Grepolis - Een online cross-platform spel

Grepolis - Een online cross-platform spel Grepolis is een browserspel, gemaakt door het Duitse bedrijf Innogames. Bouw een machtig rijk, versla je vijanden en bescherm je vrienden om de beste speler te worden. Grepolis kan worden gespeeld op de computer, mobiele apparaten en consoles. Dompel jezelf onder in de mythologische wereld van de Griekse oudheid.

Grepolis – Algemene informatie

Grepolis is gratis downloadbaar en het is mogelijk om vanuit het spel aankopen te doen. Het spel is zeer uitgebreid en nog steeds in ontwikkeling. Het is mogelijk, met toestemming van Grepolis, eigen scripts te gebruiken in het spel. Vanuit het spel kun je verschillende tutorials volgen, zodat je goed beslagen ten ijs kunt komen.

Doel van het spel

Volgens de mensen van Grepolis dien je vooral plezier te maken. Geen gek doel. Inhoudelijk is het doel vanuit de basis vrij eenvoudig: bouw een stad, zo groot mogelijk, verdedig haar en gebruik haar bronnen voor jouw strategische aanvallen of om de stad van je vrienden te beschermen.

Werelden van Grepolis

De omvang van Grepolis is meteen duidelijk wanneer je een wereld kiest. Aan de hand van tien criteria, elk met twee tot tien opties, kan je de voor jou meest geschikte wereld kiezen. Wil je bijvoorbeeld een wereld waarin alles snel gebeurt of een wereld waarin je meer tijd hebt om je imperium op te bouwen? Wil je één dag bescherming als beginner of denk je er meer nodig te hebben? Elke keuze is vertegenwoordigd in een wereld. Elke wereld in Grepolis heeft een naam, bijvoorbeeld: ‘Olympia’, ‘Omega’ of ‘Heraklion’. Sommige werelden komen in meerdere criteria voor. Handig als je wereld aan meer wensen dient te voldoen.

Grondstoffen

Om je stad op te bouwen, heb je grondstoffen nodig. In Grepolis worden drie grondstoffen gewonnen: hout, steen en zilver. De grondstofproductie is afhankelijk van het level van je houthakkerskamp, steengroeve en zilvermijn. Hout is nodig voor de marktplaats, de haven en de schepen. Steen is nodig voor het bouwen van muren en tempels. Zilver gebruik je voor spionage en als ruilmiddel.

Gebouwen

Je start Grepolis met een senaat, boerderij en pakhuis. Met de senaat kun je gebouwen neerzetten of uitbreiden. Via een boerderijdorp kun je grondstoffen veroveren, plunderen of opeisen. De grondstoffen worden opgeslagen in het pakhuis. Naarmate de stad groeit zal je meer gebouwen vrijspelen. Er zijn in totaal tien gebouwen, elk met een eigen functie.

Goden

In de tempel kan je gunsten aanmaken, waarmee je de goden op jouw hand kunt krijgen. De goden in het spel klinken je wellicht bekend in de oren: Zeus (Main man), Athene (Wijsheid), Poseidon (Zee), Hera (Huwelijk), Artemis (Jacht) en Hades (Onderwereld). Elke god heeft zijn eigen krachten en spreuken. Sommige spreuken geven je grondstoffen of troepen, andere versnellen de training van troepen.

Eenheden

Er zijn tien verschillende eenheden beschikbaar in Grepolis. Kies je eenheden strategisch, want ze hebben elk een eigen specialiteit. Eenheden kan je, met uitzondering van militie, bouwen in een kazerne en laten onderzoeken in de academie. Militie kan je oproepen vanuit een boerderijdorp ten tijde van oorlog. Elke eenheid heeft een slag-, steek- of afstandswapen. Deze aanvalskracht is inzichtelijk aan de hand van het aantal punten dat is toegekend. Zo heeft elke eenheid ook verdedigend vermogen tegen slag-, stoot- of afstandswapens, eveneens uitgedrukt in punten.

Handel

Door te handelen in Grepolis kan je grondstoffen verkrijgen. Handelen doe je via een schip of de marktplaats. Je kunt handelen met andere spelers, een boerderijdorp of een Fenicische handelaar. Het één ruilen tegen het ander gaat altijd aan de hand van een ratio. Voorbeeld: voor 1,25 steen betaal je 1 zilver. Handelen is noodzakelijk om te groeien, want je zult zelf onvoldoende kunnen produceren/verzamelen.

Spionage

Voordat je de eenheden beveelt de vijand te gaan verslaan, is het handig te weten welke weerstand je kunt verwachten. Stuur daarom een spion erop uit. Om te spioneren dien je zilver in de grot op te slaan. Als jouw grot meer zilver bevat dan de grot van de tegenstander, zal de spionage slagen.

Gevecht

Na het bespioneren van de vijand kan je de eenheden op pad sturen. Om een betere kans te hebben om het gevecht te winnen kan je samenwerken met andere spelers. Met andere spelers van Grepolis kan je een alliantie vormen en samen ten strijde te trekken. De verdedigende partij weet dat je gaat aanvallen en zal je opwachten met zijn eenheden, militie en/of alliantie. Je kunt aanvallen over land of over zee.

Onderzoek

Er zijn drieëndertig onderzoeken mogelijk in Grepolis. Door het doen van onderzoek kan je de onder andere:
  • Bonussen vrijspelen
  • Bouw versnellen
  • Eenheden bouwen
  • Troepen sneller of sterker maken
  • Nieuwe mogelijkheden vrijspelen
© 2015 - 2024 Infobob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn online browserspelletjes?Wat zijn online browserspelletjes?Online browserspelletjes leken het hoogtepunt te hebben in 2013 en 2014, maar deze spelletjes blijven door de jaren heen…
Online browserspellenOnline browserspellenOnline browserspellen zijn spellen die je op je browser (internet explorer, firefox) speelt. Ze vereisen geen extra cons…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
999 Games: LAMA (kaartspel)999 Games: LAMA (kaartspel)LAMA van 999 Games, uitgebracht in 2019, is een spel met zowel tactiek als een geluksfactor. Het kan gespeeld worden met…

Bezzerwizzer bordspelBezzerwizzer bordspelBezzerwizzer is een bordspel waar het erom gaat om je kennis te testen met meer dan 4000 vragen, verdeeld over 20 catego…
Wat zijn de handen en combinaties bij poker?Wat zijn de handen en combinaties bij poker?Welk pokerspel je ook wilt gaan spelen, het eerste wat je moet leren zijn de verschillende pokercombinaties en de rankin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 762090, Pixabay
  • http://nl.grepolis.com/
  • https://www.youtube.com/user/Grepolis
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grepolis
Infobob (7 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.