PC spel: Minecraft

PC spel: Minecraft Minecraft is een computerspel dat zowel op de PC, de Xbox en op de Ipad gespeeld kan worden. De bedoeling is om vanuit niets een bestaan op te bouwen door verschillende materialen te verzamelen; voedsel om te eten, wapens om je tegen monsters te beschermen en materialen om een onderkomen voor jezelf te bouwen.

Om te beginnen

Minecraft is een wereld die volledig bestaat uit “blokvormen”. Dit maakt dat het spel er grafisch nogal “oud” uitziet, maar niets is minder waar. Om een idee te krijgen van een spel is het aangeraden om wat Youtube filmpjes over Minecraft te bekijken. Het spel bevat verschillende natuurgebieden, speel-opties, dieren, monsters en materialen om allerlei structuren te bouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is mogelijk om Minecraft “uit te spelen”, maar het leuke van het spel is dat er zoveel verschillende dingen zijn om te doen dat je eigenlijk niet snel uitgespeeld zult raken.

Speel-opties en moeilijkheidsgraden

Er zijn in totaal 5 verschillende moeilijkheidsgraden en 3 verschillende speel-opties in Minecraft waaruit je kunt kiezen wanneer je een nieuwe wereld gaat beginnen. De moeilijkheidsgraden kunnen op elk moment worden aangepast, maar dit is niet het geval bij de speel-opties.

Moeilijkheidsgraden

De 5 moeilijkheidsgraden zijn: vredig, makkelijk, normaal, moeilijk en erg moeilijk. De moeilijkheidsgraad kan op elk moment aangepast worden door op “ESC” te drukken en in de opties die je ziet te kiezen voor de moeilijkheidsgraad die bij je past.
Vredig: Er zullen weinig tot geen monsters verschijnen (een optie als je de eerste keer Minecraft speelt), je zult niet zo snel hongerig worden.
Makkelijk: Er verschijnen weinig tot enkele monsters en je zult niet snel honger krijgen.
Normaal: Er zullen monsters tevoorschijn komen, vooral s’nachts
Moeilijk: De hoeveelheid monsters die tevoorschijn komen is vrij veel en je zult snel honger krijgen.
Zeer moeilijk: is hetzelfde als hierboven, maar wanneer je doodgaat zal de wereld waar je in begonnen bent, vanzelf verwijderd worden en je zult een nieuwe wereld moeten beginnen.

Speelopties

Er zijn 3 verschillende speel-opties die je kunt kiezen wanneer je een wereld start; creatief, overleven en avontuurlijk.

Creatief
In deze optie kun je alle beschikbare materialen in Minecraft gebruiken door op je inventaris te klikken. Elk materiaal dat je aanklikt kun je oneindig gebruiken. Ook zullen vijandige monsters je niet aanvallen en kun je rustig je gang gaan zonder gehinderd te worden door de monsters, vooral ‘s nachts. Je kunt ook vliegen door twee keer op de spatiebalk te drukken. Door de spatiebalk ingedrukt te houden ga je steeds hoger, maar klik je weer twee keer snel op de spatiebalk, dan val je naar beneden. Vallen maakt hier niet uit, want in deze optie kun je niet dood gaan en je kunt ook geen honger krijgen. Door te vliegen kun je je wereld overzien en een leuk plekje zoeken om te gaan bouwen of er te gaan onderzoeken.

Overleven
Deze optie is het moeilijkst van alle drie de speel-opties. Alle grondstoffen en materialen die je nodig hebt om te overleven zul je zelf moeten vinden en maken. Monsters zullen je aanvallen (vooral ‘s nachts) en je zult jezelf moeten verdedigen tegen hen. Behalve dat je op je leven (de hartjes linksonder) moet letten, zul je ook moeten eten (de “kippenpootjes” rechtsonder). Als je honger niveau leeg is zul je hartjes verliezen en dus uiteindelijk doodgaan. Wanneer je geen honger hebt, zul je automatisch leven regenereren, eten is dus belangrijk en je zult dus snel op zoek moeten gaan naar voedsel.

Avontuur
In deze speel-optie zul je ook moeten overleven maar je hebt alleen de hartjes linksonder die vol moet blijven. Deze regenereren niet automatisch maar door te eten. Je hebt hier geen honger niveau waar je op moet letten, maar je zult wel moeten eten. Je verliest hartjes wanneer je door monsters wordt aangevallen of valt.

Verschillende gebieden en werelden

Wanneer je een wereld aanmaakt wordt deze automatisch gegenereerd door het systeem en geen enkele wereld is hetzelfde. Je kunt echter ook een wereld zelf kiezen (in het spel wordt dit een "map seed" genoemd), of het spel maakt er zelf een aan. Geen enkele wereld is hetzelfde. Wanneer er een nieuwe wereld wordt aangemaakt zal deze bestaan uit een variatie van verschillende gebieden, die in het spel 'biomes' worden genoemd. Deze gebieden worden door elkaar afgewssseld en je kunt meerdere van hetzelfde soort gebieden tegenkomen in eenzelfde wereld. De volgende gebieden kun je in een wereld tegenkomen:

Woestijn

Woestijn bestaat veelal uit vlak of heuvelachtig landschap met zand en cactussen. Soms vindt je in de woestijn een tempel of een dorpje met wat dorpsbewoners. Met de dorpsbewoners kun je ruilen als je edelstenen hebt gevonden om mee te ruilen. Edelstenen zijn echter moeilijk te vinden. Elke dorpsbewoner heeft een andere ruil beschikbaar.

Vallei

Een vallei bestaat uit grasland en is overwegend vlak met een aantal bomen (eikebomen). Hier heb je de meeste kans om honden tegen te komen die je tam kun maken door ze botten te voeren.

Sneeuwvallei

De sneeuwvallei is ook overwegend vlak met veel bomen (sparren) en sneeuw. Graaf je met een schep de sneeuw op dan krijg je sneeuwballen. Hier vindt je ook honden om te temmen.

Jungle

In dit gebied vind je hoge bomen (cacao bomen) die cacaobonen bevatten. De bomen zijn omringd met vianen. Met een beetje geluk vindt je een jungle ruine en je kunt hier ook een Ocelot tegenkomen, die je kunt temmen door hem een rauwe vis te geven. Ocelotten zijn wel moeilijk te vangen, ze lopen vaak van je weg.

Moerasgebied

Deze gebieden zijn omringd met water en laaghangende bomen. Hier vind je de slijm-monsters die als ze groot zijn je aan zullen vallen, maar wanneer ze kleiner zijn doen ze niets en achtervolgen ze je alleen maar.

Structuren en gebouwen

In de wereld kom je allerlei verschillende structuren tegen, zoals dorpjes, tempels en ruines. De ene kom je makkelijker tegen dan de ander. Hieronder een uitleg welke structuur/gebouw je waar tegen kunt komen en hoeveel kans je hebt om deze tegen te komen.

Dorpjes

Een dorpje bestaat uit een klein aantal simpele huisjes van hout en bij sommige wordt haver verbouwd als voedsel. Met een beetje geluk kom je een dorpje tegen waar wortelen en / of aardappels verbouwd worden. Deze zijn redelijk zeldzaam aangezien je ze alleen bij een dorp tegenkomt of heel zelden krijgt van een zombie-monster. Het dorpje heeft een aantal bewoners waar je mee kunt ruilen, al willen ze meestal alleen ruilen tegen edelstenen die vrij zeldzaam zijn. Wanneer het donker wordt worden de dorpelingen aangevallen door zombies en dus verschuilen de dorpelingen zich in hun huisjes. De huisjes zijn echter slecht verlicht en niet goed beschermd, dus zonder goede verlichting (het enige dat de zombies tegenhoudt) zullen de dorpelingen het niet lang overleven. Je komt dorpen tegen in de vallei of in de woestijn.

Tempels

Een tempel kun je alleen maar tegenkomen in de woestijn. De tempel kom je niet in elke wereld tegen dus je moet een beetje geluk hebben. Soms is een tempel niet zo herkenbaar omdat deze half begraven kan liggen in het zand. Je herkent een tempel aan een gestructureerde soort zandgesteente gevarieerd met een oranje gesteente. De tempel is leeg van binnen en je kunt er schatkisten vinden. Hiervoor moet je onder de grond graven met de gekleurde stenen. Pas wel op voor de vallen.

Ruines

In een grotere jungle heb je de kans om een jungle-ruine tegen te komen. Vaak kun je de ingang hiervan alleen vinden door om de ruine heen te graven omdat de ruine soms gedeeltelijk begraven ligt in het zand. Net zoals in de tempel kun je op de onderste verdieping van een ruine twee schatkisten vinden. Ook deze hebben vallen, dus ook hier zul je goed moeten uitkijken.

Ongeacht het gebied waar je je in bevindt, zul je ondergronds ook veel structuren tegen komen waar je objecten en veel grondstoffen zult vinden die je later nodig zal hebben.

Grotten

Onder de grond kom je veel grotten tegen, dit zijn ondergrondse gangen die ofwel omhoog gaan of omlaag. Hoe lager je komt, des te meer speciale grondstoffen je tegen zult komen, zoals ijzer, roodsteen, goud of zelfs diamant. Belangrijk is om de grotten goed te verlichten zodat de zombies of andere gevaarlijke monsters hier niet kunnen komen. Wees wel altijd bewapend om de monsters van je af te kunnen slaan. Ook zul je waterstromen en lava tegenkomen, vooral in de diepere lagen van een grot.

Mijnschachten

Mijnschachten zijn vaak te vinden onder of aansluitend aan een grot. Een mijnschacht herken je aan de houten palen die in de gangen tussen de muren zitten en je vindt hier ook stukken waar rails op de grond te vinden zijn. De rails kun je bijvoorbeeld gebruiken om een soort van spoorbaan te maken waar je met een karretje overheen kunt. Waar je voor moet oppassen zijn de grot-spinnen die giftig zijn. Je vindt deze in mijnschacht-gedeeltes waar je veel spinnewebben tegenkomt. De spinnewebben verwijder je met een zwaard.

Ondergronds fort

Je kunt een ondergronds fort aantreffen met een beetje geluk en veel rondreizen over je wereld. In elke wereld (die heel groot is) is er maar 1 aanwezig. In dit ondergronds fort vind je de poort naar een wereld die "The End" genoemd wordt.

De "Nether" en "The End"

Naast de gewone wereld (in het spel "The Overworld" genoemd), zijn er nog twee andere werelden, namelijk "The Nether" en "The End". Voor beide werelden moet een portaal worden gemaakt waar je doorheen reist om er te komen. "The Nether" wordt ook wel vergeleken met hoe de onderwereld/hel eruit zou zien: veel lava en rode blokken. In deze wereld vind je ook een fort waar je enkele monsters kunt vinden die je niet in de bovengrondse wereld vindt. Ook zul je hier materialen tegenkomen die je nodig zult hebben om bepaalde recepten/objecten te kunnen maken. “The End” is door de makers van Minecraft ingebouwd om een soort van “einde” in te bouwen in het spel voor de mensen die het spel “uit willen spelen”. In deze wereld is een draak aanwezig die je moet verslaan (dit is erg moeilijk!) en daarna zul je ook aftiteling zien. Hierna kun je echter gewoon verder spelen. In Minecraft vindt je dus eigenlijk 3 verschillende werelden die er anders uitzien. De “Overworld” is echter de wereld waar je de meeste tijd zult doorbrengen. .
© 2013 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minecraft: Hoe overleef je de eerste nacht?Minecraft: Hoe overleef je de eerste nacht?Minecraft is een ontzettend geliefde en populaire game. In de wereld van Minecraft kun je alles bouwen wat je maar wilt.…
Wat is Minecraft?Wat is Minecraft?Kinderen en volwassenen kunnen urenlang de game Minecraft spelen. Wat is Minecraft? Wie heeft het spel Minecraft bedacht…
Minecraft: het populaire spelMinecraft: het populaire spelMinecraft, het verslavende spel waarin iedereen volledige werelden kan aanmaken, heeft net de kaap van één miljoen verko…
Minecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft is een sandboxspel uit 2011, dat sinds die tijd ongekend populair is. In deze kubistische wereld kan gespeeld…

Grand Theft Auto V (GTA 5)Grand Theft Auto V (GTA 5)Grand Theft Auto V (ook wel GTA 5 of GTA V) is het snelst verkopende computerspel ooit en verbreekt verschillende record…
Levend StrategoMooi weer, tijd om naar buiten te gaan en heb je een grote groep (kinderen) te vermaken? Een leuke activiteit om te doen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AdultsOnlyMinecraft, Pixabay
  • www.wikipedia.com
  • www.minecraftwiki.net
  • www.mojang.com
  • www.minecraft.net
  • www.youtube.com
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.