vragen van je tegenspelers beantwoorden, waardoor je extra punten wint en je de kans om te winnen vergroot. Je hoeft dus niet op je beurt te wachten om vragen te kunnen beantwoorden. Je kunt antwoorden voordat een ander dat kon, waardoor je meer punten krijgt.

Alle spelers kunnen ook elkaars lievelingscategorieën stelen, waardoor je het de tegenspelers lastiger maakt om vragen (uit categorieën waar ze niet veel vanaf weten) correct te beantwoorden. Je tegenspelers kunnen dit andersom ook doen, dus het komt niet alleen aan op kennis, maar ook op strategie en snelheid. Je kunt speelstenen inzetten voor bepaalde acties, zoals het ruilen van categorieën. Je kunt ook meer waarde (in punten) aan een categorie geven, waardoor goede antwoorden op de vragen uit die categorie je meer punten opleveren.

Wat kan je doen met de zwapsteen?

Met de zwapsteen kan je categorieën ruilen. Je zwapt dan de categorieën met vragen om voor categorieën met vragen die jij het liefst beantwoordt. Het nut hiervan is dat je een grotere kans hebt om vragen uit je favoriete categorieën goed te kunnen beantwoorden, waarmee je dus jouw kans om te winnen vergroot, terwijl je de kansen om te winnen van tegenstanders, juist kleiner maakt. Je kunt ook de ander juist een lastige categorie toespelen door categorieën om te ruilen, waardoor je tegenspeler zijn favoriete categorie met vragen kwijtraakt en vervolgens juist (voor hem/haar) moeilijke vragen moet beantwoorden uit categorieën waar hij/zij weinig kennis over heeft.

Met hoeveel spelers speel je dit bordspel?

Je speelt Bezzerwizzer met 2 tot 4 spelers per spel, het kan individueel gespeeld worden maar ook in teams. Een spelletje duurt ongeveer een half uur tot een uur.

Categorieën

De 4000 vragen van Bezzerwizzer zijn ondergebracht in 20 categorieën. Er zijn vragen over landen en andere aardrijkskundige zaken en quizvragen in de categorie architectuur (bijvoorbeeld over gebouwen, bouwstijlen, en overige bouwwerken). Het spel bevat ook vragen over design, films, kunst en geschiedenis, maar ook over acteren, zingen, literatuur en muziek. In de categorie ‘mens’ tref je vragen over het menselijk lichaam of geneeskunde aan, maar ook vragen over fysiologie en psychologie. Test je kennis over de natuur, wetenschap, eten en drinken, televisieprogramma’s of tv-persoonlijkheden. Ook politiek en samenleving komen aan bod en natuurlijk zijn er ook vragen over sport, religie, techniek en vreemde talen. Bezzerwizzer test je kennis op meerdere niveaus. Er zijn makkelijke vragen en moeilijke vragen. Terwijl je test wat je weet, word je ook slimmer. Bezzerwizzer is dus niet alleen leuk om te laten zien wat je al weet, maar ook om meer te weten te komen, en om anderen te dwarsbomen om hun kennis te gebruiken.

Oorsprong

Bezzerwizzer (betweter) komt (ondanks de Duitse titel van het spel) oorspronkelijk uit Denemarken. Het werd in 2006 bedacht en ontworpen door de Deen Jesper Bülow. In Denemarken werd het bordspel een bestseller en het werd verschillende keren bekroond met prijzen. In Zweden, Noorwegen en Finland werd het ook een groot succes. In 2014 kwam de Nederlandse en Vlaamse versie op de markt in Nederland en Vlaanderen.

Uitvoering

Stevig kartonnen spelbord met quizkaarten, pionnen, en vierkante spelstenen, in een stevige box.

Hoe speel je deze quiz?

Elke speler krijgt een speelplankje met vier categorieën. Je kan de categorieën in eerste instantie niet zelf uitkiezen maar je krijgt ze toebedeeld door middel van trekking uit een buidel. Je bepaalt aan de hand van je voorkeur per categorie hoeveel punten de vragen uit elke categorie jou gaan opleveren. Dit doe je door de stenen waarop de categorie staat aangegeven op het speelbord te leggen op de plaats waarop de hoeveelheid (te verdienen) punten staan aangeweven. Dus als je interesse hebt in aardrijkskunde en verwacht dat je uit die categorie veel vragen goed kunt beantwoorden, dan leg je de steen van die categorie op de plek met het hoogste aantal punten.

Je kunt dit spel prima in teams van twee personen spelen. Elk team krijgt 3 stenen, 2 Bezzerwizzers en 1 Zwapsteen. De Zwapsteen is om categorieën te ruilen, Bezzerwizzers zijn om vragen te beantwoorden van tegenspelers. Door middel van tactiek en switchen kan je dit spel manipuleren, en tegelijkertijd proberen de kennis van anderen te verzwakken. De scores worden bijgehouden met een scoresteen op het speelbord.

Wat kost Bezzerwizzer?

Bezzerwizzer kost (september 2015) rond de € 50,-.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
Knappe Koppen - University GamesEen bordspel voor kinderen vanaf 2 jaar, onmogelijk zou je bijna denken. Toch is het met dit spel gelukt om peuters kenn…
De app "Trivia Crack"Het spel Trivia Crack verscheen 26 oktober 2013 voor het eerst in Latijns-Amerika. Later vond deze app zijn weg naar de…
Monza: het racespel van HABAHet bordspel Monza van HABA is een racespel geschikt voor spelers van 5 tot en met 99 jaar, waarbij het doel van het spe…

Het spel: Hengelen op het drogeHet spel: Hengelen op het drogeSpelletjes zijn leuk. Met kant-en-klare spelletjes uit de winkel kun je prima spelen, het is alleen jammer dat ze meesta…
Grepolis - Een online cross-platform spelGrepolis - Een online cross-platform spelGrepolis is een browserspel, gemaakt door het Duitse bedrijf Innogames. Bouw een machtig rijk, versla je vijanden en bes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kamyq, Pixabay
  • http://www.intertoys.nl/speelgoed/speelgoed-van-het-jaar/bezzerwizzer-nederlandse-editie
  • http://speelgoed-van-het-jaar.nl/product/bezzerwizzer/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bezzerwizzer
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.