Het spel: Hengelen op het droge
Spelletjes zijn leuk. Met kant-en-klare spelletjes uit de winkel kun je prima spelen, het is alleen jammer dat ze meestal prijzig zijn en bovendien de eigen fantasie vaak beperken. Zelf bedenken en zelf doen is veel leuker. Een deel van het spel zit hem dan niet in het spelen, maar ook in het maken en voorbereiden. En dat kan allemaal met eenvoudige en goedkope middelen! Zo maak en speel je bijvoorbeeld 'Hengelen op het droge'.
Lekker hengelen
Je ziet de vissers wel eens zitten, langs sloot, vaart, kanaal of rivier. Sommigen genieten van de stilte, de rust. Sommigen zitten ingespannen te turen naar hun dobbertje en hopen op een mooie vangst. Soms worden er door hengelsportverenigingen zelfs wedstrijden georganiseerd. Dan gaat het om de grootste, mooiste of zwaarste vangst. Ook kinderen vinden het leuk om te hengelen naar een mooie vangst. En dat hoeft niet altijd langs het water te zijn, dat kan ook gewoon in de woonkamer.
Hengelen op het droge is een hengelspel waarbij je vissen van hout, karton of papier vangt. Wie heeft de beste vangst?
Bedoeling van het spel
De bedoeling van het spel is eenvoudig. Het gaat erom wie de beste vangst heeft gedaan. Dat kan gaan om het totale gewicht aan spelvissen, maar ook om het aantal vissen dat wordt gevangen.
Wat heb je nodig voor Hengelen op het droge?
- Een stok om een hengel van te maken. Hiervoor gebruik je een stokje van ongeveer anderhalve meter lang. Dat kan een bamboestok zijn, maar een lange twijg doet het ook prima.
- Een touw van ongeveer anderhalve meter lang.
- Een haakje. Dat kan een gordijnhaakje zijn of een schroefoogje. Heb je dat niet, dan kun je met een stukje ijzerdraad zelf een haakje vormen.
- De vissen. Dat kunnen stukjes stevig papier of karton zijn, stukjes hout, klosjes of kurken.
- IJzerdraad.
In elkaar zetten
De stok is de hengel. Je knoopt aan het uiteinde het touw vast. Aan het uiteinde van het touw maak je het haakje vast. Zorg dat je een haakje hebt met een open kant. Het is straks de bedoeling, dat je met het haakje vissen vangt, en dat gaat je zonder open kant niet lukken.
Aan de vissen maak je met het ijzerdraad een lus, waaraan je met de haak van de hengel de vis kunt optillen. Het is natuurlijk het leukste als de vis er ook als een vis uitziet. Met kleurtjes, stiften of gekleurde stukjes papier kun je bijzondere vissen maken. Op elke vis komt ook een getal te staan. Dit is het gewicht van de vis, ofwel het aantal punten dat je krijgt als je deze vis gaat vangen. Spreek goed met elkaar af welke getallen er op de vissen moeten komen te staan. Het is natuurlijk het leukste als er veel verschillende waardes gevangen kunnen worden. Het getal staat ofwel op de onderkant van de vis, ofwel maar aan één zijkant, zodat de vissers straks niet kunnen zien op welke waardes er wordt gevist. Zorg ervoor dat het aantal vissen groot genoeg is.
Hengelen op het droge
Aantal spelers
Het mooie van het Hengelen op het droge is, dat het aantal spelers niet zoveel uitmaakt. Speel je met veel deelnemers, dan zul je voor voldoende vissen moeten zorgen. Wat ook belangrijk is, dat de spelers niet zo dicht bij elkaar komen te zitten, dat de haakjes van hun hengels steeds in elkaar vast komen te zitten. Met een groter aantal spelers zal de grootte van de vijver waaruit gevist kan worden ook wat groter moeten zijn.
Het spel begint
Op de grond maak je een cirkel met een diameter van ongeveer 4 meter. Je kunt zo’n cirkel met een lang touw uitleggen. Die cirkel is de vijver, waar de vissers niet in mogen komen. In de vijver worden de vissen gelegd, uiteraard gelijkmatig verdeeld zodat iedereen gelijke kansen gaat krijgen. Om de cirkel heen staan stoelen, waar de spelers op gaan zitten. Elke speler heeft een hengel in de hand.
Het einde van het spel
Je kunt op twee manieren spelen, ofwel op tijd ofwel op de hoeveelheid te vangen vis. Met andere woorden, je kunt een bepaalde tijd afspreken dat er gevist kan worden. Je kunt bijvoorbeeld een eierwekker op drie minuten zetten. Na die drie minuten gaat het wekkertje af en moet er gestopt worden met vissen. Wie de hoogste waarde bij elkaar gevist heeft, is de winnaar. Speel je liever niet op tijd, dan kun je ook doorvissen tot alle vissen uit de vijver weggevangen zijn. Als de vijver leeg is gevist telt iedereen de waardes van de gevangen vissen bij elkaar. De hoogste waarde wint. Of, als je dat van tevoren goed met elkaar hebt afgesproken, degene met het hoogste aantal gevangen vissen wint de wedstrijd.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Als alle punten of waardes zijn geteld, dan kunnen de vissen opnieuw in de vijver worden gedaan. Voor nieuwe en eerlijke kansen is het fijn als iedereen op een andere stoel gaat zitten, naast twee andere spelers. Zo heb je optimaal kansen om te bewijzen dat je de beste drooghengelaar van het gezelschap bent!