Memory, geheugenspelletje om zelf te maken
Bij het spel memory zoek je naar twee dezelfde kaartjes. Wie het meeste setjes van twee identieke kaartjes weet te verzamelen is de winnaar van memory. Op het scherm klik je de gewenste kaartjes aan, of je draait de kaartjes van je dure spel om. Maar een memoryspel kun je ook heel goed zelf maken. Hoe je een leuk en leerzaam memory speelt!
Memory
Bij het spel memory is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk setjes van twee kaartjes weet te verzamelen. Alle kaartjes liggen omgekeerd op tafel, zodat je de afbeelding niet kunt zien. De speler die aan de beurt is, mag twee kaartjes omdraaien. Alle spelers moeten kunnen zien welke kaartjes dit zijn. Heeft de speler toevallig twee dezelfde kaartjes omgedraaid, dan is dat een setje en wordt dit uit het spel gehaald. De speler legt deze kaartjes op een stapeltje voor zich neer. Dezelfde speler mag nog eens twee kaartjes omdraaien. Zijn deze kaartjes niet hetzelfde, dan worden we weer teruggedraaid. De volgende speler is aan de beurt om twee kaartjes om te draaien. Het is natuurlijk slim om je zoveel mogelijk de plaats van bepaalde kaartjes in te prenten, in je geheugen te zetten (vandaar de naam van het spel: memory), zodat je bij een volgende beurt weet welke twee passende kaartjes je moet omdraaien.
Leren
Omdat je bij memory de posities van kaartjes in moet prenten om tot een goed resultaat te komen, ben je bezig met het trainen van je geheugen. Je leert daarnaast je aandacht te richten, dus je bent ook met het trainen van de concentratie bezig.
Soorten
Memory is een gezelschapsspel dat in verschillende soorten voorkomt. Je kunt kiezen voor een spel, waarbij je twee precies dezelfde kaartjes om moet draaien. Maar je kunt ook kiezen voor kaartjes, waarbij op elk kaartje iets staat dat alleen bij de ander past. Bijvoorbeeld een vraag met een antwoord. Of dingen die elkaar aanvullen. Een paar voorbeelden voor memory
- Twee identieke plaatjes
- Sommetje met antwoord, bijvoorbeeld op één kaartje 3 x 2, op een ander kaartje 6
- Plaatjes die bij elkaar horen: kopje, schoteltje
- Een korte zin op het ene kaartje, het woord dat alleen in die zin past op een ander
- Historisch memory: belangrijk persoon of gebeurtenis uit de geschiedenis op het ene kaartje, een jaartal op het andere
Memory met plaatjes. Twee dezelfde, dus dat setje heb je gewonnen. Bovendien mag je nog een keer!
Verschillende soorten
Hoewel er veel verschillende memoryspellen in de handel zijn, zul je niet alles kunnen vinden wat hierboven wordt genoemd, of wat je allemaal zou kunnen bedenken. Maar dat is gelukkig geen enkel probleem, een memoryspel kun je heel eenvoudig ook zelf maken. Laat je fantasie maar de vrije loop!
Zelf maken
Je hebt voor het maken van een goed memoryspel kaartjes nodig van stevig papier. Alle kaartjes moeten uiteraard precies even groot en dik zijn, en allemaal in dezelfde kleur. Maak de kaartje niet te klein, maar ook niet te groot. Ongeveer 4 x 4 cm, of 5 x 5 cm zijn veelgebruikte maken. Heb je plaatjes die net wat groter zijn, maak je kaartjes dan ook net wat groter. Gebruik liefst gekleurd papier, zodat je niet zo gemakkelijk doorheen kunt kijken. Je kunt op zo'n kaartje schrijven, maar je kunt er ook een beschreven papiertje, fotootje of plaatje op plakken. Probeer zoveel mogelijk alle kaartjes hetzelfde te behandelen, zodat je aan de achterkant of zijkant van zo'n kaartje niet kunt zien om wat voor kaartje het gaat, dat zou niet leuk zijn. Je kunt ook op de computer het spel in een roosterveld aanmaken, uitprinten op stevig papier en daarna lossnijden. Maak je een memory waarbij de kaartjes niet identiek zijn, dus vraag-antwoord, som-uitkomst, object-aanvullend object, dan kun je eventueel twee kleuren gebruiken, en de kaartjes ook in twee groepen neerleggen.
Tafelmemory. Som en uitkomst horen bij elkaar, dus dit setje heb je gewonnen. Je mag nog een keer.
Sommen-memory
Een memory-spel kan behalve leuk ook nog leerzaam zijn. Wil je sommen oefenen of tafels oefenen, dan biedt het memoryspel prima mogelijkheden. Je kunt er dan voor kiezen om in het spel vooral kaartjes te doen met de tafeltjes die geoefend moeten worden. Dat sommige uitkomsten vaker voorkomen (6 x 4, 4 x 6, 3 x 8, 8 x 3) hoeft geen probleem te zijn, als er tenminste maar genoeg ándere opgaven met ándere uitkomsten in het spel zijn.
Leuk?
Het samen spelen van een spel is leuk. Het spelen van een spel dat je zelf hebt bedacht en gemaakt is nog veel leuker. Door zelf je spel te maken ben je prima bezig. Leuk, leuker en goedkoop! En als het dan ook nog leerzaam is...