Waterspelletjes

Waterspelletjes Als het warm weer is zoeken we allemaal de verkoeling op en hebben we allemaal wel zin in een verfrissende activiteit. Weg met de waterpistolen en natte washandjes, tijd voor echte waterspelletjes! Hoe leuk is het om samen met je familie, vrienden en kinderen lekker nat te worden met dit warme weer! Waterspelletjes zijn voor alle leeftijden en makkelijk te organiseren.

Waterspelletjes voor iedereen

Vooral bij warm weer kunnen waterspelletjes voor in de tuin of op straat niet ontbreken. Deze 8 waterspelletjes houden de kinderen in beweging, hun hoofd koel en zijn gewoon ontzettend leuk:

Sponzenrace

Wat heb je nodig per team:

 • Een spons
 • Twee gelijke emmers

Speluitleg: Elk team bestaat uit twee spelers. Het team gaat zon acht meter uit elkaar staan met de emmers voor hun voeten (als je niet zo ver kan gooien, ga dan een stapje naar voren). Een speler vult zijn emmer met water en pakt een spons. Als het startsein is gegeven, doopt de speler de spons in het water en gooit hem zo snel mogelijk naar zijn teamlid. Deze wringt hem uit in de lege emmer en gooit hem zo snel mogelijk terug. Het doel van het spel is binnen drie minuten zoveel mogelijk water in de emmer te wringen. Na de drie minuten vergelijk je de emmers met de andere teams. Welk team kan het meeste water overbrengen?

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Sponzentikkertje

Wat heb je nodig:

 • Emmer met water
 • Een spons

Speluitleg: Dit spel werkt hetzelfde als het ouderwetse tikkertje, maar dan lekker verfrissend! Als iemand is getikt met de natte spons kan hij of zij weer naar de emmer lopen om de spons weer nat te maken.

Sponzenvolleybal

Wat heb je nodig:

 • Volleybalnet of touw
 • Pionnen of stoepkrijt om het veld af te bakenen
 • Plastic zakken
 • Sponzen
 • Twee emmers

Speluitleg: De teams moeten zoveel mogelijk punten scoren door de spons bij de tegenpartij op de grond te krijgen. Beide teams kunnen hierbij elkaar niet zien. Gebruik hiervoor een grote plastic zak die je over het net kan spannen. De regels zijn het zelfde als bij het volleybal, alleen wordt er nu gegooid met een natte spons. Als de spons op de grond komt, krijgt het team een punt. Houdt de spons goed nat, door hem steeds weer in het water te dompelen.

Kwalleballen

Wat heb je nodig:

 • Pionnen of stoepkrijt om het veld af te bakenen
 • Jutezak met zand
 • Oude kleren
 • Twee grote emmers met water

Speluitleg: Maak twee teams. Zet een speelveld af met als doelen de emmers met water. In het midden van het veld wordt een jutezak gelegd gevuld met zand. Knoop deze zak goed dicht! De teams moeten proberen de jutezak in de gevulde emmer te krijgen. De zak mag overgegooid worden maar niet hoger dan de schouders. Een smerig en erg leuk spel, waarbij een scheidsrechter noodzakelijk is, omdat het er ruig aan toe kan gaan!

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay

Waterballonnen gooien

Wat heb je nodig:

 • Heel veel waterballonnen

Speluitleg: Gooi in tweetallen een waterballon over. Als de worp goed is gelukt, ga je allebei een stapje naar achteren. Wie kan er het verste overgooien zonder dat de waterballon kapot gaat?

Flessenvoetbal

Wat heb je nodig:

 • Lege flessen
 • Een bal

Speluitleg: Iedereen vult zijn eigen fles met water. In iedere fles moet evenveel water zitten. Iedereen kiest een eigen plekje uit op het terrein en zet zijn fles daar neer. De bal wordt het veld ingegooid en alle spelers mogen proberen andermans flessen om te schoppen met de bal. Vergeet hierbij niet om ook je eigen fles goed te verdedigen. De speler met het meeste water in de fles wint het spel! Variatie: Gebruik een hele grote zachte skippybal!

Water vangen

Wat heb je nodig:

 • Twee plankjes
 • Plastic bekertjes gevuld met water

Speluitleg: Twee plankjes op elkaar vormen een soort van wipwap. Elk team vult om de beurt een bekertje en stampt het omhoog. Andere spelers van het team proberen het bekertje op te vangen.

Natte doekenspel

Wat heb je nodig:

 • Emmers met water
 • Lege emmer met liniaal
 • Een dweil of andere grote doek

Speluitleg: De groep spelers zitten in een rij achter elkaar. De voorste speler doopt de doek of dweil in een een emmer met water. Daarna wordt de doek of dweil naar achteren over het hoofd doorgegeven. De laatste speler wringt de de dweil of doek uit in de lege emmer. Welk team kan het meeste water overbrengen?

Veel waterplezier!

Lees verder

© 2013 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Porifera - de sponzenPorifera - de sponzenDit artikel gaat over de groep van de porifera. Dit zijn de sponsachtigen. Ze leven op de zeebodem en hebben hun eigen m…
Waterpret in de achtertuinWaterpret in de achtertuinTijdens een warme zomerdag vindt iedereen het heerlijk om af te koelen en hoe kan dat nou beter dan met water? Pas wel o…
Waterspelletjes voor hete dagenWaterspelletjes voor hete dagenBuiten spelen terwijl het snikheet is? Jazeker! Want waar je ook bent, op de camping of gewoon thuis, spelen met water z…
Deze spelletjes maken van elk kinderfeestje een succes!Deze spelletjes maken van elk kinderfeestje een succes!Je zoon of dochter is jarig en nu wil je graag een kinderfeestje organiseren. Maar welke spelletjes en activiteiten zijn…

Levend StrategoMooi weer, tijd om naar buiten te gaan en heb je een grote groep (kinderen) te vermaken? Een leuke activiteit om te doen…
Knappe Koppen - University GamesEen bordspel voor kinderen vanaf 2 jaar, onmogelijk zou je bijna denken. Toch is het met dit spel gelukt om peuters kenn…
Bronnen en referenties
Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 02-04-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.