Gezelschapsspel: Jakkiebak! Kippenkak!

De stok is in het kippenhok! Er wordt een schoonheidswedstrijd gehouden onder de haantjes en kipjes en opgewonden scharrelen ze allen in het rond om zich zo mooi mogelijk uit te dossen. De prachtige staartveren van de anderen zien er zeer aanlokkelijk uit. Om de mooiste te worden en de wedstrijd te winnen proberen de spelertjes de staartveren van de tegenspelers te roven. Wie als eerste alle staartveren van de andere deelnemers weet te verzamelen wint het spel.

Algemene informatie

Het gezelschapsspel Jakkiebak! Kippenkak! is een variant op Memory waarbij de spelertjes proberen de andere spelers in te halen, en in het voorbij gaan hun staartveren proberen te roven. Het spel kan gespeeld worden door 2 tot 4 spelers en duurt ongeveer 20 minuten. De adviesleeftijd is vanaf 4 jaar.

Het is een spel dat is ontworpen door Hans Zoch en in 1997 uitgegeven door Zoch Verlag. In Nederland is het spel uitgegeven door 999 Games en maakt het deel uit van de zogenaamde “Jakkie & Bak Collectie”. Andere spellen in deze collectie zijn onder andere:
 • Jakkiebak! het kaartspel
 • Regenwormen
 • Geharrewar in de Sushi-bar
 • Graantje de voorste

Het zijn veelal eenvoudige spellen waarin kippen de hoofdrol spelen.

Het spelmateriaal

 • 24 eivormige tegels
 • 12 achthoekige scharreltegels
 • 2 houten hennen
 • 2 houten hanen
 • 4 houten staartveren
 • De spelregels

De voorbereiding op het spel

De 12 achthoekige scharreltegels worden geschud en vervolgens gedekt op tafel neergelegd. Daarna worden de 24 eivormige looptegels geschud en in een cirkel open rondom de scharreltegels heen gelegd. Iedere speler mag nu één haan of kip uitkiezen. Deze haan of kip, vanaf nu speelfiguur genoemd, krijgt een staartveer in dezelfde kleur. Ieder zet zijn speelfiguur nu op één van de eivormige looptegels. De speelfiguren dienen dusdanig over de looptegels te worden verdeeld dat de afstand tussen alle speelfiguren gelijk is.

Spelverloop

Bepaal wie er mag beginnen. De speelfiguren bewegen met de klok mee over de eivormige looptegels. Wie aan de beurt is bekijkt het plaatje op de eivormige looptegel direct voor de tegel waarop zijn speelfiguur staat. Vervolgens probeert de speler uit de twaalf achthoekige scharreltegels de tegel met hetzelfde plaatje te zoeken. De speler mag slechts één scharreltegel omdraaien. Is het plaatje op deze scharreltegel identiek aan het plaatje op de eivormige looptegel direct voor zijn speelfiguur, dan mag de speler één plaats vooruit lopen. De scharreltegel wordt vervolgens weer gedekt weggelegd. Zo lang als de speler scharreltegels omdraait waarvan het plaatje overeen komt met het plaatje op de looptegel direct voor zijn speelfiguur, blijft hij aan de beurt. Zijn de plaatjes echter verschillend, dan is de volgende speler aan de beurt. Op deze manier verzetten de spelers hun speelfiguren met de klok mee van tegel naar tegel.

Inhalen en staartveren roven

Als een speelfiguur direct achter een andere speelfiguur staat, dan mag hij proberen deze in te halen door over hem heen te springen. Deze actie is succesvol als de speler erin slaagt de scharreltegel om te draaien die overeen komt met de looptegel direct voor de in te halen speelfiguur. Een speelfiguur kan met één sprong zelfs twee of drie andere speelfiguren inhalen als deze direct achter elkaar staan. Bij het inhalen mag de speler alle veren van de ingehaalde speelfiguren uittrekken en in zijn eigen speelfiguur steken. Na het inhalen mag de speler gewoon verder gaan totdat hij een scharreltegel omdraait welke niet overeen komt met de eivormige looptegel direct voor zijn speelfiguur. Wie al zijn staartveren kwijt is kan gewoon mee blijven spelen en proberen, in een volgende beurt, andere spelers in te halen.

Einde van het spel

Zodra één van de spelers alle staartveren van de andere spelers heeft veroverd, is hij of zij winnaar van Jakkiebak! Kippenkak!
© 2015 - 2024 Thodesi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…
Memory, geheugenspelletje om zelf te makenMemory, geheugenspelletje om zelf te makenBij het spel memory zoek je naar twee dezelfde kaartjes. Wie het meeste setjes van twee identieke kaartjes weet te verza…

Hoe win je met risk? De statistiekRisk is al tientallen jaren een enorm populair strategiespel. Het draait om het veroveren van landen, continenten en som…
Spelrecensie: Rush Hour Deluxe EditionrecensieSpelrecensie: Rush Hour Deluxe EditionHet spel Rush Hour Deluxe Edition wordt uitgegeven door het bedrijf Thinkfun. Rush Hour is een tactisch denkspel. Het de…
Bronnen en referenties
 • http://www.boardgamegeek.com/boardgame/3570/chicken-cha-cha-cha
Thodesi (2 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.